Alkoholismus u žen aneb Vážně o ní víš úplně všechno?

Bigstockphoto
|
26. 01. 2023
|
Myslíš si, že ji dobře znáš a víš o ní úplně všechno? Že jí by se to stát nemohlo? Ona taková přece není, ona je silná, má svůj život pod kontrolou…

Řeč je o ženském pití. Jde o téma, které je v době opakovaných karantén a home officů ještě palčivější než v minulosti. Alkoholismus žen ve společnosti je stále velké tabu. Jednou z významných mediálních propagátorek upozorňujících na problematiku ženského alkoholismu je ale Michaela Duffková.

Sama má vlastní žitou zkušenost. Zveřejnila svůj příběh na blogu Zápisník alkoholičky a zcela se tím otevřela veřejnosti. Její zápisky se doslova přes noc staly velmi populárními, a to hlavně proto, že díky její upřímné zpovědi získaly ženy pocit, že v tom nejsou samy. Že jim konečně někdo rozumí.

Míša ale rozhodně není jedinou ženou, která má vlastní zkušenost s tím, jak snadno se dá propadnout alkoholu. Rozhlédni se kolem sebe. Ve svém okolí určitě uvidíš alespoň jednu ženu, u které tě napadne, že by mohla mít problém s rizikovým pitím. A pak jsou tady i ženy, u kterých by tě to naopak ani v nejdivočejším snu nenapadlo. Které? Může jít klidně o tvou mámu, kamarádku, sestru, babičku nebo kolegyni z práce. A je docela dobře možné, že ty o jejím problému vůbec nic netušíš.

O jaké ženy jde?

Obvyklá naše představa, že jde o ženy – řekněme – spíše slaboduché a hůř zajištěné, se rozhodně nezakládá na pravdě. Závislost se vyskytuje napříč celým společenským spektrem. Je úplně jedno, jaké má žena vzdělání, postavení v rodině a práci, jaké jsou její majetkové poměry. Služeb poraden pro závislé využívají často ženy různého věku, pracovně velmi úspěšné, klidně se dvěma vysokoškolskými diplomy, ženy sečtělé, scestovalé, organizačně velmi schopné, nadané, tvořivé, citlivé…

Co je k tomu vede?

Mnoho žen zapíjí jakousi celkovou prázdnotu, nespokojenost s vlastním životem, s vlastním tělem, bolest, úzkost, depresi, někdy až nenávist k sobě samým. Alkohol jim poslouží k uvolnění. Aspoň chvilkovému. Pomůže uvolnit pocit nahromaděného celodenního napětí. Trošku otupí, někdy rozveselí. Může dodat ženám sílu věnovat se manželovi, byť padají únavou. Nebo jim naopak posílí odvahu manžela pro dnešní večer odmítnout.

Alkohol pomáhá zapomenout na každodenní starosti, vyklouznout z rutiny. Zasnít se. Mít konečně klid. Odpočinout si. Nebo posílí sebevědomí (samozřejmě všechno jen zdánlivě). Odstraní zábrany. Navíc je velmi snadno dostupný. Těch důvodů, proč nám z počátku alkohol dělá dobře, je celá řada. Každá z nás by jistě našla své vlastní důvody. Obecně to lze shrnout tak, že pro danou chvíli nám alkohol naplní tu z našich potřeb, kterou nemáme řádně naplněnou jinak.

bigstock-young-sad-unhappy-helpless-318923854.jpg

Jak odhalit problém s alkoholem? Není to snadné!
Bigstockphoto
Problém s alkoholem může mít úplně a naprosto každý.

Proč skryté?

Ženy jsou mistryněmi ve skrývání. Dokážou vyvinout enormní úsilí, aby nikdo z blízkého okolí nic nepoznal. Jedním z důvodů může být silný pocit studu a vlastního selhání. Společensky to ženy mají v oblasti přijetí alkoholismu těžší než muži. Jsou na ně kladeny velké nároky, souběh mnoha rolí jim často nedovolí vypnout a zaměřit se na sebe tak, jak skutečně potřebují.

Tak schválně, zkus si představit mámu dvou malých dětí, která mnohdy ještě pomáhá svým rodičům, pracuje na plný úvazek a vytváří zázemí celé rodině, jak se v průběhu školního roku dobrovolně sbalí a vydá se na tříměsíční pobyt do psychiatrické nemocnice k léčbě své závislosti.

Děti pak ve škole otevřeně řeknou, že maminka je v léčebně a nikdo se na ně nebude dívat skrz prsty. V našich podmínkách pořád ještě spíše utopie. Kolik takových znáš? Přitom závislost na alkoholu je nemoc, kterou si ženy rozhodně nevybraly dobrovolně. Nebo snad znáš nějakou mladou dívku, která by v mládí snila o tom, že se vydá kariérou alkoholičky a rozpadnou se jí všechny vztahy?

Jak to skryté pití vlastně vypadá?

Velmi nenápadně. Ženy různého věku pijí (nejčastěji) po malých dávkách, obvykle večer po práci. Většinou už mají všechny své povinnosti splněny. Děti šly spát, manžel se věnuje svým záležitostem. Ideální příležitost na večerní dvě decky nebo jedno zasloužené pivo. A k tomu rychle vytáhnout z prádelníku panáčka urychlováčka

Alkohol mají schován doma tak dobře, že ho jen tak nenajdeš. Když ne doma, tak ve sklepě nebo garáži. Divila by ses fantazii, s jakou ho ukrývají. Oblíbená je vodka, která není příliš aromatická, a proto není tolik cítit z dechu. Nebo víno stejné značky v lednici, které tam leží týden. Nikoho tak nenapadne, že už jde o pátou láhev. V okolí takové ženy jsou často i větrové bonbóny. Pročpak asi?

A co takhle řídit auto?

Jedním z dalších varovných signálů, že žena doma tajně pije, je nechuť k večernímu řízení automobilu. Představ si mámu, která odpoledne tajně vypije svých pár panáčků, aby jí to žehlení několika praček pořád dokola tolik neštvalo. V tom se objeví dcera, která nutně potřebuje odvézt na trénink. Máma má na výběr. Buď se přizná, že pila (což jde tak jednou, aby to nebylo podezřelé) a navíc tím roztočí kolotoč nepříjemných dotazů, nebo zkrátka dělá mrtvého brouka a modlí se, aby se cestou nic nestalo. Hádej třikrát, která možnost vede. A dceru zahlcenou vlastními starostmi ani za mák nenapadne, že by máma mohla mít upito. Vždyť je to schopná manažerka, vždycky si se vším poradí, žehlení ji přece baví…

Jak to bude dál?

Pití žen má své úskalí právě v tom, že dlouho zůstává skryto. Pravděpodobně nebude skryto navždycky, ale může klidně trvat roky, než se situace stane vážnou natolik, že bude vyžadovat okamžité řešení.

To závisí na mnoha faktorech. Kromě zdravotního a psychického stavu samotných žen pak hraje důležitou roli i její nejbližší okolí. Nakolik je všímavé a dokáže problémy, které už se nedaří tajit, otevřeně pojmenovávat, nebo jestli zvolí raději strategii přehlížení problému s pitím v dobré víře, že nechtějí ženě ještě víc přitížit.

A jaká cesta je správná? Jistěže ta pravdivá. Víc se na ni zaměříme v dalším článku věnovaném tomu, jak taková konkrétní pomoc ženě může vypadat.

Autorkou článku je Mgr. Kateřina Jeřábková, pracovník poradny pro závislé

Zdroj

Tagy: 
Související články