Další dávka dobrých zpráv, které vykouzlí úsměv na tváři

bigstockphoto.com
|
25. 12. 2020
|
Situace okolo koronaviru není dobrá. O to víc bychom se v téhle nelehké době měli soustředit na pozitivní myšlení a informace, které člověku vykouzlí úsměv na tváři. Proto pro tebe máme další nálož dobrých zpráv, kterých není nikdy dost!

Ohrožení orli přivedli v Česku na svět sedm mláďat

Ohroženým ptákům se u nás nebývale daří. Příkladem je třeba populace orla královského, která se v tomhle roce rozrostla o sedm dalších opeřenců. Kriticky ohrožený dravec Evropy hnízdí v Česku výhradně na jižní Moravě, kde má celosvětově severozápadní hranici svého výskytu. Ornitologové tady zaregistrovali třináct párů. Ačkoli se může zdát, že to není mnoho, v EU jich odborníci počítají na pouhé stovky. O to větší byla jejich radost, když zmíněné páry přivedly na svět sedm mláďat.

Unikátní software na odhalování dezinformací vyvinuli Češi

Jak poznat pravdivou zprávu od tzv. „fake news“? Nově to půjde mnohem snáz! Zasloužili se o to pracovníci společnosti Cogniware, která dlouhodobě monitoruje příspěvky na internetu a na základě pochopení obsahu zprávy, sociálních interakcí a dalších událostí na fake news zavčas upozorní. Systém funguje na bázi neuronových sítí a postupně se tak učí a soustředí na to, co mají dezinformace společné. Uplatnění najde software především ve státních složkách, které dezinformace odhalují.

bigstock-beautiful-lovely-middle-aged-g-398431955.jpg

Usměj se, na světě se dějí i skvělé věci!
bigstockphoto.com
Děje se spousta úžasných věcí, tak se nezaměřujme jen na ty nepříjemné!

Na Galapágách se objevil extrémně vzácný bílý tučňák

O téhle skvělé novince informoval na sociálních sítích průvodce Jimmy Patiño. Vzácný bílý tučňák je vůbec prvním zástupcem druhu na území Galapág. Za netradiční vzhled tučňáka může pravděpodobně genetická vada zvaná leucismus. Na rozdíl od albinismu totiž mají živočichové, kteří touto poruchou trpí, klasickou barvu očí. Bílí tučňáci jsou odolnější vůči slunečnímu záření, ale jejich zbarvení je zároveň velkou nevýhodou, protože láká případné predátory.

Dobrovolníci zachránili 10 tun ovoce a zeleniny

Na českých polích a v sadech zůstanou každý rok tisíce kusů nechtěné zeleniny a ovoce. Zmíněné kousky jsou totiž moc křivé, šikmé nebo zkrátka jinak nevyhovují přísným kritériím obchodních řetězců. Aby nemusely skončit v koši nebo na kompostu, začali je „zachraňovat“ dobrovolníci. Padesátka sběračů nashromáždila celkem deset tun zeleniny a ovoce, které následně darovala do potravinových bank.

Vědci vynalezli materiál umožňující nabíjet elektroniku díky světlu

Denně se na světě vyhodí několik tisícovek tun baterií. Ty jsou ale obtížně recyklovatelné a navíc potřebují ke svému fungování energii. Na to zareagovali švédští vědci, kteří přišli s unikátním materiálem. Ten k fungování používá pouze světlo, proto se plánuje, že by baterie v přístrojích časem úplně nahradil. Podle testů je zatím materiál schopný přeměnit na elektrickou energii až 34 procent světla, které může pocházet například z umělého osvětlení.

Máš nějaké další pozitivní zprávy, o které by ses s námi ráda podělila? Šup s nimi do diskuze pod článkem!

Související články