Nenech svoje děti vypadnout z rytmu. Takhle se teď můžou učit

bigstockphoto.com
|
17. 03. 2020
|
Docela dobře si umíme představit radost, když vláda dětem nadělila prázdniny kvůli koronaviru. Velká legrace to ale nebude, pokud vypadnou ze školního rytmu a nebudou si procvičovat učivo i během pobytu doma. Jak se s tím tedy poprat?

Další týden prázdnin zněl jako bezva plán, tedy pro děti. Rodiče si začali lámat hlavu tím, co s nimi provedou. Dát je totiž k babičce a dědovi nebyl úplně ten nejlepší nápad vzhledem k tomu, že senioři jsou nejohroženější skupinou, co se nákazy koronavirem týče. Později ale začali řešit i to, jak děti během neplánovaného volna nenechat úplně zakrnět, aby jejich následný nástup do školy nebolel podobně jako po každých letních prázdninách.

Učitelé na vlně moderních technologií

Těžko si představit češtinářku před důchodem, jak aktivně připravuje nejrůznější procvičování přes Skype, Google Hangouts nebo Whatsapp. Takřka nemožné se ale rychle stalo skutečností a učitelé dnes mají spoustu způsobů, kterými můžou žákům a studentům zadávat práci.

Mimochodem - Google spustil 20. 3. 2020 speciální stránku určenou českou vzdělávacím institucím. Na ní najdou zájemci návody, jak využít moderní technologie a Google nástroje k vyučování.

Tohle zadávání úkolů je fajn už jen proto, že existuje a děti a dospívající se jimi musí zabývat. Zároveň ale vede k rozvolnění biorytmů – všichni si můžou jednoduše zvyknout na pozdější vstávání, věnování se úkolům jen chvíli (a to si piš, že si to děti rády proloží dlouhou hrou). K tomu hrozí nedostatek koncentrace, kterou učitel musí udržovat během klasických hodin, nebo prokrastinace (víme, jak s ní zatočit!).

bigstock-apron-for-mom-and-daughter-ba-267371089.jpg

Tenhle čas můžeš využít k tomu, abys děti naučila něco praktického.
bigstockphoto.com
Společné pečení může být zábava. A je jedno, jestli máš doma holčičku nebo kluka!

Klasická výuka, ale online? Jde to!

A pak je tu ještě jedno řešení. Standardní výuka, která ovšem probíhá plně online. Každý žák nebo student je na svém domácím místě v konkrétní čas a věnuje se konkrétní činnosti. Reálný rozvrh, reálný čas. Žáci a studenti se hlásí do Google učeben, kde je jim k dispozici jejich učitel, odpovídá na dotazy a vysvětluje nejasnosti. Takhle výuka probíhá například na škole EDUCAnet Praha.

I televize je teď prospěšná

Česká televize reagovala na uzavření škol docela rychle a vytvořila několik vzdělávacích možností. Tou pravděpodobně nejvyužívanější a nejsledovanější je UčíTelka, zábavně-vzdělávací program, který vzniká v součinnosti s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. S tímto programem startuje vyučování v 9.00 hod. a jeden blok trvá 30 minut. 

Jak učit děti doma, aby byl návrat do školy bezbolestný

Není třeba děti přetěžovat, takže pokud jim dost úkolů zadávají pedagogové, snaž se je učit třeba spíš praktické věci, které si zase neosvojí během sezení ve školní lavici. Fajn může být třeba pečení nebo vaření, zjednodušená orientace v kvalitě a složení potravin podle toho, kolik dítku je. Od věci není čtení populárně naučných knížek nebo zhlédnutí dokumentu (uzpůsobeného věku dítěte).

Obecné doporučení zní, že je třeba každý den chvíli počítat, což platí pro všechny školou povinné. Pak může po pauze přijít na řadu diktát a později čtení. Když zvládnete sfouknout tenhle trojboj během dopoledne, můžete si odpoledne hrát, aby si dítě taky odpočinulo. Zábavu pak nech na něm, ať dělá, co ho baví.

S dětmi školou povinnými si musíš dát práci, středoškoláci už by měli mít dost rozumu na to, aby se sami zajímali o školní látku. Možná se ale nakonec budeš divit, kolik samostatnosti tvoje dítko prokáže, když to opravdu bude potřeba!

Při tvorbě článku jsme si vypůjčily informace z tiskové zprávy Protext ČTK.

Související články