Borůvky a zdraví: pomáhají hubnout a odplavují stres

Shutterstock
|
02. 08. 2023
|
Borůvková sezóna je v plném proudu. Každé větší město v následujících dnech pořádá borůvkové hody a v restauracích se to jen hemží borůvkovými specialitami. Borůvky zkrátka milujeme. A to nejen kvůli jejich chuti, ale také zázračným účinkům.

Borůvky s masem

Brusnice borůvka, jak se drobnému ovoci správně říká, pochází ze Severní Ameriky. V dřívějších dobách tvořily tyhle malé nafialovělé kuličky významnou součástí jídelníčku indiánů. Ti je nepoužívali jen k samotné konzumaci, díky vysoké koncentraci antioxidantů tyto plody prodlužovaly trvanlivost sušeného masa a používaly se tak jako konzervační látka.

K barvení vína i oděvů

Až o mnoho let později se zjistilo, že tyhle malé zázraky zvládnou mnohem víc. Barvíři je například v minulosti používali k barvení látek a kůží, vinaři díky nim získávali víno příjemné chuti a nevídané barvy. Dneska platí borůvky za superpotravinu a významný antioxidant, který bychom rozhodně neměli v našem jídelníčku vynechávat. Co všechno zvládne? Málo toho rozhodně není.

Spolehlivý superhrdina

Neobvykle vysoký obsah antioxidantů (včetně vitamínu C) působí v našem těle jako ochranný štít před volnými radikály, viry a bakteriemi. Chrání tělo před infekcemi a jsou silným podpůrným prostředkem při rekonvalescenci. Zároveň taky ochraňují naše sliznice a stimulují jejich regeneraci. Pokud tě trápí nějaké respirační obtíže, je úplně jedno, jestli použiješ čerstvé, mražené nebo sušené borůvky. Svůj účel splní dokonale. Tak do nich!

shutterstock_1778578877.jpg

Borůvky jsou nabité antioxidanty. Tak si je občas dopřej!
Shutterstock
Jediná nevýhoda borůvek je jejich cena nebo náročnost sběru.

Zrak jako ostříž a v bříšku jako v pokojíčku

Spousta odborných vědeckých výzkumů navíc prokázala, že malé fialovo-modré bobulky zlepšují náš zrak a chrání před šeroslepostí. Už naše babičky věděly, že borůvky pomáhají při nejrůznějších střevních obtížích a kolikách. Jejich konzumace je proto doporučována během chronických průjmů i ve chvíli, kdy ti – lidově řečeno – něco nesedlo.

Lymfatický systém jako nový a zdravé ledviny

Blahodárný účinek mají i na ledviny a močové cesty, čistí je a pomáhají léčit případné infekce v této oblasti. Působí mírně močopudně, zbavují tělo škodlivin a zlepšují funkci lymfatického systému. Některé zdroje dokonce tvrdí, že působí preventivně proti vzniku nejrůznějších druhů rakoviny. Za zmínku určitě stojí také to, že 110 gramů borůvek působí dvakrát tak efektivně ve vychytávání volných radikálů než jahody a třikrát účinnější než švestky.

Pomáhají hubnout

Borůvky jsou velmi bohaté na antioxidanty, které mohou měnit způsob zpracování a ukládání cukrů v těle. Zajímavý byl jeden z výzkumů na hlodavcích, který zjistil, že po devadesáti dnech konzumace borůvek se v laboratorních podmínkách prokázalo, že zvířata měla štíhlejší pas, nižší hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi, vyšší vnímavost tkání vůči inzulinu a lépe zvládala hladinu cukru v krvi.

Odbourávají deprese

Naši náladu kromě vnějších projevů ovlivňuje i velmi křehká rovnováha chemických procesů v těle. Na tu má vliv zejména to, co jíme a pijeme. Pokud cítíš, že na tebe leze „depka“, dopřej si hrst borůvek. Díky vysokému obsahu antioxidantů zbavují tělo volných radikálů a jsou skvělou prevencí proti depresi a špatné náladě (ale deprese jako takové tě nezbaví).

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články