Pět fází vztahu. Poznáš, ve které z nich se zrovna nacházíte?

Bigstockphoto
|
03. 11. 2022
|
A žili spolu šťastně až do smrti. Chceš zažít pohádkový konec, jenže se ti to nedaří? Přečti si o fázích běžného vztahu a zjisti, co děláš špatně.

Nikdy v celé historii lidstva se mezilidským vztahům nevěnoval takový prostor, jako se mu věnuje dneska. Vztahy a vztahová osvěta na nás číhají takřka na každém kroku, přesto je míra rozvodovosti v naší zemi pořád vysoká. Pojďme si tedy jednotlivé části milostných vztahů představit blíž a zamyslet se nad tím, proč nám vztahy opakovaně krachují.

Psychologové popsali na základě výzkumu 5 fází partnerského vztahu, jejichž prostřednictvím zjistíš, jestli jste si s partnerem předurčeni k celoživotnímu závazku, nebo směřujete spíš k rozchodu.

Fáze první: Motýlci v břiše

Nejhezčí fáze ze všech. Chtěli bychom v ní žít navěky. Není snad nikdo na světě, kdo by ji nikdy neprožil (i když třeba jen platonicky). Je to období prvního randění, vzájemného oňuchávání, vyznávání lásky, romantických gest a vášnivého sexu. Trvá několik měsíců, někdo si ji dokáže užívat i déle než rok a vztah na dálku ji může prodloužit ještě o něco déle.

Fáze je řízena hormonálně. Hormony lásky, tedy dopamin, serotonin, oxytocin, estrogen a testosteron, tě doslova opijí láskou, a to tak, že v podstatě přijdeš o rozum. V opojení vidíš partnera růžovými brýlemi, chyby nevnímáš, ba naopak, partner je pro tebe absolutně dokonalý a každý, kdo by se o něj jen slůvkem otřel, se se zlou potáže.

Trávíte spolu všechen čas, jak je to jde, a nemůžete se nabažit jeden druhého. Konfliktům se vyhýbáte, možná i ustupujete od svých potřeb, abyste si ten krásný společný čas ničím nekazili. Správně tušíš, že všechno hezké jednou skončí a stejně tak symbiotická fáze vaší opojné lásky. A je to tak naprosto přirozené. Musíš přece dělat v životě i jiné věci než se jen oddávat sexu a svému miláčkovi, ne?

Fáze druhá: Vítej v realitě

Pokud se chceš posunout ve vztahu dál, je fáze reality naprosto nezbytná a nevyhnutelná. Hormony ustupují do pozadí a nastupuje rozum. Růžové brýle pomalu tmavnou a začínáš na svém milém vidět i některé z jeho chybiček. Přichází první konflikty, první krize. Fáze trvá přibližně 6 měsíců, nebo dokud se nerozejdete.

V téhle chvíli je důležité si otevřeně pojmenovat, jestli máš partnera ráda i s jeho chybami a jedete dál, nebo jsou naopak jeho chyby pro tebe naprosto nepřijatelné a lepší to ukončit.  Nezapomeň, že lepší je žít šťastně sama než nešťastně ve dvou.

Fáze třetí: Začíná dřina

Přibližně po roce známosti začínáte s partnerem budovat pevný vztah. To děláte tím, že se spolu učíte komunikovat, vytvářet dohody a kompromisy, nastavujete si pravidla soužití a vzájemné hranice. Vytváříte zázemí pro společnou budoucnost.

Možná jste zasnoubeni, čekáte miminko nebo vyřizujete hypotéku. Období budování vztahu trvá orientačně dva roky a je přímo závislé na emoční vyzrálosti obou zúčastněných.

V téhle fázi nejčastěji dochází k rozchodům. S trochou nadsázky se dá říct, že pokud s partnerem přežijete fázi dřiny, už vás nic nerozdělí. Důležité je kriticky se podívat na vaše způsoby zvládání konfliktů a úroveň vzájemné komunikace. Je respektující, nebo ponižující? Hledáte řešení, nebo jen obviňujete jeden druhého?

Rozhodně nepodceňuj ani společně sdílené hodnoty, vize a cíle. Chceš mít tři děti a rozjet vlastní podnikatelskou dráhu s velkým bankovním úvěrem, zatímco tvůj vyvolený touží spíše po psovi, sobotním fotbálku s kamarády a dluhů se bojí jako čert kříže? Odkládáš domácí diskuzi na zmíněné téma a čekáš, že se to časem nějak srovná? Nesrovná. Možná potlačí a odloží, ale to není řešení. Jsou zkrátka témata, která je ve vztahu potřeba projednat včas.

bigstock-excited-young-family-couple-la-438855923.jpg

Počítáte spolu vzájemně? Tak to máte skvěle nakročeno!
Bigstockphoto
Postupem času se z vás stanou i parťáci. A to je skvělé!

Fáze čtvrtá: My

Máte za sebou společnou partnerskou historii, která nemusí být vždycky jen růžová, ale krize jste využili jako šance na posun vpřed a teď můžete z dobře odvedené práce při budování vztahu těžit. Moc dobře víš, že období kouzelné zamilovanosti je pryč a nikdy se nevrátí, ale ani po něm netoužíš, protože sílu vaší vzájemné lásky vnímáš jinak.

Znáš a respektuješ svého partnera takového, jaký je, a nepotřebuješ ho měnit. Vaše láska je bezpodmínečná. Střídají se období nudy a stereotypu s obdobím vášní a radostí. Nepřemýšlíš nad tím, jestli by ti náhodou nebylo líp s někým jiným.

Pátá fáze: Spokojenost

Poslední fáze, kam ale dojdou jen ti skutečně nejpracovitější. Máte s partnerem v podstatě splněno. Hypotéka splacená, děti jsou dospělé, kariéry naplněné. Pociťujete hrdost jeden na druhého, jak jste to společnými silami všechno zvládli.

Radujete se z úspěchů svých, i z úspěchu svých dětí a vnoučat. Sex v tomhle období může nabrat zcela nové rozměry. Jste víc klidu, protože děti už jsou odrostlé a díky menopauze nemusíte řešit starosti s nechtěným těhotenstvím.

Pokud se vám podařilo s partnerem dojít do fáze spokojenosti, poděl se o své zkušenosti, partnerské krize i nepříjemnosti s mladší generací. Sama totiž dobře víš, že nic z toho ti nespadlo z nebe a stojí za tím mnoho úsilí, potu i slz. Nebylo to vždycky snadné a mnohokrát jsi to chtěla vzdát. Pochybovala si o sobě, o partnerovi a v noci tajně brečela do polštáře.

Neboj se podělit o svou zkušenost s jinými ženami a řekni jim, co ti pomohlo setrvat ve vztahu a překonat těžkosti a krize. Můžeš je svým pravdivým sdělením obohatit a inspirovat k překonání jejich osobních krizí.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články