TOP 15: Nejlepší restaurace v Ostravě, které musíš navštívit

www.bigstockphoto.com
|
19. 04. 2024
|
Ocelové srdce Česka a třetí největší město republiky je unikátní rovnou z několika hledisek. Nejenže tu mají vzduch, který lze vidět. Také kvůli němu musí doplnit periodickou soustavu prvků o nový prvek – Ostragen.

Zámek Zábřeh uvnitř městské zástavby

Ostravskou část Starý Zábřeh si mnozí spojují s obřím obchodním centrem. Málokdo ovšem tuší, že je to právě Zábřeh, který ukrývá rovnou několik gastronomických skvostů.

Jedním z nich je restaurace s pivnicí Zámek Zábřeh, která tě dostane nejen obří venkovní terasou obklopenou zámeckými interiéry, ale také nabídkou v jídelním lístku. Na nějakou exotiku si tady nepotrpí, ba právě naopak – tradiční česká kuchyně našich babiček tady hraje prim. Samozřejmostí je sezónní menu a vlastní pivo!

Během roku se tady můžeš také zúčastnit několik zajímavých akcí, z nichž nejvýznamnější jsou asi Svatováclavské slavnosti piva.

Comedor Mexicano – kus Mexika v centru Ostravy

Pokud neodoláš mexickým specialitám, rozhodně by měly tvé kroky směřovat do Ostravy, konkrétně přímo do jejího ocelového srdce. Najdeš tady vyhlášenou restauraci Comedor Mexicano, která tě oslní svou pestrobarevností hned, jak ji spatříš. Vychutnej si vyladěné menu plné výtečných pokrmů – od předkrmů přes polévky a hlavní chody až po sladkou tečku v podobě dezertů. V dokonalém interiéru s tradičním nábytkem si můžeš vychutnat například na tacos, fajitas, pořádný steak, humra na grilu nebo klasiku chili con carne.

La Petite Conversation – francouzská konverzace na denním pořádku

Bonjour! Tak přesně tohle bude první věc, kterou uslyšíš, jakmile vstoupíš do La Petite Conversation – tradiční francouzské restaurace, kde se nejen dobře najíš, ale také si oživíš nebo doplníš francouzštinu. Pravidelně tady totiž pořádají odpoledne a večery francouzské konverzace. Pochutnat si tady můžeš na tradičních palačinkách, steacích i výborných salátech.

Agiu Georgiu – za řeckou kuchyní nemusíte daleko

V Ostravě najdeš rovnou několik řeckých restaurací, nejvíc nás ale za srdce chytla porubská Agiu Georgiu. Řecké dálky na tebe dýchnou už u vstupu do podniku. Neodolatelná vůně řeckého koření a čerstvých jídel ti jednoduše napoví, že jsi tady správně.

Pokud toho chceš ochutnat co nejvíce, dopřej si obří talíře studených či teplých předkrmů, kde tě jistě okouzlí pikantní sýrová pasta, pomazánka z fazolí, pečené papriky a nakládaná rajčata nebo tradiční řecké olivy, které jinde prostě nenajdeš. Hřích by bylo neochutnat také řecké souvlaki nebo salát choriatiki.

Stračena – pro masožravce

Pokud prahneš po pořádném steaku a ještě líp burgeru, pak je Stračena jasná volba. Nachází se na třech místech v Ostravě a to ve Výškovicích, v Pustkovci a ve Svinově.

První pobočka Stračena Pub Výškovice láká k pohodovému posezení ve vnitřních i venkovních prostorách s velkou terasou, grilem a dětským hřištěm.

Restaurace Stračena Garden ve Svinově naopak nabízí klidnou zahrádku a třetí pobočka Stračena Pub Pustkovec se může pyšnit dovětkem „první restaurace s otevřenou kuchyní v Ostravě“. Kromě masa, které odsud ostatní restaurace odebírají ve velkém, láká Stračena také na piva z rotující pípy a regionální pivní speciály.

  • regionální pivní speciály a výběrová vína
  • vynikající bio maso z vlastního chovu na farmě Klokočov
  • http://www.stracenapub.cz

Hola bar & tapas – kus Španělska důmyslně ukrytého v Ostravě

A zase ta Stodolní ulice. Hola bar & tapas je absolutní skvost a unikát, který bys v Ostravě, možná i celé republice, hledala jen stěží. Jedinečná atmosféra, výtečná obsluha a výtečné španělské speciality, včetně studených a teplých tapas i domácích dezertů – to jsou jen ve zkratce ty největší benefity, kvůli kterým stojí za to podnik navštívit. Restaurace v tobě totiž zanechá nesmazatelnou „černou stopu“, jejíž krásu a originalitu si budete toužit neustále dokola připomínat.

  • prvotřídní španělské speciality
  • široký výběr kvalitních vín, včetně prosecca a champagne
  • https://www.holabar.cz/

Babetti Pizza & Pasta – Itálie v centru Ostravy

Jak už jsme zmínili o něco výše, centrum Ostravy ukrývá rovnou několik gastronomických skvostů. Jedním z nich je i restaurace Babetti Pizza & Pasta, ve které si pochutnáte na tradičních italských specialitách. Za zmínku jistě stojí luxusní těstoviny, křupavá pizza i osvěžující saláty. Příjemné místo nedaleko zastávky Stodolní je ideální pro romantickou večeři, firemní i přátelské setkání.

