10 hvězdných fobií, nad kterými zůstává rozum stát

Shutterstock
|
19. 02. 2024
|
Bát se pavouků, létání, mít strach z lékařů, smrti, hadů nebo jehel, to je vcelku normální. Nějakým druhem fobie trpí každý druhý Čech. Nejrůznější strachy a obavy se kromě normálních smrtelníků ale nevyhýbají ani hvězdám.

David Beckham má fobii z nepořádku a miluje sudý počet

Kdo by to byl do něj řekl. Fotbalová ikona prý nesnese chaos a nepořádek. Třeba na hotelovém pokoji přerovnává minibar podle velikosti a barvy lahviček. Nesnáší neuspořádané věci a z drobků, chlupů nebo vlasů má panickou hrůzu. A aby toho nebylo málo, má zálibu v sudých počtech. Jeho manželka se dokonce nechala slyšet, že když doma mají tři plechovky dietní coly, raději jednu vyhodí. A to zavání obsedantně kompulsivní poruchou!

Madonna nesnese déšť a hromy

Ani popové královně, pro kterou je věk jenom číslo, se nejrůznější fobie nevyhýbají. Madonna má panickou hrůzu z dešťových kapek a hromů. Tahle duševní patálie se odborně nazývá brontofobie. Kromě toho, že se popová královna obává deště a hromů, má panickou hrůzu taky ze slunce. Na pláži ji proto nepotkáte jinak než s pokrývkou hlavy a pod slunečníkem. Za tuhle fobii ale může její posedlost mladistvým vzhledem.

Madonna se ve svých 65 letech urputně snaží o smazání všech možných známek stárnutí. Pomáhají jí v tom hlavně plastické operace. Kromě různých úprav obličeje, třeba faceliftu nebo takzvaných foxy eyes, si údajně nechává do rukou pomocí injekcí aplikovat kosmetické výplně, aby si zvětšila objem tkání, který v průběhu let ztratila.

Kromě operací a úprav těla dodržuje i zvyky, kterými se stárnutí snaží oddálit. Kromě toho, že se nerada vystavuje sluníčku, aby se vyhnula tvorbě vrásek, usíná pravidelně nakrémovaná a zabalená ve speciálním plastovém tělovém obleku.

Za 40 tisíc liber si taky koupila stroj proti celulitidě a je velkou fanynkou různých krémů a sér proti stárnutí, za které dá i víc než 8 tisíc liber. Stravuje se převážně vegansky a její dietu založenou na bio zelenině, luštěninách, kaších, sójových produktech a rybách přísně hlídá její osobní výživový poradce a připravuje (jak jinak než) osobní šéfkuchař. Její honba za věčným mládí ji stojí každý rok přes půl milionu liber.

Kromě toho odmítá pít běžnou vodu z kohoutku, ústy jí projde jen speciální „kabbalah“ voda. Říká se, že má magické schopnosti a může vyléčit nemoci. Madonna si dokonce nechala tuhle „zázračnou“ vodu doplnit do systému ústředního vytápění svého sídla.

Johnny Depp má strach z klaunů

A nutno podotknout, že rozhodně nebude jediný. Představitel neohroženého kapitána Jacka Sparrowa prohlásil, že něco neurčitého ho na tom namalovaném obličeji zkrátka děsí. A v kombinaci s falešným úsměvem jde podle Deppa o hrůzyplnou kombinaci. Ačkoli Johnny ztvárnil celou řadu postav (mimo to i vyšinutého Wonku), zařekl se, že roli klauna nikdy nepřijme.

Nicole Kidman nesnáší motýly

Se sbírkou motýlů u Nicole Kidman pánové nepochodí. Nicole totiž nesnáší motýly a jednou se dokonce nechala slyšet: „Když jsem se vracela domů ze školy, občas se stalo, že na brance seděl velký motýl. Raději jsem přelezla plot, než abych tou brankou prošla. Se svou fobií se ale snažila bojovat. Nechala se totiž zavřít do muzea plného motýlů. Zpětně zkonstatovala, že šlo o její nejhorší zážitek v životě.

Jennifer Aniston se bojí létání

Jistě se shodneme na tom, že letecká přeprava je pro celebrity nezbytnou (prakticky každodenní) záležitostí. Pro Jennifer Aniston je to ale hotová noční můra. Už od malička se létání bojí.  Jednomu nejmenovanému plátku se dokonce svěřila se svým hrůzostrašným zážitkem: „Jednou jsem měla skutečně hodně špatný let, kdy jsme vletěli do bouřky. Bylo to mezi Torontem a New Yorkem. A místo toho, aby let trval hodinu, letěli jsme hodiny dvě. Vždycky, když jsem viděla zemi, říkala jsem si: Jen přistát! Být už dole! Klidně i na dálnici!“

Keanu Reeves se děsí tmy

Když má ze tmy strach malé dítě, je to vcelku normální. Aby z ní měl ale strach chlap jako hora a neohrožený Neo? To už je na pováženou. Keanu se díky fobii dopracoval do stavu, kdy neusne bez rozsvícené lampičky. Po domě má také pro jistotu hromady svíček a baterek. Co kdyby náhodou vpyli proud?

