Dítětem život nekončí. Vlivné mámy můžou změnit svět

Bigstockphoto
|
09. 05. 2021
|
„Rychle si užívej, než přijde dítě. Pak ti to všechno skončí a budeš se točit jenom kolem plínek a příkrmů,“ říkávala kdysi dávno moje babička.

Jasně, doba byla jiná a žena, která ještě neměla ve 20 letech manžela a na cestě dítě, byla často ostudou rodiny. Svět se ale (díkybohu) mění a život s příchodem dítěte ve většině případů nekončí.

U příležitosti svátku našich milovaných maminek jsme se proto rozhodly seznámit tě s pěti úžasnými ženami, které jsou zároveň matkami a dokázaly změnit svět. O kom bude řeč? O následujících kráskách!

Angelina Jolie

Angelinu si asi většina z nás spojí s řadou filmových rolí. Její největší potenciál je ale nepochybně nejen v herectví, ale zejména v mimopracovních aktivitách. Jako zvláštní vyslankyně Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky se angažuje v humanitárních projektech po celém světě.

Oblíbená herečka stála u vzniku několika charitativních organizací. Společně s bývalým manželem Bradem Pittem založila třeba nadaci Jolie-Pitt Foundation poskytující humanitární podporu po celém světě. Za svoji humanitární činnost si vysloužila široké uznání a za své zásluhy byla roku 2014 královnou Alžbětou II. povýšena do šlechtického stavu.

Jolie má celkem šest dětí. Jenom tři však porodila sama, další tři jsou adoptované. Nejprve si v roce 2002 osvojila syna Maddoxe Chivana z Kambodže, dceru Zaharu Marley adoptovala z Etiopie v roce 2005. O dva roky později si osvojila z vietnamského sirotčince ještě chlapce Paxe Thiena.

bigstock-angelina-jolie-knox-leon-zah-289107523.jpg

Ani šest dětí ti nemusí zabránit v zářné kariéře.
Bigstockphoto
Angelina Jolie je taková supermáma a superžena!

Melinda Gates

Americká manažerka a filantropka se dostala do povědomí veřejnosti nedávným oznámením rozvodu s americkým podnikatelem, filantropem, manažerem a někdejším spoluzakladatelem společnosti Microsoft Billem Gatesem.

Mnoho zdrojů mylně uvádí, že ve společnosti Microsoft, kde se se svým budoucím manželem potkala, pracovala jako sekretářka. Pravda je ale trochu někde jinde. Melinda Gatesová byla natolik mimořádnou studentkou, že se o ni popral IBM s Microsoftem hned po ukončení vysoké, kde vystudovala počítačové vědy a byznys.

Vybrala si Microsoft, kde postupně rostla a ve finále měla na starosti vývoj multimediálních produktů (nejznámějším z nich byla encyklopedie Encarta). Společně s Billem Gatesem, se kterým po 27 letech společného života oznámila rozvod, má tři děti.

A protože ji kromě počítačových technologií zajímají taky celosvětové společenské problémy, v roce 1988 založila Nadaci Billa a Melindy Gatesových, která se soustřeďuje na pomoc s onemocněním AIDS.

Mimochodem věděla jsi, že Bill Gates má co do činění s Aspergerovým syndromem?

Dilma Rousseff

Tohle jméno ti asi nebude zrovna dvakrát známé. Vzhledem k tomu, co jeho nositelka dokázala, by ale byla škoda se o něm nezmínit. Dilma Vana Rousseffová byla v letech 2011–2016 prezidentkou Brazílie.

Rousseffová během své politické kariéry prosadila významné reformy v sociální oblasti a přivedla zemi k mnohem aktivnější roli na mezinárodní scéně. To vše – na rozdíl od některých sousedů – bez sklonů k autoritářskému způsobu vlády. Z pozice prezidentky byla ale nakonec sesazena.

Sama Rousseffová, která je matkou jedné dcery, své sesazení komentovala jako puč. Před odchodem z prezidentského paláce vyjádřila přesvědčení, že v dalším hlasování bude očištěna a do úřadu se vrátí.

V čele spiknutí je podle ní bývalý předseda sněmovny Eduardo Cunha. Toho mezitím nejvyšší soud dočasně zbavil funkce kvůli obvinění z maření vyšetřování korupce, které je proti němu vedeno, a kvůli zastrašování poslanců.

Aretha Franklin

Silné, nebojácné a úspěšné ženy a matky ale nejsou jenom doménou moderní současnosti. Hudební svět třeba do dnes vzpomíná na milovanou a úspěšnou Arethu Franklin – držitelku 18 hudebních cen Grammy, která trhala ve světě showbyznysu rekordy a jako první žena vstoupila i do rokenrolové síně slávy.

Prvenství si ale připsala taky rekordně předčasným mateřstvím. Svého prvního syna totiž královna soulu porodila v pouhých 12 letech! Otcem byl spolužák ze školy. Druhý chlapec jménem Edward se jí narodil ve 14 letech a otcem byl i v tomto případě spolužák ze školy.

Zpěvačka nechtěla o svých brzkých těhotenstvích příliš mluvit a zvídavým novinářům jen vyhýbavě odpovídala na dotazy, jak dokázala v dětském věku skloubit rozjíždějící se kariéru se starostí o dva malé chlapce.

Aretha měla celkem čtyři syny, a když umírala v ukrutných bolestech na rakovinu slinivky, všichni tito osudoví muži stáli u její smrtelné postele, aby ji vyprovodili na poslední cestu tam, kde už ji nic nebude bolet.

Sheryl Sandbergová

Náš skromný výčet matek, které změnily svět, ukončíme jednou z nejvlivnějších a nejbohatších žen světa. Tou není nikdo jiný než Sheryl Kara Sandbergová, která od srpna 2008 pracuje jako provozní ředitelka Facebooku.

Její životopis před nástupem do společnosti Facebook byl vše, jen ne nudný. Dříve totiž byla viceprezidentkou Global Online Sales and Operations ve společnosti Google, ředitelkou kanceláře ministra financí USA Larryho Summerse v administrativě Williama J. Clintona a konzultantem ve společnosti McKinsey.

V roce 2012 se stala osmým členem (a první ženou) ve správní radě Facebooku a o rok později vydala svoji první knihu Lean In: Women, Work, and the Will to Lead, ve které se pokusila vyvrátit mýty, že kombinace ženy, dětí a kariéry nejde dohromady. Sama je totiž matkou dvou dětí.

bigstock-dubai-uae-december-lean-i-337209991.jpg

Matka nemusí zakrnět v domácnosti u plen!
Bigstockphoto
Klobouk dolů před touhle ženou!

Její kniha zkoumá, proč se ženy navzdory svým akademickým úspěchům nedostávají do vedení klíčových institucí, a nabízí přesvědčivá a rozumná řešení, jak mohou ženy plně využít svůj potenciál.

Pomocí četných studií a humorných historek z vlastního života vykresluje problematiku žen na trhu práce a nabízí rady, jak z tohoto bludného kruhu vystoupit a vybudovat skutečnou rovnost mezi pohlavími.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4zdroj 5

Související články