Jak vybrat sušičku prádla: zaměř se na druh, spotřebu a funkce

Bigstockphoto
|
16. 04. 2022
|
Moderní spotřebiče usnadňují ženám mnoho domácích prací. Sušičky prádla se mohou na první pohled zdát zbytečné, opak je ale pravdou. Tato užitečná vymoženost toho umí víc, než si myslíš.

Sbohem, přeplněné sušáky usychajícího prádla! Pokud chceš rychle zatočit s pomačkaným oblečením, není nic snadnějšího než si pořídit sušičku na prádlo. V následujících řádcích najdeš mnoho praktických rad, které ti s výběrem pomůžou. Na trhu jsou různé modely sušiček. O žádné z nich se nedá říci, že by byla nejlepší úplně pro každého, proto záleží pouze na tvých prioritách.

Výhody sušičky prádla

  • Nemusíš čekat na usušení – po uplynutí programu je prádlo suché, takže šetříš čas.
  • Nemusíš věšet prádlo na prádelní šňůru – mokré prádlo vložíš do sušičky, ušetříš místo za sušák.
  • Nemusíš používat aviváž – sušička prádlo provoní, takže do pračky stačí dávat jen prací prostředek.
  • Prádlo bude nadýchané – sušička prádlo změkčuje, oblečení je jemnější a příjemnější na dotek.
  • Usnadňuje žehlení – prádlo usušené v sušičce se líp žehlí.
  • Zabraňuje blednutí barev – v porovnání se sušením na slunci nedochází u tkaniny ke ztrátě barvy.
  • Žádné alergeny – do prádla se nedostanou žádné alergeny, je tedy vhodná pro alergiky.
  • Žádné nečistoty – sušička zachytí do filtru veškeré žmolky, chlupy, vlasy a prach.
  • Žádný zápach – sušička s Refresh programem umí odstranit z oblečení nepříjemný zápach, ať už se jedná o kouř, nebo zatuchlost.

Podle čeho vybírat sušičku prádla?

Rozměry sušičky

Velikost nového spotřebiče je zásadní otázka, která ti bleskne hlavou, aniž bys vešla do prodejny elektra. Před nákupem si změř prostor, do kterého bys chtěla sušičku umístit. Nezapomeň, že musíš počítat i s nějakým místem navíc, abys mohla plnohodnotně otevírat dvířka spotřebiče.

Standardní rozměry sušičky jsou 85×60×60 cm, nicméně v nabídce prodejců jsou i úzké (alias slim) sušičky přizpůsobené pro menší koupelny. Jejich hloubka se pohybuje od 45 do 50 cm a zvládnou usušit až 7 kilogramů prádla.

Pokud bys potřebovala ušetřit nějaké místo, vybírej takovou sušičku, kterou můžeš pomocí spojovacího mezikusu umístit přímo na pračku. A jestli ve své domácnosti bojuješ o každý centimetr místa, na trhu najdeš taky pár kompaktních odvětrávacích sušiček na prádlo. Například některé přenosné sušičky jsou velmi skladné a pojmou až 3,5 kg prádla.

Typ plnění sušičky

Podobně jako pračky je možné sušičky plnit shora nebo zepředu. Sušičky prádla s vrchním plněním nejsou tak náročné na prostor, ale musíš počítat s místem pro otevírání dvířek směrem nahoru. V obchodech najdeš větší výběr sušiček s předním plněním. Některé z nich disponují oboustrannými dvířky, takže si můžeš otevírání přemontovat podle své potřeby vpravo nebo vlevo.

Druh sušičky prádla

Existují dvě technologie sušení prádla: sušičky s tepelným čerpadlem a bez tepelného čerpadla.

Kondenzační sušičky bez tepelného čerpadla se hodí především pro hospodyňky, které moc neperou, a tudíž nepotřebují tak často sušit vlhké prádlo. Sice mají o něco kratší program sušení, ale spotřebují víc elektrické energie. U sušiček bez čerpadla se musí pravidelně čistit prachový filtr a vylévat voda ze zásobníku, pokud není odvedená přímo do odpadu.

Kondenzační sušičky s tepelným čerpadlem opakovaně využívají pro sušení prádla zbytkové teplo, které vzniklo při jeho sušení. Jedná se o uzavřený cyklus, jenž je velmi energeticky úsporný. Spotřeba je o 50 % nižší než u sušiček bez tepelného čerpadla. Tenhle typ ocení všichni, kdo suší prádlo pravidelně.

Speciálním typem jsou parní kondenzační sušičky (někdy označovány rovněž jako odtahové nebo odvětrávací sušičky). Tato sušička nasává vzduch z okolní místnosti, který se ohřívá. Vzniká horká pára, jež prádlo vysouší uvnitř nepohyblivého bubnu a jež se následně odvádí ven ze sušičky. Parní kondenzační sušičky najdou uplatnění hlavně v prádelnách, protože při jejich používání panuje v místnosti zvýšená vlhkost.

bigstock-woman-doing-housekeeping-takin-78188315.jpg

Sušička ti může usnadnit práci s prádlem.
Bigstockphoto
Nejlepší službu prokáže dobře zvolené kombo pračky a sušičky.