Megan Fox nesnese papír. Hlavně ten toaletní

Zdá se to uhozené? No to bezpochyby je. Megan Fox ale jednoduše trpí fobií z papírů. V restauraci tak zásadně nepoužívá jednorázové ubrousky a na toaletě toaletní papír. Čím se utírá? To je nám záhadou. Budeme ale doufat, že po kapsách nosí alespoň vlhčené ubrousky.

Hnědovlasá sexbomba má ale podivných fóbií víc. Kromě toho, že nepoužívá toaletní papír, se taky štítí veřejných toalet. V jednom rozhovoru prohlásila, že jí vadí hlavně to, jak moc je místo kvůli bakteriím nehygienické.

Kvůli strachu z nemocí odmítá v restauracích používat stříbrné příbory, vždycky si přinese své vlastní. Podle ní je nechutné dotýkat se ústy místa, kde se příborů dotýkaly milióny jiných lidí. Chtěly bychom vidět ty pohledy překvapených číšníků, když si Megan z kabelky vytáhne nablýskané lžičky. Minimálně její společnost se musí dobře bavit.

Rihanna má strach z ryb

Další celebritou, kterou trápí vzácná fóbie, je autorka hitů Umbrella, Diamonds nebo We Found Love, barbadoská kráska Rihanna. Známá pětatřicetiletá zpěvačka se bojí vody, konkrétně toho, co v ní žije. Má ichtyofobii neboli iracionální strach z ryb. Kvůli téhle fóbii je lidem nepříjemné se na ryby dívat, dotýkat se jich nebo na ně jenom myslet.

V jednom rozhovoru Rihanna přiznala, že nesnese ani malé rybičky. Vzpomněla si, že nejhorší chvíle zažila na svém rodném Barbadosu, kde vyrůstala.  V průzračné vodě v karibském ráji bylo podle ní moc dobře vidět, jak jí ryby plavou kolem nohy. Jednou dostala v podobné situaci panický záchvat a od té doby ryby nedokáže vystát. Jak to má ale s rybami na talíři, to nevíme.

Adele nesnáší racky

Rihanna není jedinou slavnou osobností, která se děsí specifických zvířat. Stejně stará zpěvačka Adele, která se proslavila skladbou Rolling in the Deep, má panický strach z racků. Trpí speciální formou ornitofobie, tedy strachem z ptáků.

Ptáš se, jak Adele k takové fóbii přišla? I ona se v rozhovorech svěřila se svou historkou. Jednou se procházela po promenádě v přímořském městečku Tenby ve Walesu. Zrovna jedla zmrzlinu, když k ní přiletěl obrovský racek a sebral jí kornout z ruky. Doteď má z děsivého střetu na rameni jizvu. Po takové zkušenosti se ani nedivíme, že se anglická zpěvačka racků bojí.

Oprah Winfrey nemá ráda žvýkačky a balónky

Top desítku šílených hvězdných fóbií zakončujeme jednou opravdu originální. Americká moderátorka s vlastním televizním pořadem Oprah Winfrey se děsí žvýkaček. Ano, čteš správně. Má z nich tak velký strach, že je zakázala ve všech kancelářích, kde pracují její zaměstnanci. Kdyby mohla, tak je zakáže všude na světě. Přiznala, že se jí dělá špatně, jen na žvýkačky pomyslí. Nejhorší jsou podle ní zlozvyky, jako je hlasité žvýkání, mlaskání, nebo vytahování žvýkaček z pusy.

Číst příběh o tom, jak se zrodila její fóbie, nedoporučujeme při jezení. Současná miliardářka vyrůstala s rodinou v chudobě v americkém státě Mississippi. A teď přijde chuťovka. Její babička nechtěla vyhazovat použité žvýkačky, a tak je lepila na nábytek, třeba před večeří na jídelní stůl. Po dojedení vesele pokračovala ve žvýkání. Řadu žvýkaček takhle taky „schovávala“ do skříněk v kuchyni. Od té doby se Oprah ze žvýkaček dělá špatně.

Oikofobie: Když se domov stává strachem

Sedmdesátiletá moderátorka má ale ještě jednu netradiční fóbii. Údajně se bojí balónků, protože jí jejich prasknutí připomíná střelbu. Za oslavu plnou balónků by ti tak moc nepoděkovala. Komické je, že její tým o tomhle strachu před lety nevěděl a na 40. narozeniny se ji přesně takovým způsobem rozhodl překvapit.

Hordu připravených balónků nemohla v dané situaci obejít, musela jimi projít, a tím se svému strachu postavit čelem. Později to vzala jako metaforu k tomu, jak se vyrovnat s ostatními obavami. Děkujeme za inspiraci, Oprah!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8, zdroj 9, zdroj 10, zdroj 11, zdroj 12

Autor článku: redakce

Související články