5 důvodů proč nenávidět a zároveň milovat pražskou Letnou

Google Maps
|
11. 08. 2016
|
Je to nejkrásnější čtvrť v Praze, kdo v ní bydlí, nechce jinam. Obzvlášť ne na Žižkov. Vesničanky o ní v koutku duše sní. Přesto jsou i na Letné věci, které se nám po čase začnou přejídat. Smutné je, že jsou to zároveň ty samé věci, pro které Letnou milujeme.

1. Hipster bary

Není to sice taková hrůza jako na nejtrapnější ulici v republice - v Krymské. Ale i tak je to na Letné přeplněno podniky, v nichž všichni vypadají tak strašně trendy a originálně, až jsou všichni nakonec k uzoufání stejní. BioOko, Liberal či nově otevřená Cobra jsou podniky, kde se sice cítíme čas od času dobře, ale nad lidmi, kteří do těchto podniků chodí denně, aby zde za jedno pivo nechali svou denní výplatu, kroutíme tak trochu hlavou.

2. Psí hovínka

Věc, která k Letné neodmyslitelně patří, tak jako parky Letná a Stromovka. Psí hovínka tady zkrátka lemují ulice. Na druhou stranu, to že se máte jít večer se psem (či bez něj) kam proběhnout, je k nezaplacení. A trocha toho estetického nepohodlí a občasně zasviněných tenisek za to rozhodně stojí.

Čti také TOP 10: Nejlepší kavárny v Praze. Víme, kde je najít!

3. Radniční plátek Hobulet

Ten časopis máme rádi. Na rozdíl od většiny podobných radničních šaškáren se v něm člověk dočte opravdu zajímavé věci. Komunitní zahrádky, komunitní včelíny, komunitní sdílení věcí, komunitní bydlení… Jen tak trochu máme pocit, že je v něm té komunity nějak moc a chybí individuální osobitost. Při čtení Hobuletu se postupně vkrádá do mysli neodbytná myšlenka na legendární film z 80. let Demolition man. Film o budoucnosti, kde je všechno tak růžovoučké, až je ti z toho časem nevolno.

4. Prodejna Levné potraviny

Ten obchod vyvolává hrůzu. Rok i více prošlé potraviny se za hrozného puchu prodávají za mizivou cenu. Je to nechutné, ale mnoha z nás to v některých fázích života zachránilo krk. Smutné ovšem je, že s postupem času lze sledovat nárůst Leteňáků, kteří do tohoto obchodu s potravinovými šmejdy chodí. Zatímco o pár ulic dál popíjí své cuba libre zhýčkaná mládež, mnozí starousedlíci mají problém utáhnout rostoucí životní náklady související s tím, jak se Letná stala trendy čtvrtí pro mladé korporátní pracovníky a reklamní „kreativce“. 

1280px-praha_letna_sad.jpg


Wikimedia Commons
Park s extra dávkou psích hovínek. Letnou prostě milujeme.

5. Bleší trhy a kulturní akce na Řezáčově náměstí

Jestli něco Letné chybí, tak je to pořádné náměstí, kdy by se daly pořádat kulturní akce. Snaha uměle oživit Řezáčovo náměstí leze mnoha okolo bydlícím krkem. Na rozdíl od jiných podobných míst v Praze je totiž Řezáčovo náměstí obklopeno blízko stojícími bytovými domy. Není úplně super poslouchat o víkendu od rána stavění stánků kousek od svých oken. Na druhou stranu, my co bydlíme o pár bloků dál, si rádi doplníme šatník a v ranní kocovince hezky nahlas poklábosíme se známými.

Přes všechna pro i proti je Letná skvělým místem pro život a ostatní obyvatelé Prahy nám Leteňákům závidí. A mají k tomu velice dobré důvody? Chybí ti některá pro a proti vztahující se k nejlepší čtvrti v České republice? Napiš nám je na Facebook a postni fotky své čtvrti na Instagram s hashtagem #jsmekocky.

Související články