Kapacita sušičky

Standardně se do sušičky vejde 7–9 kilogramů prádla. Vícečlenná rodina určitě využije vyšší kapacitu 8–9 kilogramů, zatímco domácnost s jedním nebo dvěma členy si vystačí s kapacitou 7–8 kilogramů. Jak bylo zmíněno výš, některé firmy nabízejí sušičky s menší kapacitou pod 6 kilogramů. Naopak extrémně velké modely pojmou až 11 kilogramů prádla.

Praktické funkce a programy

Kromě základních programů pro usušení konkrétního materiálu mají sušičky i další užitečné vychytávky:

  • Digitální displej – na přehledném LCD displeji vidíš zbývající čas sušicího cyklu.
  • Odložený start – naplánuješ si sušení prádla v dobu, která ti vyhovuje.
  • Množstevní automatika (Fuzzy Logic) – senzory vyhodnotí množství a nasákavost prádla v bubnu a zvolenému programu přizpůsobí spotřebu vody a energie.
  • Parní funkce (Refresh) – pomáhá odstranit záhyby a osvěžuje prádlo od nepříjemného zápachu.
  • Snadné žehlení (načechrávání) – usnadňuje žehlení prádla.
  • Dětská pojistka – stačí aktivovat dětský zámek a malí lumpíci nebudou moct ovládat displej.
  • Možnost připojení na odpad – vybrané modely sušiček můžeš podobně jako pračku napojit přímo na odpad.
  • Osvětlení bubnu – s integrovaným světýlkem uvidíš obsah bubnu mnohem líp.
  • Chytré ovládání – i sušičku prádla můžeš ovládat pomocí aplikace v chytrém telefonu nebo hlasovými povely.

Spotřeba sušičky prádla

V dnešní době je každá úspora namístě, což platí i při pořízení nové sušičky. Před nákupem každého nového spotřebiče ti spotřebu energie odhalí přiložený energetický štítek. Čím je energetická třída sušičky vyšší, tím má nižší spotřebu energie. Inovativní a velmi úsporné modely sušiček prádla disponují energetickou třídou A+, A++ nebo dokonce A+++. Kromě spotřeby energie by tě mohla na štítku zajímat také hlučnost přístroje.

Nezapomeň, že největší energetické úspory docílíš správnou kombinací pračky a sušičky. Jen tak získáš maximální výhody obou zařízení, čímž ročně ušetříš nemalé peníze za elektřinu. Pakliže máš velmi starou pračku, která svůj obsah nekvalitně vyždímá, ani nadmíru úsporná sušička ti v tomhle ohledu nepomůže.

Sušička a pračka v jednom?

Pračky se sušičkou označované jako 2v1 nabízí elegantní řešení, jak ušetřit místo. Tento typ spotřebičů je vhodný do malých bytů, garsonek nebo všude tam, kde není dostatek prostoru pro samostatně stojící pračku i sušičku.

Pračka a sušička 2v1 má sice výrazně nižší pořizovací náklady, na druhou stranu nabízí jen základní programy a je nutné počítat s vyšší spotřebou vody a elektrické energie. Další nevýhodou je fakt, že v nich můžeš vysušit míň prádla, než vypereš. To znamená, že po vyprání plné kapacity pračky musíš před zahájením sušení část prádla z bubnu odebrat. Pračky se sušičkou se hodí spíše hospodyňkám, které potřebují sušit prádlo pouze výjimečně.

7 tipů na sušení prádla v sušičce

  • Do pračky s prádlem určeným k sušení nepřidávej aviváž. Prádlo v pračce důkladně vyždímej.
  • Do sušičky vkládej pouze oblečení bez ozdobných aplikací, jako jsou perličky, nažehlovačky, flitry nebo potisky. Pokud je sušení nutné, oblečení vždycky obrať naruby.
  • U oblečení i ložních souprav zapínej před sušením všechny zipy a knoflíky. Pokud je to možné, obrať prádlo naruby.
  • Oblečení z jemných materiálů a boty vkládej do speciálního vaku.
  • Záclony, peřiny, polštáře a jiný bytový textil suš je podle doporučení výrobce.
  • Někdy se může stát, že oblečení ze sušičky nebude 100% suché, i když jsi zvolila správný program. Problém může být v tom, že byla sušička až moc plná, že bylo prádlo příliš zamotané nebo měly některé části oblečení jinou tloušťku, takže ho nebylo možné důkladně vysušit (například vrstvené lemy, švy, hrubé kalhoty apod.).
  • Po každém sušení se ujisti, že v bubnu nezůstal žádný nevhodný předmět. Vyčisti filtr a případně vylij vodu ze zásobníku.

Co se nesmí sušit v sušičce?

Jestliže uvidíš na pracím štítku přeškrtnutý symbol čtverce s kolečkem, tenhle kus oděvu do sušičky nepatří.

Obecně se nesmí v sušičce sušit:

  • celokožené oblečení i jiné drobnosti z kůže
  • navoskované nebo jinak ošetřené oblečení
  • vlněné, krajkové a hedvábné oblečení
  • elastické prádlo a jemné látky, které se můžou deformovat
  • oblečení s velkými dřevěnými, plastovými a jinými pevnými částmi
  • oblečení s kovovými komponentami, které podléhají korozi
  • oblečení s nažehlenými prvky
  • textil se skleněnými vlákny

Sušička je úžasný pomocník, ale je nutné ho správně vybrat, aby ti byl co nejvíc ku prospěchu. Teď už víš, jak na to!

Autorka článku: Olga Kolková

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Tagy: 
Související články