Jaro a pleť: pečuj o ni, i když už nemrzne a nesněží!

Bigstockphoto
|
25. 03. 2023
|
Máš pocit, že s odchodem zimy není třeba se o pleť náležitě starat a maximálně ji opečovávat? Omyl! Přibývající sluneční paprsky a teplejší počasí na ni taky působí a ty se musíš postarat o to, aby byly dopady co nejmenší. Je to docela snadné.

Stačí jen vsadit na osvědčené rady a péči o pleť trochu obměnit. Uvidíš, že časem ti za to poděkuje menším množstvím vrásek, než jaké by ti mohla (a jaké by ti za trest s chutí chtěla) příroda nadělit.

Zapomeň na mastné krémy

Mastných krémů máš doma asi po zimě plnou skříňku, protože maminky nás všechny nejspíš učily, abychom se před pobytem v mrazu a nečasu pěkně namazaly. Ty teď ignoruj a místo nich zkus jemnou sílu vláčnějších hydratačních krémů, které pleť vyživí a připraví na ty zmíněné sluneční paprsky a UV záření.

S hutným make-upem si dej pauzu

Pokožka je podle odborníků po zimě povadlá a unavená, proto potřebuje osvěžit. Toho dosáhneš nejen hydratačními krémy, ale taky výměnou těžkého make-upu za něco lehčího. Ideální jsou v tomto případě BB a CC krémy. 

BB krém pleť hydratuje, chrání před UV zářením a zároveň ji rozjasňuje, barevně sjednocuje a kryje nedokonalosti. 

CC krém je ve srovnání s BB krém vodnatější a hodí se na barevné sjednocování pleti. Nemá však krycí efekt, takže pupínky s ním nezamaskuješ.

Hydratovat se dá zevnitř. Ale jen něčím

Dostatečná hydratace pokožky je základ, pokud nechceš bojovat se zbytečnými problémy typu suchá místa na tvářích. A nemusí jít jen o hydrataci pleti přímo, začít můžeš i správným pitným režimem. Nehodí se do něj ale všechno.

Pro zdravou pleť je ideální čistá voda a svou podstatou jí prospěje i zelený čaj (jen ho vhodně kombinuj s vodou, protože ve větším množství vysušuje). S čím rozhodně nezaboduješ, to je přemíra kávy, černý čaj, energetické nápoje a alkohol.

Bez vitamínů to nejde 

Bez vitamínů nefunguje lidské tělo celkově, natož pak sama pokožka. Zdravá výživa ti pomůže pleť udržovat krásnou a jemnou. Zaměř se na dostatečný příjem vitamínů A, C a E. Vitamín A, respektive jeho provitamín známý jako beta-karoten, se bude lépe vstřebávat, když ho podpoříš dostatkem zinku. Tahle silná dvojka se postará o zvýšenou tvorbu elastinu a kolagenu v pokožce. A tyhle dvě látky jsou sakra potřeba.

Náš tip: Zařaď do jídelníčku čerstvou zeleninu a ovoce, zeleninu si neváhej zakápnout extra panenským olivovým olejem. 

Pravidelně pleť čisti a neboj se peelingů

Pleť potřebuje na jaře pěkně vyčistit – ideální je čištění 2x denně, a to i v den, kdy ses třeba nemalovala. Nečistoty, které jsou lidským okem neviditelné, na kůži ulpívají stále a měla by ses jich systematicky zbavovat. Vhodné jsou odličovací krémy, ale právě tehdy, kdy se nemaluješ, stačí i micelární voda.

O vyčištění pórů a odstranění odumřelé kůže se zase postarají peelingy a spolehnout se můžeš nejen na ty, které se dají běžně koupit v obchodech, ale i na vlastní, jež si doma vytvoříš. Skvělý je například peeling, který vznikne smícháním odličovacího mléka a rozemletých kávových zrnek nebo mořská sůl v kombinaci s panenským olivovým, kokosovým nebo jojobovým olejem. 

Nepodceňuj jaro a dopřej si obměnu v péči o pleť

To, že jsme skoncovali se zimou, ještě neznamená, že bys měla přestat dbát o zdraví a krásu své pleti. Dej na naše rady a budeš mile překvapená!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články