Zrádná mutace covidu-19 se může tvářit jako obyčejná rýma

Bigstockphoto
|
05. 08. 2021
|
Vypadá to, že covidu-19 se jen tak nezbavíme. Jednu mutaci střídá druhá a kromě prognóz odborníků se mění i příznaky nemoci. Co je typické pro mutaci delta?

Ztrátu chuti a čichu střídá rýma

Ačkoli mezi oficiální příznaky covidu-19 patří přetrvávající kašel, zvýšená teplota, únava a ztráta chuti nebo čichu, nedávno vyšlo najevo, že u mutace delta se nemoc projevuje spíš jako alergická rýma. Mezi její nejčastější příznaky tak patří ucpaný nos, tekutá rýma a bolesti v krku nebo hlavy. Spousta pacientů ji proto mylně zaměňuje za obyčejnou rýmu nebo alergii.

Slova o rýmě potvrzují i vědci

Například profesor Tim Spector, specialista na genetickou epidemiologii na King’s College London (KCL), uvedl, že mutace, která byla poprvé představena a objevena v Indii, se tváří spíš jako silná rýma a postihuje zejména mladší populaci. Špatnou zprávou je nicméně skutečnost, že je oproti svým předchůdcům zhruba 2,5x nakažlivější. Naštěstí to zatím nevypadá, že by byla taky smrtelnější.

Jak poznat rozdíl?

Pokud tě trápí rýma, bolest v krku, hlavy nebo zvýšená teplota a nejsi si jistá, jestli jde o alergii, klasické sezónní nachlazení nebo covid-19, je dobré vědět, že příznaky alergické rýmy mají tendenci přicházet a odcházet po několika dnech a dokážeš je utlumit antihistaminiky. Příznaky mutace delta však obvykle trvají déle a postupem času se zhoršují.

Angíny a intenzivnější bolesti

Na rozdíl od alergické rýmy, která může způsobit třeba svědění v krku, mutace delta způsobuje daleko intenzivnější bolest. Jsou dokonce zaznamenány případy, kdy klasická bolest přerostla až v nepříjemnou angínu. Oproti alergické reakci je tady taky větší pravděpodobnost intenzivnějších bolestí hlavy a bolestí za očima. Pokud se vyskytne kašel, je obecně sušší a přetrvávající.

bigstock-sick-boy-blows-his-nose-into-c-423491567.jpg

Koronavirus má neuvěřitelné množství možných příznaků.
Bigstockphoto
Zatímco ztrátu čichu a chuti nešlo zaměnit, teď jsou projevy spíš jiné.

Ztráta chuti a čichu u delty nedominuje

Ze studie britských lékařů z King's College London, kteří mapují příznaky pomocí mobilní aplikace s miliony dobrovolníků, vyplývá, že ztráta čichu a chuti už nepatří mezi nejobvyklejší příznaky mutace delta. Mnohem častější je teď rýma a symptomy lehce zaměnitelné s běžným nachlazením.

Strašákem je delta plus

Ačkoli to vypadá, že mutace delta nemá závažnější průběh ani vyšší míru hospitalizací, vědce zneklidňuje delta plus varianta. Podle slov hlavní vědecké pracovnice Světové zdravotnické organizace (WHO) Soumyi Swaminathanové může tahle varianta ovlivnit schopnost protilátek zneškodnit virus. Proto panuje obava, že by tento kmen viru mohl být ještě smrtelnější, protože by mohl být odolnější vůči lékům a vakcínám.

Setkala ses s onemocněním covid-19, nebo se ti tenhle strašák zatím dlouhodobě vyhýbá? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články