Zemřel princ Philip. Milovník přírody navštívil i Česko

Bigstockphoto
|
09. 04. 2021
|
Británii ochromil smutek. Během pátečního rána totiž v kruhu rodinném naposledy vydechl vévoda z Edinburghu princ Philip.

Nedožitých 100 let

Smrt manžela britské královny Alžběty II. oznámil krátce po poledni Buckinghamský palác na svých oficiálních stránkách. Za dva měsíce by Philip oslavil rovnou stovku. Tohoto významného životního jubilea se už ale bohužel nedožil.

Princ Philip se narodil 10. června 1921 coby princ řecký a dánský, člen Šlesvicko-holštýnsko-sonderbursko-glücksburské dynastie. Jeho rodištěm byl řecký ostrov Korfu. Navzdory svému postavení neměl Philip jednoduché dětství. Už v roce 1922 musela jeho rodina uprchnout z Řecka během konfliktu s Tureckem.

Odhodlaný a ctižádostivý muž

Philip i jeho otec byli následně zbaveni řeckého občanství. Rodina se usadila v Paříži, kde Philip získal základní vzdělání na The American School of Paris. Po rozchodu rodičů v roce 1930 pobýval Philip u svých sester provdaných v Německu a od roku 1936 tady taky studoval.

Během druhé světové války sloužil v britském vojenském námořnictvu. Plavil se na vojenských lodích na Cejlonu, v Austrálii nebo Egyptě. Byl jedním z velitelů vylodění na Sicílii. Vzhledem ke své odhodlanosti a ctižádostivosti byl celkem brzy povýšen na námořního poručíka.

Budoucí manželku poznal ve 13 letech

Svou budoucí manželku – britskou královnu Alžbětu II. potkal na svatbě svého bratrance, když mu bylo 13 let. Jeho budoucí manželce bylo pouhých osm. O pět let později se uviděli znovu na půdě královské námořní akademie v Dartmouthu, kde Philip studoval. A právě tady přeskočila jiskra, která vyústila až v honosnou veselku.

Svatba proběhla 20. listopadu 1947 ve Westminsterském opatství. Přímý přenos veselky sledovalo na 200 milionů lidí po celém světě. V Británii se díky svatbě stal Philip vévodou z Edinburghu, Jeho královskou Výsostí a britským princem.

bigstock-london-uk-june-queen-el-117171350.jpg

Nádherný královský pár už je minulostí.
Bigstockphoto
Princ Philip se svou nastávající seznámil velmi brzy.

Nejdéle působící partner vládnoucího monarchy

Vévoda z Edinburghu měl s Alžbětou čtyři děti (Charles, Anne, Andrew a Edward) a osm vnoučat. Až do poměrně vysokého věku byl stále vitální a aktivní. V dubnu 2009 se stal nejdéle působícím manželským partnerem v britské historii a taky nejstarším partnerem vládnoucího monarchy.

Málokdo tuší, že v roce 1996 navštívil Philip společně s Alžbětou Českou republiku, a že se aktivně zapojoval do boje za ochranu životního prostředí. Během svého života se stal patronem zhruba 800 organizací.

V posledních letech trpěl manžel britské královny Alžběty II. dlouhodobými zdravotními problémy, které se mu staly 9. 4. 2021 osudnými. Vévoda z Edinburghu zemřel ráno v kruhu rodiny za zdmi Windsorského hradu, kde s královnou pobýval od začátku koronavirové pandemie.

Zdroje informací: zdroj 1, zdroj 2

Související články