Voda s medem zlepšuje paměť a upravuje zažívání

www.bigstockphoto.com
|
24. 06. 2023
|
Asi jsi už zaznamenala boom ohledně tolik propagované a milované vody s citronem. Ta má údajně napomáhat hubnutí i zažívání. Dlouho to netrvalo a na tenhle trend navázala „novinka“ v podobě vody s medem. Opravdu funguje?

Zázračná sladká voda

První zmínky o „zázračné“ vodě pocházejí z roku 1882. Právě tehdy se v novinách objevil příběh jistého Henryho Eddingtona, bývalého člena Východoindické obchodní společnosti a později vojáka, který čekal na svou takřka jistou smrt v jednom z lazaretů, kde shodou okolností působil také indický ranhojič. Ten pacientům podával nasládlou vodu. Nápoj Henryho a další údajně uzdravil.

13 unikátních bakterií

Jak asi sama tušíš, výše uvedený zázračný nápoj byl obyčejnou převařenou vodou s medem. Medu byly už odpradávna přisuzovány léčivé, možná až magické účinky.

Obsahuje 13 unikátních zdraví prospěšných bakterií mléčného kvašení, které se do něj dostávají z medového váčku včel. Tyto bakterie údajně dokážou porazit takové patogenní bakterie, jakými je zlatý stafylokok nebo Pseudomonas aeruginosa způsobující záněty močových cest.

bigstock-honey-dripping-from-honey-dipp-253513033.jpg

Med pomáhá třeba i na deprese.
Bigstockphoto
Máš ráda med, nebo ho nemůžeš ani cítit?

Na deprese i kila navíc

Kromě toho med účinně desinfikuje a hojí rány i popáleniny. Podle posledních výzkumů zároveň reguluje hladinu krevního cukru a inzulínu a přispívá k odbourání únavy.

Poradí si prý taky s únavou a nejrůznějšími kožními onemocněními. Upravuje trávení a ničí střevní patogeny i parazity. Pomáhá proti kašli, podráždění hrdla a chřipce či nachlazení. Navíc posiluje imunitní systém, zlepšuje paměť, přispívá k dobré náladě a prý dokonce pomáhá s hubnutím.

Jak si medový nápoj připravit?

Je to vlastně úplně jednoduché. Voda by měla být v ideálním případě převařená, nebo alespoň odstátá. Ajurvédské zdroje doporučují vodu z horských pramenů. Ta by měla odstát na sluníčku a ohřát se na příjemnou teplotu.

Do 100 ml čisté vody by měla přijít jedna lžička medu. Pokud je to aspoň trochu možné, nepoužívej k jeho nabírání kovovou lžičku. Med důkladně rozmíchej a užívej každé ráno na lačný žaludek.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články