Nakupování v e-shopu je hračka. Stačí vědět, jak na to

www.bigstockphoto.com
|
08. 08. 2019
|
Důvodů, proč ses rozhodla pro nákup oblečení nebo bot na internetu je nespočet. Možná nesnášíš dlouhé fronty před kabinkami a pokladnou, třeba nemáš náladu na nevrlou prodavačku. Nebo tě jednoduše láká nízká cena a možnost nakoupit odkudkoli.

Počet lidí, kteří nakupují v e-shopech, rok od roku roste. Podle aktuálních průzkumů v nich nakupuje více polovina tuzemských domácností. Na internetu dnes pořídíš prakticky vše – od rohlíku, přes nový automobil, až po zahraniční dovolenou.

Když jde ale o oblečení, šlápnout vedle není ani trochu složité. Nepadnoucí tenisky nebo sako sice můžeš během 14 dnů od dodání bez uvedení důvodu vrátit, kdo by chtěl ale trávit volný čas neustálým dopisováním s dodavatelem a návštěvami pošty? Abys těmhle nepříjemnostem předešla, máme pro tebe několik rad, díky kterým zvládneš nákup v e-shopu levou zadní.

Dvakrát měř, jednou nakupuj

Bez toho, abys znala svoje míry, se prostě nepohneš. Proto si na pomoc přizvi krejčovský metr a změř si míry přes prsa (nejširší bod), pas a boky. Pokud nakupuješ košile, od věci není ani přeměřit délku rukou nebo obvod krku. Znát bys měla taky obvyklou velikost bot a svou výšku.

Kontrola tabulky velikostí

Nespoléhej na to, že když poslední roky kupuješ trička o velikosti M, že ti budou sedět vybraná trička z oblíbeného e-shopu. Spousta internetových prodejců na nás zkouší psychologické triky. Záměrně zboží označují menšími velikostmi. Někde se tak velikost zboží může lišit o milimetry, jinde pak o několik centimetrů. Vždy je proto dobré překontrolovat tabulky velikosti.

bigstock-155699819.jpg

Zboží, které dorazí, tě může nemile překvapit. Nevzdávej to ale hned!
Pozor na asijské a americké velikosti. Při nákupu si dobře zkontroluj, které prodejce uvádí.

Pozor na asijské a americké velikosti

Pokud ráda nakupuješ v amerických e-shopech, počítej s tím, že jejich oblečení obvykle bývá o něco větší. Asijští (čínští, korejští) návrháři pak naopak nešijí pro vysoké lidi, proto se vyplatí koupit si kousek o několik čísel větší. Ideální je, pokud vybraný model uvidíš vystavený na figuríně, nebo na reálných fotografiích skutečných zákazníků.

Poznamenej si obvyklé velikosti

Pokud nechceš neustále kontrolovat tabulku velikostí a stále dokola nakupuješ v několika oblíbených e-shopech, vyrob si malou pomůcku, která ti usnadní nakupování. U každého e-shopu si poznamenej, jakou velikost kalhot, triček, košil, bot nebo spodního prádla nosíš. Ušetříš tak spoustu drahocenného času.

Využij chytré pomocníky

Pořád si nejsi jistá správnou velikostí? Vyzkoušej praktické pomocníky, kteří ti doporučí vhodnou velikost bot nebo oblečení. U nás sice tyhle služby nejsou příliš známé a oblíbené, při nákupu ti ale mohou v mnohém pomoci. Typickým příkladem je stránka SizeID, kde stačí zadat vstupní informace a během chvilky se dozvíš, jaká velikost ti nejlépe padne.

Boty jsou samostatnou kapitolou

Při výběru bot je první potřeba zjistit, jakým způsobem jsou boty číslovány. Jde o americký, anglický nebo evropský způsob? Pokud je tvoje vložka do bot velká 250 mm, pak budeš mít evropské „třicet devítky“. U anglicky číslovaných bot si pořídíš „šestky“ a u amerického číslování dokonce „sedmičky“. Vždy je proto důležité zjistit, jakým způsobem jsou boty číslovány.

Bezplatné vracení

Selhaly všechny výše uvedené rady? Pak si zjisti, jestli můžeš zboží bezplatně vrátit (i s poštovným). Pokud to e-shop umožňuje, nákupu se neboj. Jednoduše si objednej kousky, které ti padnou do oka, a ty, které nebudou sedět, jednoduše vrať. Většina e-shopů přikládá k faktuře i vrácenku. Tu jednoduše vyplníš a odešleš společně s nepadnoucím zbožím.

Náš tip: Spousta e-shopů nabízí možnost online vygenerování štítku s předplaceným poštovným.

Co ty a nakupování v e-shopech? Dej nám vědět do komentáře pod článkem.

Související články