Nepodceňuj intimní hygienu a vyrob si šetrnou mycí pěnu

Bigstockphoto
|
20. 02. 2022
|
Není hygiena jako hygiena. Mýdlo na paty bychom asi taky nepoužily na intimní partie, ne? Tak se sprcháčem je to totéž. A přesto si ho do klína bez rozpaků dáváme.

Kvapem do sprchy, fofrem namydlit celé tělo, spláchnout pěnu, přejet zuby a hotovka. Prostě klasika. Jakápak intimní hygiena. Že ona to bude zase nějaká moderní vymoženost? Přiznám se, že jsem si tuhle otázku před lety položila taky a nestačila jsem se divit.

Intimní hygiena ani zdaleka není otázkou nějaké rozmazlenosti doby. Naopak. Vrací se k dávným recepturám, není k prasknutí nacpaná vůněmi a jede si nepřeplácanost chemie. V našich končinách jsme se ji ale ještě pořád nenaučily pořádně používat. Saháme po ní v obchodech s ostychem s tím, že my si přece vystačíme s obyčejným mýdlem. Že přece nemusíme mít kdejakou hloupost.

Jenže? Produkty určené k intimní hygieně nejsou hloupost. Pomáhají ve vaginálním prostředí udržovat optimální pH, zabraňují infekcím, působí preventivně proti množení kvasinek a posilují přirozenou mikroflóru. To všechno je pro zdraví intimních partií důležité a udržuje nás to pěkně v komfortu.

Vyrob si svou pěnou na intimní hygienu sama!

Teď, když už víš, že by se intimní kosmetika měla určitě objevit i ve tvé koupelně, máme pro tebe hned jeden senzační tip na domácí směsku.

Co potřebuješ:

  • ½ hrnku vilínové vody
  • ½ hrnku růžové vody
  • lžičku tekutého kastilského mýdla
  • 2 lžičky frakcionovaného kokosového oleje
  • 6 kapek levandulového esenciálního oleje (je na provonění a má zklidňující účinky)
  • lahvičku na uskladnění mýdla (můžeš použít třeba tu od dobraného šamponu)

Jak na to?

  • Všechny složky dej dohromady a pořádně promíchej.
  • Směs si přelij do připravené lahvičky a je hotovo!

Letem světem o složení

Vilínová voda je vlastně tak trochu vodou zázračnou. I malé množství toho totiž dokáže ošéfovat celkem dost. Nejenže je pokožka po jejím použití hebká jako dětská prdelka, ale vilínová voda taky působí antisepticky, protizánětlivě a zklidňuje.

bigstock-portrait-of-beautiful-woman-ta-431018612.jpg

Mycí pěny pomáhají udržovat přirozené pH našich intimních partií.
Bigstockphoto
U pánů je normální, že použijí jeden sprchový gel na úplně všechno. U nás by to tak ale být nemělo.

Destilovaná voda s růží je v kosmetice takovou navoněnou slečinkou. A to doslova. Krásně voní a dámám, které nesnesou jakýkoliv parfém, prokáže perfektní službu. To ale není jediná plusová vlastnost, kterou růžová voda má. Považuje se za prevenci, když jde o různé infekce. Kdyby snad náhodou už nějaká ta infekční potíž probíhala, růžová voda pořádně podepře její léčbu. Taky zpomaluje stárnutí, omlazuje a brání zčervenání pokožky

Díky kastilskému mýdlu pak bude tvoje domácí pěna opravdovou pěnou. Bez něj by sice směs taky byla účinná, co se šetrného mytí týče, ale připravila by ses o rozmazlující bublinky a jemnou pěnu, která kůži přímo obléká. Jasně, vana plná pěny se od kastilského mýdla čekat nedá, protože tohle mýdlo ve skutečnosti bůhvíjak nepění. Když ho srovnáme s jinými nepřírodními mýdly, je to žabař, když jde o pěnu. Drouboučké řetízky bublinek ale přece jen dokáže.

Úkolem kastilského mýdla ale není směs jen lehce propěnit. Je to doslova klíč, který v pokožce uzamkne vlhkost. Navíc skvěle, ale se vší jemností čistí, je vhodné i pro lidi s ekzémem, pro mimina, pro alergiky i pro ty, kteří mají extrémně citlivou pokožku. Když jde o šetrnost kastilského mýdla, není se vlastně čemu divit, protože, mimo jiné, obsahuje i olivový olej nebo včelí vosk.

Řadu blahodárných a ženskému klínu prospěšných látek nám uzavírá frakcionovaný kokosový olej. Pomineme teď nudnosti kolem procesu, kterému říkáme frakcionace, a mrkneme rovnou na to, co že se to z procesu vyloupne.

Po frakcionaci k nám doputuje univerzální nosný olej v kombinaci s éterickými oleji. Vyrábí se z klasického kokosového oleje a je trvanlivější než on. Najdeme v něm pečující mastné kyseliny, antioxidanty a živiny, které hydratují a vyživují pokožku. Je úžasně vstřebatelný a božsky zjemňuje

A co ty? Používáš na intimní hygienu normální mýdlo, nebo jedeš na vlně vhodnější kosmetiky?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Autorka článku: Barbora Klímová

Tagy: 
Související články