Fonendoskop, nebo stetoskop? K čemu se používá

www.bigstockphoto.com
Komerční článek
|
21. 01. 2019
|
Vyšetření, při kterém nám lékař poslouchá ozvěny srdce nebo se zabývá poslechem našich plic prostřednictvím fonendoskopu, je snad jedním z nejčastějších neinvazivních vyšetření. Lékaře s fonendoskopem kolem krku si snad představí každý – používají ho totiž všeobecní lékaři, pediatři, ale i odborníci, jako internisté, kardiologové, pneumologové a další.

Fonendoskop je obyčejnou lékařskou pomůckou, která sa používá na vyšetření pacienta auskultací, tedy poslechem, v současné podobě už více jak 50 let. Dodnes však samotní lékaři občas pojmenují tuto užitečnou pomůcku jednou jako fonendoskop podruhé zas jako stetoskop. Každé je trochu něco jiného, dnes je to však už téměř synonymum. Zatímco stetoskop byla původně trubice, která přiváděla zvuk do ucha lékaře, fonendoskop je zase pružná membrána, která přebírá zvuky z těla a vede je pružnou hadicí do uší lékaře.


stethoscope-2212110_1280.jpg

Spousta lidí se v lékařském výrazivu nevyzná.
Za objevem moderního fonendoskopu stojí doktor Littmann.

Jak vznikl stetoskop?

Původní stetoskop byl vynalezen ve Francii, a to už před více jak 200 lety. Za jeho objevem stojí René Laënnec. Kolem objevu pomůcky vznikla řada teorií. Jednou z nich je i ta, že se Laennec se necítil komfortně, když měl vyšetřovat srdce u mladé obézní ženy. Tehdy vyšetření totiž probíhalo prostým přiložením ucha lékaře k tělu pacienta. Napadlo ho tedy sroloval papíry do pevné trubice. Zjistil, že s její pomocí bylo slyšet ozvěny srdce jasně a nahlas.

Od roku 1816 pracoval na vylepšování pomůcky a různé zvuky a šelesty také dával do souvisloti s různými patologiemi. Po třech letech intenzivní práce vydal knihu, která všechny jeho poznatky shrnovala. Ke knize bylo možné dokoupit si také jednoduchý dřevěný stetoskop.

Stetoskop se postupně měnil – místo dřevěného tuby se přidala ohebná flexibilní hadička. Původní dřevěný stetoskop se však v určité variantě zachoval dodnes. Speciální dřevěná trumpeta se v případě potřeby používá například na poslech srdce plodu v těle matky. První stetoskop s membránou, tedy vlastně s fonendoskopem, se objevil v roce 1894.

První fonendoskop se zvukovody do obou uší, tak jako jej známe dnes, se začal objevovat na konci 50. let 20. století. Za jeho vývojem stojí dobře známý kardiolog a specialista na elektrokardiografii David Littman. Jeho fonendoskop měl mnohem lepší akustický výkon. Pro lepší vývoj produktu se v roce 1967 spojil s technologickým gigantem 3M. Ten dodnes značku vlastní a fonendoskopy Littmann neustále vylepšuje a vyvíjí.


fonendoskop.jpg

Fonendoskopy jsou dnes i elektronické
Fonendoskop je jedním z nejčastějších lékařských pomůcek při vyšetření.

Kam se vývoj fonendoskopu posunul?

Dnes je tak fonendoskop jedním z nejčastějších lékařských pomůcek při vyšetření. Postupem let se vyvinuly také různé druhy fonendoskopů určené pro různé specializace. Například speciální kardiologický  fonendoskop má větší hlavu, zatímco dětský stetoskop pro pediatry ji má menší.

Pro vyšetření dětí může být také vhodný moderní elektronický fonendoskop, který děti nestudí. Elektronické fonendoskopy jsou sice dražší, ale ocení je každý lékař a pacient. Jsou schopné zvýraznit potřebný zvuk v těle a eliminují nechtěné zvuky z okolí. Některé z nich jsou dokonce schopné zvuk zaznamenat pro další potřeby lékaře.

 
 

 

Související články