Zvíře jako dárek k Vánocům? Radši to nech na jindy

Shutterstock
|
02. 12. 2022
|
Je to takový pořádně nedomyšlený krok, na který každoročně nějaké to zvířátko doplatí tím, že skončí v nehostinném kotci útulku, tedy v tom lepším případě.

Někdo má jednoduše v povaze dávat pompézní dárky, které ohromí a vyvedou z míry. Takovým může být třeba štěně. To radši ať je to drahý telefon nebo voucher na nabušený wellness pobyt. Zvíře je totiž závazek, třeba konkrétně pes minimálně na 10 let, u menších ras pak klidně i na o pět let víc.

Dárek dětem? A kdy je omrzí?

Znáš to. Koupíš dítěti dárek pod stromeček, který si tak strašně přálo už několik měsíců, a nadšení z něj trvá zhruba 14 dní, pak si ho ani nevšimne. Štěně, kotě nebo cokoli jiného se může setkat s podobným osudem.

Na rozdíl od hraček mají zvířata emoce, a to i pěkně intenzivní. To, které ještě během následujícího roku skončí v útulku nebo si ho budete předávat v rodině, fakt šťastné nebude. Dokonce mu můžeš úplně zkazit život. 

Do útulku se podle všeho dostane až 50 % živých dárků. Nad tím nám zůstává rozum stát.

Bez zkušeností a představy o finanční náročnosti

Rodiče, kteří v životě neměli psa (nebo ho měli kdysi dávno) a koupí dětem štěně, se můžou se zlou potázat, protože ani jeden nejspíš nebude vědět, jak ho vychovat (v tom lepším případě si to ale nastuduje). Kárat ovšem zvíře za to, že něco provedlo, je jako kárat auto za to, že způsobilo dopravní nehodu. I to může být cesta do útulku s nálepkou nezvladatelný, přičemž správně by to mělo být nezvládnutý a vlastněný omezencem neschopným výchovy.

shutterstock_1692314407.jpg

Pes může být přínosem pro každého, kdo na něj bude mít čas.
Shutterstock
Budeš mít na zvíře času, kolik je potřeba? Psa, který by byl doma celé dny sám, si radši vůbec nepořizuj.

Podobně se může zvíře stát nevhodným dárkem, když si nespočítáš, kolik bude stát péče. Koupit psa nebo kočku je jedna věc. Další věcí je strava, veterinární péče, hračky, pelíšek a další potřeby. Pokud nechceš zvíře krmit odpadními granulemi, připlatíš si. Mysli na to.

Jsou tu i výjimky

Jasně, jsou i výjimky. Zvíře se může dostat k někomu, komu na něm bude opravdu záležet a bude se o něj s láskou a trpělivostí starat až do samého konce. A může jít klidně i o děti. Je ale nutné si o tom s dítětem nejdřív důsledně popovídat, a to před ještě pořízením a klidně několikrát, abys věděla, jestli je to fakt dobrý nápad, nebo jen rozmar. 

Obecně se ale držme toho, že jako velkolepý dárek může v pohodě posloužit hračka, zážitek nebo cokoli jiného. Kromě živých stvoření!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články