Shakira slaví 45 let. Proč málem sekla se zpěvem?

Bigstockphoto
|
02. 02. 2022
|
Zpěvačka Shakira dneska slaví půlkulatiny. Přestože si teď užívá pohodový rodinný život, ne vždycky jí bylo do zpěvu. Ve kterém hollywoodském trháku si kvůli chabé angličtině nezahrála a proč nedávno málem ukončila kariéru?

Zpěvačkou i díky podpoře rodiny

Jedna z nejznámějších latinskoamerických zpěvaček se narodila 2. února 1977 v kolumbijské Barranquille do početné rodiny, má 8 starších sourozenců. Shakiřin otec pochází z Libanonu, jméno Shakira znamená v arabštině vděčná. Arabské prvky se mimo jiné odráží i v její kariéře, například v pověstných břišních tancích.

Zatímco v tanci mladá Shakira excelovala, se zpěvem to moc valné nebylo. Vedoucí školního sboru Shakiru vyloučil se slovy, že mečí jako koza. Nebýt rodičů, asi by se zpěvačkou nestala. Právě ti ji podporovali od samého začátku. Shakiřin otec dokonce chodil s dcerou k notáři, aby ochránil autorská práva k písním, které si sama napsala.

Od 10 let začala Shakira vystupovat na místních akcích, kde si jí všimla producentka Monica Arizou. Ta ji dovedla k Sony Records, se kterými ve 13 letech podepsala Shakira smlouvu na tři alba. Pak už to šlo jedna báseň. Mladou zpěvačku si brzy zamilovali posluchači po celé Latinské Americe.

Ach, ta angličtina! 

Zanedlouho začala Shakira pokukovat po americkém trhu. Byl tu ale jeden háček. Neuměla vůbec anglicky. Proslýchá se dokonce, že právě neznalost angličtiny stála v cestě k její herecké kariéře. Údajně se zvažovalo o obsazení Shakiry do role Eleny ve filmu Zorro: Tajemná tvář, ale kvůli jazykové vybavenosti se nakonec od téhle možnosti upustilo.

Shakira se ale nevzdala a anglicky se za pochodu naučila. Díky tomu se tak stala zpěvačkou světového formátu. Vyhrála řadu ocenění, a dokonce se pyšní i hvězdou na Hollywoodském chodníku slávy.

bigstock-minsk-belarus-may-shaki-54848237.jpg

Shakira toho ví hodně o obyčejném životě. Proto se snaží pomáhat.
Bigstockphoto
Sympatická zpěvačka si získala fanoušky po celém světě.

Zpěvaččina charitativní činnost

Shakira přiznala, že jedním z hlavních motorů k jejímu snu stát se slavnou, byly poměry v Kolumbii, kde vyrůstala. Trápily ji propastné rozdíly mezi bohatými a chudými rodinami, jejichž děti neměly přístup ke kvalitnímu vzdělání. Už v 18 letech Shakira založila charitativní organizaci, která přispěla ke stavbě školy v jedné z chudinských čtvrtí, a ve své charitativní činnosti pokračuje dodnes.

Konec kariéry?

Největší zkouškou v kariéře bylo krvácení hlasivek v roce 2017, které Shakiru potkalo během evropského turné. Zpěvačka úplně přišla o hlas a musela zrušit všechny koncerty. Protože hlas byl součástí její identity a zdroj obživy, byla úplně na dně. Přiznala, že měla takové deprese, že byly dny, kdy nemohla vstát z postele.

Doktoři jí doporučovali operaci, při níž by se odstranila léze, způsobující krvácení. Jednalo se ale o riskantní zákrok, ze kterého měla Shakira strach. Rozhodla se poslechnout svoji intuici a zákrok odmítla. Léčila se za pomoci meditací, terapií a podnikla poutní cestu do Lurd ve Francii. Nakonec se vyléčila!

bigstock-las-vegas-may-shakira-68050747.jpg

Shakira není vdaná, ale se svým partnerem má dvě děti.
Bigstockphoto
Shakira tvoří pár s Gerardem Piqué.

Do chomoutu? Kdepak!   

V roce 2010 se Shakira při natáčení videoklipu k písni Waka Waka seznámila se svým současným partnerem, fotbalistou FC Barcelona Gerardem Piqué, který ve videoklipu hrál. Gerardovi v té době bylo pouhých 20 let, je o 10 let mladší než ona. O dva roky později oznámili, že spolu čekají první dítě.

Momentálně žije rodinka se syny Milanem (8) a Sashou (6) v Barceloně. Svatební zvony jsou zatím ale v nedohlednu. Shakira přiznala, že ji status vdané paní trochu děsí, takže na veselku si ještě budeme muset počkat.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články