Ženšen: zvyšuje výkonnost, posiluje nervy a zahání stres

Bigstockphoto
|
02. 08. 2021
|
Účinky ženšenu jsou známé přes 5000 let. Třeba v tradiční čínské medicíně se ženšen odpradávna používá jako zdroj vitality, síly, zdatnosti a dlouhého života. V překladu z čínštiny znamená „ženšen“ „kořen života“. Proč ho používat?

Kořen pro císaře

Nejkvalitnější ženšen najdeš v Koreji, kde ho dříve používali pouze lékaři čínského císaře. Společně s ženšenem americkým a čínským patří k nejpoužívanějším druhům na světě. Magický kořen, kterému jsou přisuzovány skoro až nadpozemské schopnosti, roste přirozeně ve volné přírodě jen na několika místech planety.

200 dolarů za kilogram ženšenu

Nejlépe se mu daří v Koreji, konkrétně v oblasti Punggi. Asi tě nepřekvapí, že korejský ženšen je díky své kvalitě taky pekelně drahý. Cena kilogramu čerstvě sklizeného ženšenu se pohybuje okolo 200 dolarů. Sklízí se výlučně šestileté rostliny, které mají maximální obsah účinných látek (saponinů). Kvalitní ženšen poznáš podle toho, že obsahuje alespoň 40–70 mg/g saponinů.

Bílý, nebo červený?

Pokud ses o ženšen blíže zajímala, možná jsi narazila na dva barevně odlišné druhy. Jeden z nich – ženšen bílý – se hned po sklizni usuší. U toho červeného musí dojít k tepelné úpravě a následnému sušení. Protože obsahuje celou řadu cenných látek (aminokyseliny, alkaloidy, fenoly, proteiny, polypeptidy, vitamíny B1, B2, B6, A a další), patří mezi nejstudovanější rostliny na světě.

bigstock-group-stacks-of-traditional-ch-301175125.jpg

Ženšen není jen jeden.
Bigstockphoto
Který důvod k užívání bude ten tvůj?

Na srdce, tlak i cukrovku

O ženšen se zajímají třeba imunologové nebo onkologové. Právě onkologické studie tvrdí, že dlouhodobé užívání ženšenu snižuje riziko vzniku rakoviny až o 60 procent! Ženšen taky zvládne regulovat hladinu cukru v krvi a poradí si i s vysokým krevním tlakem nebo problémy v ložnici. Posiluje srdce, odbourává deprese, zklidňuje organismus a působí pozitivně na nervový systém.

Tablety, čaje, sirupy i masti

Ženšen je k dostání ve formě tablet, čajů, sirupů, kapek, krémů i mastí. Pokud s tímhle přírodním pomocníkem teprve začínáš, vyzkoušej si jeho chuť a účinky třeba v čaji. Nakrájený kořen (cca 2 gramy) zalij 5 dcl vody a vař asi 10 minut. Po vychladnutí popíjej. Pokud ti chuť ženšenu vadí, přidej k němu oblíbený čaj v pytlíku. Jen se vyvaruj konzumaci ženšenu s kávou. Mohla by ses cítit totiž až příliš „nabušená“.

Co ty a ženšen? Už jsi objevila jeho kouzlo? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Související články