Děti jsou online i 8 hodin denně. Nemáš doma závisláčka?

www.bigstockphoto.com
|
02. 07. 2019
|
Máš doma malého raubíře, který se stále dožaduje tvého telefonu nebo počítače, případně už má svoje vybavení? Vědci z Masarykovy univerzity v Brně přišli s poznatky, které tě nejspíš vyděsí, i když jim přihlížíš dnes a denně.

Doba se mění, a zatímco ještě dnešní třicátníci byli štěstím bez sebe za každou možnou minutku strávenou venku na hřišti, prolézačkách nebo v bahně, děti dneska touží po online prostředí a obvykle příliš zaneprázdnění rodiče nejsou s to jim nabídnout náhradní aktivity. Dát dítěti telefon, tablet nebo počítač, to je investice, která se „vyplatí“ – protože dítě pak dá na dlouhé hodiny denně pokoj.

O víkendu i 8 hodin denně online

Výzkumu se zúčastnily necelé tři tisícovky dětí a dospívajících od 9 do 17 let. Ve všední dny to není hrozné, protože děti musí být ve škole a je běžné, že tam musí mít telefony vypnuté. O víkendech ale počet hodin strávených online rapidně vzrůstá. Celých 22 % dotázaných přiznalo, že stráví i 8 hodin denně online – hrami, chatováním a jinými aktivitami.

Člověk nemusí být odborník, aby věděl, že by se děti měly rozvíjet, věnovat se sportu, vyrábět, malovat nebo hrát na hudební nástroje. O víkendech by zase na pořadu dne měla být zábava – ať už třeba v aquaparku nebo na lyžích. Výlety jsou zase perfektní nejen pro rozšíření obzorů a pro kondičku, ale taky pro stmelení rodiny.

bigstock-163920140_0.jpg

Sociální sítě jsou neuvěřitelný žrout času.
Bigstockphoto
Lustrováním sociálních sítí ztrácíme denně pořádné množství času.

Vidí to doma i kolem sebe

Dneska už jsme na online prostředí více či méně závislí všichni. Čím víc nás ale naše děti uvidí s telefonem, tabletem nebo počítačem, tím víc si budou myslet, že je v pořádku žít spíš online než offline, tedy doopravdy. To aspoň můžeme ovlivnit. Horší je, že to nejspíš stejně uvidí u vrstevníků. Pak je na čase, abychom dětem začali vysvětlovat, že online je sice fajn, ale důležité je užívat si věci reálně.

Buďme offline, prospěje nám to

Existuje hned několik triků, jak být online méně, aspoň hned jak skončíme v práci – tedy pokud v práci internet potřebuješ. Jednak si můžeš nainstalovat aplikaci, která ti řekne, že už bys měla s internetem v daný den přestat, jednak můžeš odinstalovat sociální sítě z telefonu, aby tě to neustále nesvádělo. Zaměstnej se něčím a zaměstnej i dítko. Ideálně tak, aby ani jeden z vás nekontroloval, co se kde v online prostoru událo. Pokud nic nepomůže, přijde na řadu odborník.

Jak jsi na tom s časem, který trávíš na internetu nebo na messengerech? A co lidi ve tvém okolí? Dej nám vědět do diskuze pod článkem!

Související články