Jak v zimě (ne)pečovat o vlasy: zapomeň na časté mytí a fénování

Bigstockphoto
|
18. 01. 2022
|
Vlasy jsou v zimě sice přirozeně oslabenější, ale nemusely by být. To bychom se o ně ale musely umět a chtít správně starat. Není totiž péče jako péče…

Droždí, správný čas na fén, jídelníček, pitný režim. Nejen to jsou funkční základy zimní péče o vlasy. Jenže ruku na srdce. Zimní péče o vlasy? Na tu spíš úplně kašleme. Jednou není čas, pak pro změnu není nálada nebo nám do toho něco vletí.

Ale zima nečeká. Odkládáme, odkládáme a najednou, světe, div se. Slzíme si do kafe, protože naše konečky vlasů jsou roztřepené, vlasy jsou naprosto nepřitažlivě zplihlé, je jich o polovinu méně, pořád se mastí a vypadáme děsně. Po letní lví hřívě ani památky. Můžeme se tak buď pohodlně smířit s tím, že to tak v zimě prostě je, nebo se můžeme o vlasy začít správně starat.

Správné mytí, polovina úspěchu

V zimě dostávají vlasy zabrat už tak. Přecházíme z tepla do zimy, topíme si doma téměř do roztopení, nosíme čepice a taky víc hřešíme, když jde o cukr. To všechno na vlasy působí a ne zrovna příznivě. Když pak vidíme, jak se z vlasů vytrácí život, máme tendenci si myslet, že je zachráníme častějším mytím. Jako bychom z nich chtěly nastalé neduhy vymýt. Jenže to má přesně opačný efekt.

Chtít oživovat vlasy tím, že je v zimě začneme častěji mýt, je nesmysl. Nejenže ničemu nepomůžeme, ale všechno můžeme ještě zhoršit. Vlasy častým mytím totiž zatěžujeme a hlavně vysušujeme. A přitom potřebujeme pravý opak. Chceme hydratovat a vyživovat. Vlasy bychom proto v zimě měly mýt spíše míň než třeba na jaře.

A pak je tady i neméně důležitá technika mytí. Vymáčknout si do dlaně půl lahvičky šamponu, naplácat hala bala na vlasy, špatně opláchnout a dorazit všechno nadměrnou dávkou kondicionéru? Špatně, špatně, špatně. Jak na to?

  • Na mytí vlasů si udělej čas.
  • Vybírej si vhodný šampon. Pokud tě trápí lupy, šampon proti lámavosti není tím pravým ořechovým.
  • Používej jen potřebné množství vlasové kosmetiky. Přehnané dávky vlasům škodí.
  • Dbej na důkladné vymytí veškerých přípravků.
  • Vlasy při mytí nedři, ale masíruj.
  • Finální opláchnutí neprováděj horkou vodou. Pracuj spíš s vodou příjemně teplou nebo vlažnou.

bigstock-beautiful-young-female-model-t-373819180.jpg

S mytím a fénováním to v zimě nepřeháněj.
Bigstockphoto
Když už vlasy fénuješ, drž si fén dál od těla!

Na fén je čas

Když už vlasy správně umyjeme, pro změnu zase péči zabijeme sušením. Ještě nejsme ani pořádně venku z vany a už se natahujeme po fénu. Protože? Není čas ztrácet čas, přece. Taky špatně. Takže?

  • Vlasy nejdřív zabal do měkoučkého ručníku. Po chvíli jemně prosuš. Vlasy ručníkem promačkávej, ale nemorduj je.
  • Pak je opatrně rozčeš. S něhou a šetrně, ne silou.
  • Rozčesané je nech volně trochu proschnout. Až potom přijde na řadu fén.
  • Vlasy fénem nepal, foukej z přiměřené vzdálenosti.
  • Nikdy nechodíme spát s mokrou hlavou. Nejenže se pak vlasy špatně upravují, ale takové schnutí pro ně znamená dost náročný proces.

V zimě nezapomínej na vitamíny

V chladném období naše tělo strádá celkově. Chybí nám slunce, málo se hýbeme, když nemáme vůli, tak se i víc ládujeme dobrotami a o vitamínech většinou nemůže být řeč už vůbec. Totéž platí i pro naše vlasy.

Své kondici, zdraví i vlasům dost pomůžeš, když si pravidelně zobneš vitamín D a C a poctivá procházka taky není na škodu. Vyvážený jídelníček, dostatečný odpočinek a správný pitný režim pak všechno jen podepřou.

A pokud jde vyloženě o hřívu, máme spoustu podpůrných možností:

  • Pravidelně vlasům dopřej masky ze surovin, které máš dávno v kuchyni. Musí jít ale o ty, které nevysušují. Vyhni se proto bílkům a medu
  • Co tvým vlasům navrátí lesk, objem a celkové zdraví, je avokádo, bílý jogurt, pivo, majonéza, kvalitní hořčice, banány, droždí, žloutky i olivový olej. Všechny tyhle suroviny vlasy krásně hydratují a masky z nich připravené jsou úplně top a za hubičku.
  • Pravidelně k šamponu přidávej kapku ricinového oleje. Ten vlasy vyživuje a hloubkově hydratuje.
  • A protože opakování je matka moudrosti, sama sobě opakuj, že v zimě péče raději míň, ale správně.

A co se v zimě v souvislosti s vlasy osvědčilo tobě?

Autorka článku: Barbora Klímová

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články