Posteloví strašáci útočí! Znáš 5 nejčastějších pohlavních nemocí?

Bigstockphoto
|
04. 12. 2022
|
Jestli ti přijde bezpečný sex jako nuda, radši to ještě jednou zvaž. Riziko pohlavních nemocí a jejich zdlouhavé léčby za to totiž nestojí.

Sex je super, o tom žádná. Je ale potřeba jít na něj s troškou opatrnosti, abys každou chvíli něco neléčila. To totiž dokáže život pořádně otrávit. Kteří strašáci se objevují a přenášejí nejčastěji?

Chlamydie

O chlamydiích slyšel asi každý. Ještě aby ne, když jsou nejčastějším sexuálně přenášeným organismem vůbec. V urogynekologickém traktu můžou způsobit celou řadu zánětlivých onemocnění, např. zánět močové trubice (u žen i u mužů), děložního hrdla, vaječníků a podobně. Zároveň jsou nejčastější příčinou neplodnosti jak u žen, tak u mužů.

Že máš v těle tyhle nezvané hosty, poznáš podle svědění pochvy a bílého výtoku, bolesti při močení, při sexu nebo v podbřišku, při nejhorším podle krvácení po sexu nebo mimo cyklus.

Chlamydie se léčí antibiotiky, ale protože jsou to nitrobuněční paraziti, kteří se zavrtají hluboko do tvých buněk, může být jejich vymýcení časově náročné.

Ureaplazmata

Na rozdíl od chlamydií nejsou tyhle bakterie tolik známé. To ale neznamená, že nejsou časté. Asi u 80 % sexuálně aktivních jedinců jsou ureaplazmata běžnou součástí genitální flóry, navíc většina nakažených netrpí žádnými příznaky, což akorát podporuje šíření infekce na další lidi.

Pokud se ureaplazmata projeví, čekej nepříjemný pocit v pochvě, výtok a slabý zápach. Taky s těmihle bakteriemi se bojuje antibiotiky, ale stejně jako chlamydie, jsou i ureaplazmata nitrobuněční paraziti, kterých se nelehko zbavuje.

bigstock-black-couple-with-their-feet-u-424439183.jpg

Sex je fajn, ale nepouštěj se do něj moc lehkovážně.
Bigstockphoto
Léčba pohlavně přenosným nemocí není žádná sranda. Tak si dávejte pozor...

Kapavka

Před kapavkou by ses měla mít na pozoru, obzvlášť pokud je ti 15–34 let. Kromě sexu se tahle nemoc výjimečně přenáší i nepohlavně, zejména při nedodržování hygieny (např. společné koupele ve vaně) nebo při porodu (u novorozenců se kapavka projevuje jako zánět spojivek). Postihuje nejen pohlavní orgány, ale i ústa, hltan a konečník a v krajních případech může způsobit neplodnost.

Až u 50 % žen bývá kapavka bezpříznaková, ale jinak ji poznáš podle hnisavého výtoku z pochvy.

Protože se často vyskytuje zároveň s chlamydiemi, léčí se kapavka kombinací antibiotik, která zabírají na obě nemoci.

Syfilis

Nemoc lásky sužující lidstvo od dob říše egyptské. Neduh, kterým trpěla lůza v podhradí i velikáni jako Rudolf II. – to je syfilis. Tahle bakteriální infekce přenášená pohlavním stykem včetně análního a orálního sexu několik stadií.

V prvním stadiu se vytvoří v oblasti genitálií tvrdý vřed. Pokud ho neléčíš, přijde po 4–10 týdnech druhé stadium a spolu s ním vyrážka po celém těle, horečka, bolest svalů a kloubů a celková únava. V téhle fázi nemocní taky často hubnou a vypadávají jim vlasy, řasy a obočí.

Bez léčby přijde tzv. latentní (skryté) stadium, které může trvat 3–30 let. V tomhle období se syfilis nemusí vůbec nijak projevovat a ty si můžeš (mylně) myslet, že máš vyhráno, dokud nepřijde třetí stádium. To napadá buď nervovou soustavu a srdce, nebo se ti můžou kdekoliv po těle (včetně orgánů) vytvořit měkké hrudky zánětu.

Neléčená syfilis je smrtelná v 5–58 % případů. Naštěstí se z ní dá vyléčit docela snadno – penicilinem!

HIV

Virus obalený mnoha konspiračními teoriemi o tom, že ho uměle vyvinul člověk, je vlastně takový chameleon – dokáže totiž obalamutit lidskou DNA, aby si myslela, že je její součástí, a pak se na ni naváže. Proto se nedá nijak léčit.

Přenáší se tělními tekutinami, obzvlášť krví, spermatem, poševním sekretem nebo mateřským mlékem. Nejčastěji se proto můžeš nakazit při manipulaci s použitými injekčními stříkačkami nebo při jakémkoli druhu sexu. Líbání údajně není rizikem, ale jenom pokud tvůj protějšek nemá poraněná ústa.

HIV přežije v těle několik let bez projevů, a pokud se náhodou projeví, asi tě podle příznaků běžné virózy nenapadne, že je to zrovna on. Pomalu ale nezadržitelně likviduje bílé krvinky, které zodpovídají za imunitu těla, takže se organismus vyčerpá a nedokáže se ubránit AIDS. Proto radši příště sáhni po kondomu!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články