Známý lék může snižovat riziko závažného průběhu onemocnění covid-19

foto: Bigstockphoto
|
31. 03. 2021
|
Levný a volně dostupný lék by podle několika tuzemských i světových výzkumů mohl snižovat riziko nutnosti hospitalizace a úmrtí na nemoc covid-19.

Výše uvedené informace vyplývají z dat o léčbě pacientů, které na konferenci Univerzity Karlovy o roku s koronavirem zmínil vedoucí lékař KARIM Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) Martin Balík. S podobnou informací přišla také stanice CNN nebo třeba britský list The Guardian.

Spolehlivý lék na covid zatím neexistuje

Podle Balíka by pacienti, kteří se s covidem léčí, měli sáhnout po ověřených léčivech, ne po neschválených přípravcích. Spolehlivý a účinný lék proti covidu totiž zatím neexistuje. Řada pacientů se ale dožaduje experimentálních medikamentů bez schválení lékovými agenturami.

Martin Balík se ke covidu a užívání acylpyrinu na zmíněné konferenci vyjádřil následovně: „My máme docela pěkná data, že až o polovinu může snížit překlopení do závažné formy koronaviru svým protizánětlivým efektem a protisrážlivým efektem v dávce třeba jedné tablety denně.

pexels-polina-tankilevitch-3873188.jpg

Pomoc je pro některé nemocné možná jednodušší, než se zdá.
Pexels
Koronavirus způsobující onemocnění covid-19 dokáže pořádně potrápit.

Dále taky doporučil, že acylpyrin a podobná léčiva ze skupiny nesteroidních antiflogistik, by měla být pacientům s covidem podávána ve vyšší dávce, než v jaké se berou preventivně při ischemických chorobách. Údajně by měla stačit jedna celá tableta denně. Kromě této preventivní léčby je ale nesmírně důležitý taky příjem tekutin a vitamínů.

Výzkumy se provádí po celém světě

Kromě České republiky se účinky acylpyrinu (aspirinu) zkoumají taky v dalších státech světa. Na výzkumu účinků léku pracoval třeba tým z Univerzity George Washingtona a odborný výstup byl publikován v periodiku Anesthesia & Analgesia. Autor studie Jonathan Chow se svým týmem pracoval s více než čtyřmi stovkami pacientů od března do července minulého roku.

Více než čtvrtina z nich už aspirin brala, nebo jim byl podán do 24 hodin po hospitalizaci. Chow se ke studii vyjádřil následovně: „Pozorovali jsme více než 40% pokles v hospitalizacích na jednotkách JIP, 44% pokles v napojeních na ventilátory a hlavně o téměř 50 % méně úmrtí.“

Co aspirin dokáže s naším tělem?

Aspirin je známý tím, že zabraňuje vzniku krevních sraženin, proto se lidem po srdečním infarktu často doporučuje, aby jej užívali denně. Krevní sraženiny v některých případech vznikají i následkem onemocnění covid-19. Výzkumný tým nyní pracuje s americkým Národním zdravotním ústavem (NIH) a sleduje účinky aspirinu na větší skupině pacientů.

Účinnost kyseliny acetylsalicylové, která je součástí zmíněných léků, zkoumali taky v Británii. „Je jednoznačně opodstatněné uvažovat o tom, že by mohl být aspirin prospěšný. Je navíc bezpečný, levný a široce dostupný,“ citoval britský list The Guardian jednoho ze spoluautorů chystaného testování účinku acylpyrinu na vzorku dvou tisíc pacientů s nemocí covid-19.

Prodělala jsi covid, nebo se ti tenhle prevít zatím úspěšně vyhýbá? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Zdroje informací: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články