Zero waste v praxi: místo toaleťáku mech nebo textil

www.bigstockphoto.com
|
10. 08. 2019
|
O životním stylu jménem „zero waste“ toho bylo napsáno už dost. Pohled na tenhle život bez odpadků se různí. Někdo ho bere jako životní filosofii a styl, jiní mu nemůžou přijít na jméno. Je úplně jedno, do které ze zmíněných kategorií patříš.

Jistě nám dáš ale za pravdu, že některé z alternativ jsou vážně uhozené. Nad opakovaně pratelnými plenami pro děti se asi dnes už nepozastaví nikdo z nás. Není to totiž tak dávno, co je používaly i naše maminky. Látkové hygienické vložky jsou o něco diskutabilnější. Co nám ovšem naprosto vyrazilo dech, byla nabídka na koupi textilního toaletního papíru, na kterou jsme nedávno na internetu narazily.

Průkopnice ve světě „zero waste“

Svou posedlost „zero waste“ filosofií dohnala téměř k dokonalosti jistá Američanka Bea Johnsonová, která platí ve světě za ikonu tohohle životního stylu. Do supermarketů chodila s vlastními nádobami na potraviny, v kapse jí nechyběla plátěná taška. V kuchyni má podle svého vyjádření jednu vařečku, metličku a pár příborů. A v šatníku? Jen pár halenek!

etsy.com2_.jpg

Látkové pleny jsou dobré. Ale látkový toaleťák?
Látkové pleny ještě jdou. S vložkami už je to na hraně. Toaleťák je mimo naše chápání!

Svůj majetek sbalí do jednoho kufříku

Důvodem ale nejsou peníze, jak by se mnozí mohli domnívat, nýbrž snaha produkovat pokud možno nulový odpad. Bea razí heslo, že majetek je zbytečný, protože nás připravuje o zážitky. Roční odpad její domácnosti se vměstná do jedné zavařovací sklenice. Je proto ve světě „zero waste“ jakousi rekordmankou a legendou.

Utírala se mechem i houbičkou na mytí

A jak vlastně její život vypadá? Namísto šamponů používá k mytí vlasů jedlou sodu s octem, rty si „zvětšuje“ kopřivami a na toaletě? Tam se zkoušela utírat dokonce mechem. Ten se jí ale příliš neosvědčil, protože brzy uschl. Další den tak hygienu provedla houbičkou na mytí. Ani to ale nebylo podle jejích slov ono. Jedinou jednorázovou věc, kterou nyní doma používá, je právě toaletní papír. I ten by ale mohla díky současným internetovým nabídkám zahodit.

lifehacker.com2_.jpg

Látkový toaletní papír? Do toho se většina z nás asi nepustí.
Sbohem, hygieno...

Flanel a patnáct kousků

Když jsme se zblízka podívaly na nabídku jednotlivých toaletních papírů pro zastánce „zero waste“ hnutí, bylo nám jasné, že o vtip fakt nejde. Prodejci to myslí smrtelně vážně. Zero waste toaletní papír vyrábí většinou z flanelu (prý kvůli dobré savosti) a jednotlivé kousky od sebe oddělují malými knoflíčky. Pořídit si můžeš toaleťák třeba o patnácti kouscích. V případě zájmu je možno „papír“ nastavit o další roli. Použité kousky se pochopitelně nevyhazují, ale perou a opakovaně používají. No… tohle si asi necháme ujít.

Co si myslíš o pratelném toaletním papíru ty? Zvrácenost, nebo cesta za lepším a čistším světem? Dej nám vědět do diskuze pod článkem!

Související články