Návod, jak odstranit klíště správně a bez rizika

www.bigstockphoto.com
|
18. 06. 2019
|
Lesy a louky jsou v současné době plné klíšťat. I když se budeš sebevíce chránit, pořád existuje riziko, že si tohohle nezvaného parazita přineseš domů. Co dělat ve chvíli, kdy zjistíš, že máš klíště? Tady je návod na jeho bezpečné odstranění.

Infekční materiál

V první řadě je důležité uvědomit si, že každé klíště je potenciální infekční materiál. Je úplně jedno, jestli se na tebe přisaje v městském lesoparku nebo uprostřed panensky čisté přírody. V každém případě je nezbytně nutné ho co nejdřív odstranit a minimalizovat tak riziko nákazy klíšťovou encefalitidou a lymskou boreliózou.

Klíšťová encefalitida – strašák č. 1

Klíšťová encefalitida je virové onemocnění, kterým se člověk nakazí od infikovaného klíštěte, případně od klíštěcí nymfy. Ve chvíli, kdy se parazit přisaje, máš pouze dvě hodiny na jeho odstranění.

Zhruba po dvou hodinách totiž začne do organismu vypouštět nebezpečné viry. Onemocnění klíšťovou encefalitidou vypadá zpočátku jako běžná viróza a nastupuje zhruba po 1 – 3 týdnech od přisátí. Poté přichází druhá fáze – viry napadají centrální nervovou soustavu, což se projevuje například obrnou končetin, třesem rukou, poruchou citlivosti, poruchou mluvení, abnormálními očními pohyby nebo, hluchotou.

Lymská borelióza – strašák č. 2

Lymská borelióza je naopak bakteriální onemocnění způsobené spirochetou Borrelia. K samotné nákaze dochází ihned po přisátí infikovaného klíštěte. Prvním příznakem nákazy bývá nápadné zčervenání v místě přisátí, které se objevuje v rozmezí 2 až 4 týdnů od přisátí.

Lymskou boreliózu charakterizují tři stádia, z nichž první mívá obvykle velmi mírný průběh. Mezi typické projevy boreliózy patří například horečka, závratě, zánět mozkových blan, bolesti a záněty páteř, kloubů a svalů únava nebo obrna obličejových nervů.

tick-482613_1280.jpg

Poradíme ti, jak správně odstranit klíště.
Borelióza nehrozí jen po přisátí klíštěte. Nebezpečí představuje i jiná zvířecí drobotina.

Jak klíště najít a odstranit?

V první řadě je potřeba tělo důkladně prohlédnout. Pozornost věnuj nejrůznějším zákoutím, včetně podpaží, čí třísel. Klíšťata se ráda schovávají také za uši nebo do vlasů.

Pokud klíště objevíš, připrav si jednorázové gumové rukavice, desinfekční roztok a pinzetu, klíšťky nebo speciální kartu určenou výlučně k odstraňování klíšťat. Nástroj určený k odstranění klíštěte pevně uchop co nejblíže kůži a mírným tahem doplněným nejvýše kývavými pohyby pomalu vytáhni.

Co (ne)dělat

V žádném případě klíště nepotírej olejem, alkoholem nebo s ním netoč. Pozor si dávej také na to, abys mu netlačila na zadeček. Po odstranění klíštěte ranku vydesinfikuj a klíště vhoď do záchodové mísy, případně ho zabal do papíru a spal.

V případě, že v místě přisátí zůstanou kusadla, není potřeba panikařit. Tělo si s nimi poradí jako s běžnou třískou. Jestliže se ale klíště přetrhne, je na místě návštěva lékaře.

Kontrola místa přisátí a případné komplikace

V místě přisátí se během několika hodin či dnů může objevit tvrdší nebolestivá boulička. Ta ale nepoukazuje na nic jiného, než na alergickou reakci pokožky. Boulička by se měla během několika dnů či týdnů sama vstřebat. Pokud se ale v okolí přisátí objeví začervenalý flek, může jít o první příznaky výše zmíněných chorob. V takovém případě je už návštěva lékaře na místě.

Zkomplikovalo ti klíště život? Napiš nám do diskuze pod článkem svoje zkušenosti.

Související články