Kauza klimatizace: hrozí rýma, záněty i bolest v krku

www.bigstockphoto.com
|
13. 07. 2019
|
Jaká úleva! Z městské výhně dorazíš do příjemně klimatizované místnosti. Najednou si nedokážeš představit nic lepšího. Víš ale, že taková klimatizace může napáchat více škody než užitku? I tady proto platí – všeho s mírou.

Správná teplota je základ

Pokud klimatizaci používáš s rozumem, pak ti nic zásadního nehrozí. Dej si ale bacha na správné nastavení teploty. Ideální je, pokud bude klimatizace nastavená na teplotu o pět stupňů nižší než venku. V opačném případě si zaděláváš na celou škálu zdravotních komplikací a problémů.

Pokud přece jen nastavuješ klimatizaci na méně než doporučený počet stupňů, měla bys před vstupem ven setrvat několik minut v neklimatizované místnosti a důkladně se napít. Zvlhčíš sliznice a dáš tělu šanci připravit se na teplotní šok.

Pozor na bakterie v klimatizaci

Klimatizaci je potřeba pravidelně čistit. V opačném případě tady totiž může dojít k jejich přemnožení. Pokud je zařízení cítit zatuchlinou, je to známka toho, že jsi (ty nebo šéf) zanedbala její údržbu. V některých případech dokonce může prostředí klimatizace nahrávat množení bakterie druhu Legionella, která vyvolává zánětlivá onemocnění plic a u citlivějších jedinců dokonce i vážné potíže vyžadující hospitalizaci.

Pokud pracuješ v kanceláři, kde je častý a nadměrný výskyt respiračních problémů, neotálej s návštěvou lékaře a apeluj na vedení, které by mělo nechat u odborných firem provést test na přítomnost této bakterie.

Prach a plísně

Problémem špatně udržované (případně neudržované) klimatizace je také prach a plíseň. Protože klimatizace nasává vzduch z místnosti, je potřeba brát v potaz, že společně se vzduchem nasaje také velké množství prachových částic a spór plísní.

Aby nedošlo k další proliferaci těchto činitelů, jsou klimatizační jednotky vybaveny soustavou filtrů, která má za úkol ochlazený vzduch těchto negativních činitelů zbavit. Tyto filtry je ale potřeba po dvou až třech týdnech vyčistit. Jednou ročně by měla klimatizační jednotka projít důkladnou servisní prohlídkou. Důležité je samozřejmě také zhodnotit kvalitu konkrétního modelu vybrané klimatizace. Využít k tomu můžete například tento porovnávač.

bigstock-car-ventilation-system-and-air-115327721.jpg

Klimatizace by měla být nastavena jen o pár stupňů níž, než jaká je teplota venku.
Pozor si dej i na klimatizaci v autě.

Zdravotní komplikace a klimatizace

Špatně nastavená, zanesená nebo neudržovaná klimatizace může způsobovat celou řadu zdravotních komplikací. Mezi ty nejčastější patří:

  • Bolest v krku a angína: Bolest v krku je obvykle prvotním příznakem mnohem závažnějších komplikací, které mohou skončit třeba i angínou. Pokud se angína zkomplikuje, může vzniknout absces - chorobná dutina vyplněná hnisavým sekretem. Pokud se potýkáš s bolestí v krku, můžeš si od ní ulevit nejrůznějšími kloktadly nebo Priessnitzovým zábalem. V případě, že se k bolesti přidá teplota a neschopnost polykat, je na místě vyhledat lékaře. Bez antibiotik se totiž zpravidla neobejdeš.
  • Bolesti hlavy, krku, kloubů: Studený vzduch může způsobit bolesti hlavy, krku i kloubů. Ve chvíli, kdy ti začne tepat ve spáncích, zvyš teplotu nebo se přestěhuj do místnosti, která není klimatizovaná. Pokud studený vzduch fouká přímo na tělo, hrozí zatuhnutí nejenom šíjových, ale třeba také obličejových svalů. Dostavit se může taky bolest za krkem, která v některých případech vystřeluje do hlavy. Pokud ti studený vzduch fouká na klouby, můžeš poměrně rychle pociťovat blíže nespecifikovanou bolest. Aby ses jí vyhnula, přehoď přes sebe svetřík nebo deku.
  • Syndrom suchých očí: Pokud pracuješ u počítače, potýkáš se s alergií nebo dlouhé hodiny setrváváš v klimatizované místnosti, může se u tebe rozvinout tzv. syndrom suchých očí, který je charakterizován nedostatkem slz. Mezi hlavní příznaky syndromu patří štípání, pálení, dráždění, zarudnutí, pocit cizího tělesa v oku i nadměrná únava. Snaž se proto oči co nejčastěji zvlhčovat mrkáním nebo umělými slzami.
  • Zánět trojklanného nervu: Bolestivé onemocnění, které může mít opět na svědomí špatně nastavená klimatizace. Příznakem zánětu je bolest nervového původ, která se projevuje pozvolna narůstající intenzitou a kolísavostí. Bolest je tupá a silná, často ji doprovází brnění v postižené oblasti. V takovém případě dokáže pomoci pouze neurolog.

Vhodné alternativy

Pokud si klimatizaci nemůžeš dovolit nebo ti zkrátka její používání nedělá dobře, existuje několik dalších alternativ, jak pročistit a ochladit vzduch v místnosti. Jednou z nich je například čistička vzduchu nebo zvlhčovač.

Zvlhčovač vzduchu, jak už jeho název napovídá, má za cíl zvýšit vlhkost vzduchu na optimálních 50 %. Čistička vzduchu pak představuje přístroj, který čistí vzduch od prachu, alergenů (pylů, plísní, zvířecích alergenů), poletujících ve vzduchu, ale také od zápachů, virů, bacilů a škodlivých plynů. Oba přístroje jsou vhodné pro alergiky a astmatiky.

Co ty a klimatizace? Vadí ti, nebo bez ní nedáš v létě ani ránu? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Související články