Polenta tě zatím míjela? Rozhodně to naprav

Bigstockphoto
|
27. 03. 2022
|
Že se neznáš s polentou? Nevadí. Napravíme. S fantastickou kukuřičnou kaší po italsku tě seznámíme tak, že si ji do kuchyně budeš chtít nastěhovat hned zítra.

Pokud absolutně netušíš, co polenta je, nic zas tak příšerného se neděje. Nejsi v tom totiž sama. Můžeš se spolehnout, že v našich končinách narazíš na mraky lidí, kteří jsou na tom s polentou úplně stejně jako ty. Nevyzkoušeli, neznají a že by jim chuťově i vzhledově přišla bůhvíjak přitažlivá, to se taky říct nedá.

Polenta si u nás své místo teprve vydobývá a patrně potrvá ještě dlouho, než ji budeme schopni správně zařazovat do jídelníčků. Šanci by ale rozhodně dostat měla. V kuchyni se s ní dobře pracuje, chutná a vyhovuje i těm, kteří nefandí lepku.

Co je polenta

V případě polenty hraje hlavní roli kukuřice. Jde o bezlepkový pokrm, který je ideální právě teď na podzim. Obsahuje totiž železo, potřebný vitamín C i A, je zdrojem vlákniny, nezatěžuje žaludek a podporuje správnou činnost trávicí soustavy.

Polenta tak rychle zasytí, roztančí chuťové buňky a vpravíme do sebe prospěšné látky, za které tělo poděkuje. Co z toho tedy vyplývá? Že jde o nízkokalorickou stravu, kterou bychom párkrát do týdne měli na naše talíře určitě přišoupnout. Když si na polentu zvykneš a naučíš se ji chuťově vyladit, může se úplně klidně stát, že ti nakonec nahradí třeba i bramborovou kaši nebo rýži. Obzvlášť tehdy, když se člověk snaží sundat nějaké to kilo.

Nejvíc by nám o oblíbené polentě povyprávěli Italové. Právě v jejich domovině neexistuje stůl, na kterém by se polenta neobjevila. Někde polentou nahrazují chleba, jinde se kombinuje s kozím sýrem a vínem. A i když dříve polenta platila za jídlo chudších vrstev, dneska se v Itálii bezlepková dobrota objevuje i na jídelních lístcích těch nejluxusnějších restaurací.

bigstock-homemade-polenta-chips-fries-w-424965425.jpg

Polenta je v kuchyni nevídaně vděčná.
Bigstockphoto
Z polenty si můžeš připravit i zdravé zobání k televizi.

Polenta v kuchyni

Když nejsme zrovna polentoví znalci, většinou to dopadá tak, že si skočíme do zdravé výživy, koupíme hotový podlouhlý váleček nebo instantní polentovou kaši a hotovo dvacet. Máme pocit, že pro svůj žaludek jednou uděláme taky něco dobrého, dali jsme polentě šanci, ale tím to tak zhruba končí. A přesně to je velká škoda. Polenta je v kuchyni naprosto senzační a dá se připravit na spoustu různých způsobů:

  • můžeme si udělat polentové placky
  • nahradíme korpus pizzy
  • dá se upéct jemný polentový koláč
  • hotový polentový váleček nahradí knedlíky
  • polentu můžeme zapékat, smažit i opékat
  • například opečené polentové kostky se sýrem a olivovým olejem rychle zastoupí klasické jednohubky
  • připravíme z ní i polentové těstoviny nebo chleba

Polentové kaše

Platí, že polentovou kaši si můžeme koupit už instantní, hotovou. Což je ale zároveň tak trochu zbytečné, protože se dá úplně v pohodě připravit i doma. Nejde o žádné složité vaření a nepotřebujeme nic jiného než kukuřičnou mouku nebo krupici, vodu a sůl.

bigstock-two-bowl-with-corn-semolina-po-252404668.jpg

Polentu si můžeš připravit i na sladko.
Bigstockphoto
Sladká polentová kaše? Možná že lepší snídani jsi ještě neměla!

Mouku nejdříve spaříme (zbavíme ji tak nahořklé chuti) a až potom vsypeme do osolené vroucí vody. Pak jen vyváříme vodu a za stálého míchání čekáme, až se polenta začne odlepovat od hrnce. V tu chvíli máme hotovo a můžeme si ji dát s masem, s grilovanou zeleninou nebo s rybami. Záleží, kdo co má rád a k čemu se právě konkrétnímu strávníkovi hodí polenta nejvíc.

Když si polentovou kaši chceme fakt vytunit, můžeme experimentovat s různými bylinkami a kořením nebo můžeme kukuřičnou mouku vařit ve vývaru, ne ve vodě.

Že jsi spíš na sladké? Není problém. I takovou polenta umí být. Hříšně dobrá. A v souvislosti se sladkými snídaněmi je přímo famózní. Postup bude zase stejný jako u polenty na slaný způsob. Rozdíl je jen v tekutině, ve které kukuřičnou krupici budeme vařit. Kdo hádá mléko, píše si bod. A pak už jen doladíme. Taková polentová kaše se zkaramelizovanými ořechy a jablky? Neodolatelné první jídlo dne. No ne?

Máš už s polentou zkušenosti, nebo se zatím míjíte?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Autorka článku: Barbora Klímová

Související články