Obličej jako od kosmetičky: čištění pleti zvládneš i doma!

Bigstockphoto
|
04. 09. 2021
|
Bereš návštěvu kosmetičky jako nutné zlo a napadá tě, jestli by se výdaj za její služby nedal využít lépe? Potom pro tebe máme dobrou zprávu – můžeš ji pustit k vodě. Perfektní vyčištění pleti totiž zvládneš i sama doma a za pakatel!

Pokud sis na předchozí otázky odpověděla alespoň jednou „ano“, přečti si naše tipy na to, jak efektivně zbavit pleť nečistot, aby ses za ni nemusela stydět. Kromě cesty ke kosmetičce ušetříš i peníze, které potom můžeš investovat jinak.

Chceš vsadit na klasiku? Nauč se postup 

Pokud chceš používat klasické přípravky na čištění pleti, tak do toho – jakmile perfektně zvládneš techniku čištění, bude po starostech. Tady je několik pravidel, díky nimž si uděláš pro začátek pěkně jasno:

  • při decentním líčení stačí k čištění pleti používat jemnější micelární vodu, při výraznějším a odolnějším líčení neváhej sáhnout po odličovacím mléku či jiném odličovacím přípravku
  • čisticí přípravek nanes na tampónek a čisti pleť poklepáváním, ne třením
  • čisti si pleť 2x denně – ráno a večer – ráno používej micelární vodu, večer bývá nejlepší kombinace odličovacího mléka a termální vody, kterou ve finále osuš z obličeje ručníkem
  • nikdy k čištění pleti nepoužívej obyčejné mýdlo – to by ji totiž nadměrně vysušovalo
  • obličej si čisti, i když ses třeba zrovna dnes nelíčila – nedělej si iluze o tom, že by se na něm neusadily nečistoty
  • jednou až třikrát týdně si dopřej pleťovou masku, která se postará o odstranění nečistot a nadbytečných šupinek kůže

Podle babských rad pomůže pára i tvaroh

Čisticích prostředků a pleťových masek je na trhu nepřeberné množství, takže často nevíme, jakou si vybrat. Ty si ale můžeš udělat svou vlastní. Pro vyčištění pleti totiž stačí smíchat tvaroh se lžičkou medu a lžící mléka a tuhle směs nechat půl hodiny působit. Potom obličej opláchni vlažnou vodou, osuš ho a promaž pleť krémem. Perfektní pocit zaručen! 

Pro případ, že bys chtěla své pleti dopřát ozdravující pleťovou masku spíš než tu čisticí, nanes si na 15 minut na obličej syrové nebo napůl uvařené jemně pokrájené zelí. Vyzkoušej to ale nejdřív třeba na ruce a ujisti se, že nedojde k nepěkné alergické reakci. 

Stejně dobře může posloužit třeba bílý jogurt s několika kapkami citrónu, olivový olej nebo samotný med. 

bigstock-mask-522743.jpg

Jak si doma skvěle vyčistit pleť? Máme návod!
Bigstockphoto
Péče o pleť není žádná věda, stačí pár základních znalostí.

Super tip: Dřív než dojde na čištění pleti, ať už domácími, nebo těmi běžnými čisticími prostředky, vydrž několik minut nad hrncem s horkou vodou a obličej si napařuj. Samozřejmě tedy tak, aby ses úplně neopařila. Póry se díky teplu rozevřou a nečistoty se pak zbavíš snáz.

Čisti, čisti, čisti!

Pleť si doma zvládneš po přečtení správného postupu skvěle vyčistit sama, využít přitom můžeš i skvělých babských rad, které jsou levnou a prověřenou alternativou k běžným čisticím přípravkům. Ani tak ale čas od času návštěva kosmetičky neuškodí, přece jen u ní (pravděpodobně) jde o profesionální péči. Řiď se svým kočičím instinktem. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články