Domácí sprej proti plísním v koupelně, který zvládneš i ty

Shutterstock
|
11. 10. 2022
|
Plíseň na nohou nebo plíseň nehtů. Nic z toho nechceš. Ani taková plíseň v koupelně není něčím, o co bys zrovna dvakrát stála. Bojuj proti ní domácím sprejem.

Tam, kde není odstraněna příčina, ani ten nejlepší sprej nepomůže. Ať už kupovaný, domácí, speciální, normální, extra účinný nebo třeba super tajný sprej jen pro vyvolené. To všechno je ti k ničemu, když ošidíš prevenci.

Není tak vůbec žádnou náhodou, že i samotní odborníci před nadužíváním takových sprejů varují. Než tak začneš vykuřovat dům myrtou a budeš se sprejem v každé ruce polonahá tančit protiplísňový tanec jako na sabatu, radši zapátrej po původu plísní.

Jak a proč plíseň v koupelně vzniká

Plíseň není zas až taková sranda, která prostě jen hyzdí odtok umyvadla. Může pěkně potrápit i naše zdraví a způsobit ošklivé alergie. Navíc boj s ní je běh na dlouhou trať a děsně ráda se vrací. Teda v případě, že tě nezajímají příčiny a radši se usprejuješ k smrti. Pídit se tak po tom, co plíseň zrovna ve tvé koupelně způsobuje, je určitě na místě.

Já vím, když ty dlouhé sprchy a relaxační koupele jsou taková slast, které jde jen těžko odolat. Rozumíme, chápeme. Jenže právě tyhle vodní radovánky za plísněmi stojí a hlavní roli samozřejmě sehrává vlhkost. Když si k tomu ještě přimyslíš velké množství kytek, kterými jsi chtěla koupelně prospět, nedostatečné větrání, tmu a věšení prádla na koupelnových šňůrách, otázkou, zda se s plísní budeš potýkat i ty, není jestli, ale kdy. Můžeš ji očekávat každým dnem. Nebo dodržuj preventivní opatření a k tomu si vyrob náš domácí sprej proti plísním v koupelně.

shutterstock_742499749.jpg

Plísně jsou nejen nehezké, ale taky škodí zdraví.
Shutterstock
Průběžně se plísně zbavuj a nenech si tenhle problém přerůst přes hlavu.

Jak na výrobu spreje proti plísním

I malování levého oka ti zabere delší čas než příprava tohoto domácího čističe. Přesvědč se sama a jdi do něj.

Co potřebuješ: bílý ocet, éterický olej z čajovníku, destilovanou vodu a rozprašovací láhev

Jak na to:

  • Rozprašovač naplň aspoň do poloviny octem.
  • Přidej 80 kapek vonného oleje z čajovníku (ne, fakt nejde o překlep, tenhle sprej ti vydrží hodně dlouho, proto je i množství přidaného oleje větší).
  • Doplň láhev destilovanou vodou.
  • A teď už to jen jedeš na Bonda. Takže pořádně protřepat, nemíchat a je to.

Jak sprej proti plísním používat

Každý sprej má svoje specifika a je vhodné používat ho tak, jak se má. U tvého výrobku platí totéž. Jinak ses s ním vlastně dělala zbytečně a mohla jsi raději vyrazit na podzimní zdravotní procházku. Pojďme tak mrknout na to, jak protiplísňový domácí lektvar používat správně.

Určitě sprej před každým použitím dobře protřepej, aby se všechny složky zase perfektně promísily. Pokud se sprej chystáš vytasit na těžší formu plísně, nastříkej ho na povrch, ale neotírej. Nech ho nějakou dobu působit a až pak nečistoty i s plísněmi setři a dočisti.

To samozřejmě jde jen na takových místech, jako je třeba sprchová hlavice, vana nebo spáry. Určitě nemáme na mysli například strop a stěny. Na ty vždycky používej přípravky k tomu určené.

Pojedeš složení receptu přesně podle nás, nebo si přidáš i jiný vonný olejíček?

Autorka článku: Bára Klímová

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články