Čím ulevit kůži spálené od slunce? Máme pět tipů

Bigstockphoto
|
08. 08. 2021
|
Vrátila ses z dovolené spálená nebo se ti každoročně daří připálit se i u nás? Není divu, záření je agresivnější než dřív, takže se stačí jednou před opuštěním bytu nenamazat a už je oheň na střeše. Tedy spíš na tvé pokožce.

Že je prevence nejlepší, o tom asi nemusíme dlouze psát. Krémy s ochranným faktorem jsou dneska potřeba víc než dřív, ať se chystáš strávit den u vody, nebo jdeš jen na hodinku se psem ven. Letní sluníčko dokáže na pokožce napáchat pořádné škody. Co tedy dělat, když už je kůže spálená?

1. Už žádné přímé sluníčko

Jakmile se spálíš, koleduješ si o průšvih, pokud zůstáváš na sluníčku. Pokožka už je „načatá“ a popáleniny se můžou zhoršit nebo zvětšit. Ideální je tedy zůstávat ve stínu. Pokud jsi na dovolené, není pro tebe dobrá zpráva, že koupání v moři a písek spálené pokožce moc nepřidá. Pokud chodíš do práce, zahaluj se na cestu – pořiď si jeden nebo dva vzdušné kousky, ve kterých se neupečeš, ale zároveň necháš pokožku odpočívat.

2. Hodně pij

V létě je třeba hodně pít, už proto, že se potíme a tím se vody zbavujeme. I spálená pokožka potřebuje hydrataci – mnohem víc hydratace než ta samá pokožka před spálením. Zároveň je podle lékařů taky vhodné vyhnout se alkoholu. Ten totiž dehydratuje a to pro spálenou pokožku není nic dobrého.

bigstock-woman-sitting-in-kitchen-and-d-283895806.jpg

Lékaři doporučují při spálení kůže hodně pít.
Bigstockphoto
Víc pití k létu patří. Spálená pokožka to přímo vyžaduje.

3. Vsaď na bylinky

Na spálenou kůži pomáhají i bylinky. Pravděpodobně nejpříjemnější a nejúčinnější je výluh z heřmánku, ale ke zlepšení stavu přispěje i kvalitní zelený čaj. Pochopitelně pokožku potírej, až když zmíněné tekutiny vychladnou, abys situaci ještě nezhoršila.

Aloe vera po ruce? Tak ta se hodí. Odřízni kousek listu a tekutinou, kterou vydá, potírej aspoň ta nejspálenější místa. Na větší spálené plochy se pak hodí mít krém s výtažkem z aloe vera nebo gel z této rostliny.

4. Nebo se obrať k moderním lékům

Na trhu je dneska celá řada gelů a mastí s chladivými účinky. Vyzkoušej některý, a když ti pomůže, měj ho pro jistotu v domácí lékárničce. Pokud ti na kůži naskákaly puchýřky, v žádném případě se je nesnaž rozpraskat – jednak by ti hrozila nepříjemná infekce, ke které by stačilo málo, jednak ona čirá tekutina v puchýřcích popáleniny ochlazuje.

5. Pomůže i tvaroh nebo jogurt

Taky už jsi přišla na to, že bílý jogurt nebo kefír vytažený z ledničky je v létě lepší než zmrzlina? Stejně tak si bude libovat tvoje pokožka, až jí dopřeješ její dávku. Spálenou kůži potři tvarohem nebo jogurtem a v obou případech pak nech mléčné výrobky na kůži 10-15 minut, dokud nezteplají. Potom je smyj. Pokud máš doma jen mléko, namoč jím hadřík a dej si na kůži ten.

Máš nějaký tip, který tu není? Čím ošetřuješ spálenou pokožku ty a co ti doopravdy pomáhá? Přidej svou radu do diskuze pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články