Au Pere Tranquille – palačinky na všechny způsoby

Ačkoli jsme tady už jednu francouzskou restauraci měli, nemůžeme tenhle výčet zakončit bez zmínky o její „sestře“ – Au Pere Tranquille. I ji najdeš v centru Ostravy (shodou okolností na zmíněné Stodolní) a kromě vynikajících steaků, slaných koláčů a salátů si tady můžete pochutnat na palačinkách v jejich nejrůznějších obměnách. Je libo palačinku s citronovou šťávou a lososem nebo dáte přednost její sladké variantě s jahodami a zmrzlinou? Fantazii se tady meze nekladou.

Moravská chalupa – středověk po česku

A nyní tu máme jednu ze stálic ostravské gastronomické scény. Moravskou chalupu najdeš ukrytou poblíž Stodolní ulice ve sklepních prostorech budovy na ulici Musorgského. Vládne zde velmi příjemná atmosféra se stylovou středověkou výzdobou. Můžeš se těšit na pestrý výběr moravských i českých jídel. Specialitou kuchaře je pečená husa s červeným a bílým zelím a variací knedlíků. Tak co? Už se ti sbíhají sliny?

Restaurant U Jarošů – česká klasika

V budově bývalého řeznictví Jaroše Křibka vyrostla restaurace U Jarošů, kde z kvalitních a poctivě̌ zpracovávaných potravin připravují českou kuchyni v moderním kabátě. Nechybí ani pár specialit ze světových chutí a samozřejmě bohatý nápojový lístek. Pokud si nebudeš vědět rady s výběrem, profesionální obsluha ti ráda poradí. V podniku si můžeš dokonce nechat sestavit vícechodové degustační́ menu, které uspokojí všechny tvé smysly.

  • útulný interiér je doplněn o venkovní posezení
  • velké porce za dobrou cenu a zážitková gastronomie
  • https://www.ujarosu.cz/

Sbeerka – pestrá sbírka českých piv

Jestli hledáš restauraci, kde nečepují jedno skvělé pivo, ale hned pestrou škálu, jsi na dobré adrese. V restauraci Sbeerka v Ostravě-Porubě mají na osmikohoutovém výčepu oblíbená kvašená piva a ležáky z vybraných minipivovarů. K pivnímu objevování samozřejmě patří dobré jídlo. Mladý tým kuchařů obměňuje denní menu každý týden, těšit se můžeš i na vyladěné pokrmy ze stálého jídelníčku.

  • každý týden jiná sbírka 8 piv řemeslných piv z Česka i zahraničí
  • vymazlené hlavní chody, chuťovky k pivu a luxusní dezerty
  • https://sbeerka.cz

Restaurace Ellas – opravdové Řecko na dosah

V Porubě ještě chvilku zůstaneme, jelikož na Alšově náměstí je situovaná vyhlášená stylová řecká restaurace Ellas. Přímo z rušné ulice vstoupíte do klidného prostředí v řeckém stylu, jehož majitelé vás osvěží svou vlídností a pohodou. Vyber si z jídelního lístku některou z řeckých specialit s nezaměnitelnou chutí a určitě neprohloupíš. Je libo gyros, souvlaki či steak? Jako dezert nechybí ani pravá řecká chalva.

Restaurace Zaječský vinný sklep – tradiční kuchyně s nabídkou kvalitních vín

Exkluzivní restaurace v samém srdci Mariánských Hor, která je ukryta před zraky kolemjdoucích jako správný zajíc. Tak by se dal charakterizovat podnik Zaječský vinný sklep s výtečnou kuchyní a spolehlivým servisem.

Králem zdejší kuchyně je šéfkuchař Václav Langr, který mimo jiné pracoval v michelinské restauraci Ratshotel v německém městě Haltern am See. Vaření je jeho vášní, což se odráží na perfektně sestaveném menu. Sklepní prostory restaurace pojmou až 150 hostů a k dispozici je rovněž salónek pro dalších 25 osob.

MB restaurace – jídlo ti doveze robotí kočka

Aby sis nemyslela, že je gastronomie pořád ten stejný stereotyp, v inovativní ostravské restauraci MB ti jídlo ke stolu přiveze milá kočičí servírka alias gastro robot BellaBot. Stačí si u obsluhy objednat z pestré nabídky jídel – od klasických českých pokrmů přes těstoviny až po pizzu připravovanou ve vlastní peci, pak se chvilku pokochat velkým akváriem s rybičkami uprostřed místnosti a za chvíli uslyšíš očekávané „mňauuu“ robotické kočičky, která ti doveze objednané jídlo až ke stolu.

  • široký výběr jídel z kvalitních surovin
  • příjemné ceny a klidné moderní prostředí
  • https://mbrestaurace.cz

Nha Cretcheu Café & Restaurant – exotika na talíři

A na závěr tu máme jeden exkluzivní podnik. Šéfkuchař Jamie Santos pochází z Kapverdských ostrovů, ale osud ho zavál do centra Ostravy. Na Janáčkově ulici si v roce 2020 otevřel restauraci Nha Cretcheu, kde tě čeká pestrý výběr netradičních pokrmů, včetně grilované chobotnice nebo steaku z tuňáka, ale nechybí ani těstoviny, saláty, tapas pro dva a lahodná domácí zmrzlina.

Jelikož Jamie ví, že se jí i očima, má v malíčku dokonalý food plating (čti servírování). Jednou za čas se zde dokonce konají zajímavé akce – od kurzů vaření přes degustace vín až po zážitkové večery.

Související články