Nejkrásnější jezera v ČR. Někde se vykoupeš, jinde pokocháš

Bigstockphoto
|
20. 07. 2021
|
Uvažuješ, kam na čundr s kámoškami nebo romantický výlet? Inspirovat se můžeš u nás za humny!

Spojit pobyt v přírodě s koupáním nebo relaxací nemá chybu. Ideálním místem na dobití baterek po náročném týdnu jsou naše česká jezera. Odpočívat můžeš na travnatých i písčitých plážích nebo v romantickém lesíku. Která jezera se tedy vyplatí navštívit?

Máchovo jezero

Jedná se sice o rybník, ale na náš seznam ho prostě musíme zařadit. Máchovo jezero je zkrátka klasika, kterou by měl aspoň jednou za život navštívit každý Čech. Kouzelnou atmosféru místní krajiny doplňují dva ostrůvky, Myší a Kachní. Prozkoumat okolí můžeš i na parníku, plavba trvá kolem 30 minut.

bigstock-machovo-jezero-lake-in-czech-t-291060082.jpg

Mácháč by měl aspoň jednou za život navštívit každý Čech.
Bigstockphoto
Jasně, není to jezero. Ale je to ikona!

Černé jezero

Až budeš na Šumavě, nenech si ujít místní jezera! Inspirovala řadu umělců a kolují o nich různé legendy, například ta, že všechna šumavská jezera spojuje jedno velké podzemní.

Asi nejkrásnějším z nich je Černé jezero, které je největším přírodním jezerem u nás. Jezero je ledovcového původu a voda v něm vypadá opravdu černě. Může za to několikametrová vrstva kalu a okolní lesní porost, kvůli kterému se sem nedostane moc slunečních paprsků. Pozor, koupání v národním parku Šumava je zakázané a mohlo by se ti pekelně prodražit!

Jezero Milada

U tohoto jezera v Ústeckém kraji si přijde na své každý. Vyzkoušet si můžeš různé vodní sporty, jako třeba jachting nebo paddleboarding, a vyřádí se tu i rybáři. Jezero vzniklo zatopením uhelného dolu, které trvalo celých 9 let (mezi lety 2001-2010)! Výsledek ale stál za to. Okolí jezera je udržované a nabízí skvělé podmínky ke koupání.

Pískovna Adršpach

Tohle malé jezírko vzniklo zatopením místního lomu a nabízí skvělý začátek výšlapu do NPR Adršpašsko-teplické skály. Kochat se okolím můžeš například na jedné z místních mini pláží se světlým pískem, které jsou skvělým místem pro relaxaci. Koupání je tu bohužel zakázáno kvůli silným spodním proudům, takže to radši neriskuj.

Jezero Michal

Sokolovské moře, jak je jezeru Michal přezdíváno, vzniklo po zatopení zbytkové jámy po těžbě. Díky tomu si můžeš užít skvělou dovolenou s rodinou nebo partou. Čtyřnohého mazlíčka nech ale doma, vstup zvířatům je tu bohužel zakázán. Jeden z břehů nabízí 500 metrů dlouhou písečnou pláž s obřím toboganem. Nedaleko areálu najdeš i kemp nebo golfové hřiště. Tomu říkáme dovča!

Jezero Konětopy

Další z bývalých zatopených lomů, tentokrát ve středních Čechách, potěší milovníky koupání i potápění a je tu možné i rybařit. K dispozici máš travnatou nebo luxusní písčitou pláž, které obklopuje borovicový les. Poblíž jezera se nachází sociální zařízení a občerstvení. Stejně jako u jezera Michal je i sem vstup psům zakázán.

Velká Amerika

Kdo by neznal český Grand Canyon, klasiku, kde se natáčel například film Limonádový Joe nebo Akumulátor? Jedná se o zatopený vápencový lom ve Středočeském kraji s maximální výškou 100 metrů. Dolů k jezírkům je vstup zakázán, navíc je to i nebezpečné. Krásu lomu si stejně nejvíc užiješ z výšky. Lom Velká Amerika leží jen 5 kilometrů od hradu Karlštejn, takže pokud nevíš, co o víkendu, vyplatí se tyto výlety spojit.

Jaké je tvé oblíbené jezero v Česku? Napiš nám své tipy do diskuze pod článkem!

Zdroj informací

Související články