7 důvodů, proč byste se měli často líbat. Znáš je?

Foto: Pixabay
|
08. 03. 2021
|
Vaše rty se jemně dotknou, pootevřete ústa a spojíte své jazyky. Nebo se na sebe vrhnete zcela vášnivě a hltavě. Ať tak, či tak – s nikým jiným než se svým miláčkem si to tak skvěle neužíváš. Víš, proč je líbání super a proč bys ho neměli podceňovat?

Původ líbání je přes to, jak je to krásná aktivita, úplně obyčejný a přízemní. S vysvětlením přišel v roce 1960 zoolog Desmond Morris – hlavní myšlenkou jeho teorie bylo to, že matky svým dětem dříve rozžvýkávaly potravu a přímo z úst ji předávaly do úst dětí, což byl samozřejmě projev péče a lásky. V některých kulturách to tak údajně funguje dodnes. A co je zajímavé – když nemá matka čím dítě nakrmit, utěšuje ho pouze přitisknutím svých rtů k těm jeho.

Do výzkumu líbání se zapojují i neurologové a imunologové. Podle nich si prostřednictvím líbání vybíráme vhodného partnera, k němuž nás to bude chemicky přitahovat a který bude mít dobrý imunitní systém na to, aby se postaral o „svou partnerku a jejich společná mláďata“. Při líbání se také můžeme lehce dotýkat nosem obličeje partnera a tím zjistit, zda nám voní.

Proč se líbat? Láska zdaleka není jediným důvodem!

A proč by ses tedy měla se svým drahouškem často a hodně líbat? Důvodů je celá řada a některé jsou extra lákavé!

1. Budeš déle dobře vypadat

Zní to podivně, ale je to pravda. Při líbání se aktivují asi tři desítky obličejových svalů a jejich procvičování zpomaluje tvorbu vrásek.

couple-407150_1280.jpg

Líbáním proti vráskám? Zdá se, že ano!
Foto: Pixabay
Líbání je krásné i prospěšné, tak se podle toho zařiď!

2. Líbání navozuje pocit štěstí

Cítíš se po polibku skvěle a výjimečně? Aby ne. Ve tvém těle se totiž při líbání vyplavuje adrenalin a inzulin a tím děláš čáru přes rozpočet stresu, který se na tebe valí z každé strany.

3. Poznáš tak svého partnera

Ne že bys podle prvního polibku odhalila, že ti bude drahoušek věrný až za hrob nebo že s tebou bude chtít mít kopu dětí, ale zjistíš, jestli k sobě chemicky pasujete, jestli se budete přitahovat a jestli vám to po téhle stránce bude klapat.

4. Zaženeš hlad

Vědci zjistili, že jedním pořádným polibkem se dá spálit asi 12 kalorií. Co z toho plyne? Že ti pomůže s hubnutím! A navíc je dokázáno, že pravidelným líbáním omezíš pocity hladu. Jestli tě tenhle strašák pronásleduje, tak neváhej a začni líbačku!

5. Líbání je super předehra

Jen málokdo by nevsadil před milováním aspoň na pár polibků. V lidských rtech je tolik nervových zakončení, že když je partner začne stimulovat, může z toho být pěkně vášnivá jízda.

6. Posílíš imunitu

Pravidelným líbáním posílíš imunitu. Během líbání totiž získáváš bakterie s partnerových slin a on zase získává ty tvoje. Možná to zní hrozně, ale na kráse líbání to nic nemění. Pokud nemá jeden z vás chřipku nebo angínu, tak to vždycky bude ku prospěchu věci. Ku prospěchu imunitního systému.

7. Polibky pomáhají od bolesti

Ať už jde o bolest hlavy nebo zlomené nohy, líbáním můžeš snížit bolest toho druhého. Sliny totiž obsahují látky, které bolest tlumí. Pokud tě tedy trápí bolest hlavy a není to zrovna migréna, že bys nejradši umřela, požádej miláčka o příjemnou pomoc.

Víš o nějakém další skvělém důvodu, proč se líbat? Napiš nám to v diskuzi pod článkem!

Související články