Co s mastnými vlasy? Začni u životního stylu a vsaď na kvalitní produkty

Bigstockphoto
|
14. 04. 2023
|
Problémy s mastnými vlasy trápí asi třetinu žen. Pokud propadáš zoufalství, že si musíš mýt vlasy denně, vyzkoušej tyhle triky.

Proč se vlasy mastí

Za mastnými vlasy může stát hned několik věcí. Hlavní příčinou bývá hormonální nerovnováha, proto mívají problémy dívky v pubertě, případně během těhotenství nebo po vysazení antikoncepce.

Za mastnými vlasy stojí taky dědičné predispozice, stres nebo prožité trauma. V některých případech si za ně ale můžeš sama, například jejich častým mytím, nadměrným fénováním nebo česáním, případně nevhodnou kosmetikou. Pozor taky na neustálé sahání na vlasy.

Začni u sebe!

Stav vlasů nebo pleti často odráží tvou duševní a fyzickou pohodu. Pokud chceš jejich kvalitu zlepšit, doporučujeme zeptat se sama sebe, jestli není potřeba upravit životní styl. Pravidelný sport, vydatný spánek, společenský život nebo meditace můžou pomoct vybalancovat duševní rovnováhu a zmírnit hladinu stresu.

Nezapomeň taky na zdravý jídelníček a dostatečný pitný režim. Zkus omezit kořeněná jídla, uzeniny, polotovary nebo sladkosti. Do svého menu naopak zařaď antioxidanty (ovoce a zelenina), zinek (maso, ořechy, vejce, mléko), železo (luštěniny, červené maso, játra) a nenasycené mastné kyseliny (ryby, olivový olej). Poděkují ti nejen tvé vlasy, ale zlepší se i stav pleti.

bigstock-beautiful-young-female-model-t-373819180.jpg

Na mastné vlasy se dá vyzrát, jen vědět, jak na to.
Bigstockphoto
Až si budeš fénovat vlasy, zkus nižší teplotu vzduchu.

Jak na mastné vlasy?  

V ideálním případě by ses měla vyvarovat každodenního mytí vlasů. Pokud si je myješ moc často, pokožka hlavy vytváří víc mazu, který působí jako ochranný film. Do boje místo toho povolej suché šampony, případně zkus vlasy stáhnout do culíku nebo do copu. Mastnější vlasy lépe drží svůj tvar, takže je nemusíš zatěžovat lakem. Vsadit můžeš i na trendy textilní čelenku, která mastné vlasy spolehlivě zakryje.

Při každodenním mytí vlasů nezapomeň používat kvalitní produkty pro časté mytí. Nejlepším řešením je zajít přímo do vlasové kosmetiky. Měj na paměti pravidlo, že méně je více, a to při aplikaci stylingových přípravků i samotném mytí, kdy se doporučuje používat maximálně dva produkty na jedno mytí. Zajímavé taky je, že vysoké teploty rozšiřují vlasové póry a vlasy se tak víc mastí. Je tedy vhodné umývat vlasy vlažnou vodou (pokud si troufáš, na závěr přejdi ke studené vodě) a vyfénovat studeným vzduchem.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Autor článku: redakce

Související články