TOP 7: Nejlepší veganské restaurace v Ostravě

Bigstockphoto
|
27. 02. 2024
|
Veganství je trend, který nabírá na popularitě. Pomalu, ale jistě si totiž uvědomujeme, jaký dopad má konzumace masa a živočišných produktů na naši planetu.

Naštěstí vznikají vegan restaurace, jejichž pestrá nabídka si v ničem nezadá s klasickými bistry nebo restauracemi pro masožravce. Nechodí do nich ale jen čistokrevní vegani, často tady potkáš i milovníky masa, kteří prahnou po neznámých chutích nebo jsou jednoduše zvědaví a chtějí vyzkoušet něco nového.

Veganské restaurace najdeš prakticky v každém větším městě. A ani Ostrava není výjimkou. Kam zamířit? Máme pro tebe 5 super tipů!

Healthy Restaurant

Tento výjimečný veganský podnik, kteří mohou mnozí znát pod dřívějším názvem Black Kale Food, najdeš nedaleko Vysoké školy báňské – TUO ve vědecko-technologickém parku v Ostravě – Porubě. Restaurace se rozkládá jak ve vnitřních, tak ve venkovních prostorách, kde najdeš příjemnou oázu klidu uprostřed rušného velkoměsta. Součástí prostorného interiéru je prodejní expozice obrazů české malířky Kataríny Kováčové.

Healthy Restaurant se pyšní svými bezmasými fresh jídly, které vyrábí výhradně z rostlinných ingrediencí. V jejich denním menu najdeš vždy jedno vegan jídlo a jedno vegetariánské jídlo. Ve stálé nabídce nechybí ani polévky, výborné domácí saláty nebo variace vegan burgerů s hranolky.

V restauraci si všechno připravují sami (včetně raw čokolády, omáček i bezlepkových směsí) a potřebné suroviny (například vajíčka) sem dováží rovnou z domácí farmy. Healthy Restaurant se také může pochlubit vlastní cukrárnou s domácími raw produkty, jako jsou dortíky a bezlepkové lívance. K pití doporučujeme čerstvě lisované šťávy či bezlepkové pivo.

Kocouří způsoby

Na adrese bývalé pivnice U Skákavého poníka v Přívoze najdeš ryze veganské bistro, které se nezabývá pouze přípravou jídel, ale zajímá se především o způsob získávání a distribuci potravin s minimální ekologickou stopou.

Tohle vegan bistro každý den vyvěšuje aktuální menu, které si můžeš vychutnat přímo v restauraci se zahrádkou nebo si ho nechat za pár kaček dovézt až ke dveřím. Kromě obědového menu si tady pochutnáš taky na hotovkách, pivu, domácích limonádách i vyhlášeném vínu.

Veganská restaurace U Milé Gópí

Uprostřed centra Ostravy poblíž OC Forum Nová Karolina najdeš útulnou a příjemnou veganskou restauraci U Milé Gópí. Tato restaurace nabízí každý den jedno veganské menu, které se skládá z polévky, hlavního chodu, salátu a něčeho sladkého. Porce jsou tady opravdu obrovské a bezpečně se z nich nají i dospělý Kocour (a teď vážně nemyslíme toho mňoukajícího).

Za jedno velké menu pak zaplatíš něco málo přes 130 Kč. A protože jsou porce opravdu obrovské, můžeš si vybrat i menší a levnější variantu, která skvěle zasytí a k tomu ještě výtečně chutná. Zajímavostí tohohle podniku jsou i lekce jógy, na které se jednoduše přihlásíš přes e-mail nebo SMS.

  • cenově výhodné a velké polední menu
  • v odpoledních hodinách lekce jógy
  • www.gopi.cz/

Forky’s

Ostravskou pobočku Forky’s najdeš hned vedle Divadla Antonína Dvořáka. Tato restaurace, svá jídla připravuje z kvalitních rostlinných surovin s respektem k přírodě a všemu živému. Můžeš vybírat z bohaté nabídky jídel jak z klasické české, tak i světové kuchyně.

Denní nabídka zahrnuje vždy jednu polévku a jeden hlavní chod. Svůj mlsný jazýček můžeš potěšit rovněž stálým menu s řadou specialit. Najdeš tady taky zdravé verze street food jídel i zajímavé superbowly. A když si budeš chtít odnést jídlo s sebou, zabalí ti ho do bio-plastového ekologicky odbouratelného obalu, který se vyrábí z rostlinné biomasy a je snadno rozložitelný.

  • zdravá restaurace v centru Ostravy
  • tradiční i světová kuchyně, street food a superbowls
  • www.forkys.eu

Burfi Vegetarian bistro

Známé vegetariánské a veganské bistro s dlouholetou historií najdeš v nových moderních prostorách nedaleko Masarykova náměstí. Každý den se můžeš v Burfi Vegetarian bistru těšit na novou denní nabídku – polévku, hlavní chod a salát, kterou si můžeš sníst „na stojáka“, nebo si jídlo můžeš odnést kamkoliv s sebou (služba známá jako take away).

Bistro s milou obsluhou dále nabízí další dobroty, včetně různých druhů sladkostí. Jídlo je vždy perfektně vychucené a budeš mile potěšena i příznivou cenou.

  • denní menu obsahující vegan i vege pokrmy
  • služba take away nebo rozvoz
  • https://burfi.net

Dhaba Beas

Pokud máš pořádný hlad a chceš si sama naložit pořádnou porci jídla, neváhej a zavítej do samoobslužné restaurace Dhaba Beas, která se nachází poblíž věhlasné Stodolní ulice. Všechny pokrmy zde prodávají na váhu. To znamená, kolik si nabereš na talíř, tolik dle hmotnosti zaplatíš.

Cílem podniku je lidem nabídnout skvěle chutnající jídlo, které je každý den čerstvé a uvařené ze surovin bez použití masa a vajec. Kromě tradiční indické, thajské a vietnamské kuchyně můžeš ochutnat i výběr některých českých specialit.

  • cena jídla se počítá podle váhy
  • originální a původní receptury z celého světa
  • https://dhababeas.cz

HogoFogo bistro

Moderní hravé bistro na vysoké úrovni, které potěší nejednoho vegetariána, ale i masožravce. Jak napovídá samotný název, v HogoFogo bistru na Sokolské ulici si budeš připadat jako exkluzivní zákazník. Kuchaři zde každý den již od roku 2015 připravují nevšední kulinářské speciality okořeněné špetkou odvahy a kapkou vtipu.

Denní menu i stálý jídelní lístek zahrnují výběr originálních vegetariánských jídel – předkrmy, polévky, hlavní chody a dezerty. Na přání mohou jídla upravit do veganské varianty. Restaurace tě mile překvapí příjemnou atmosférou, moderním interiérem a vskutku profesionální, stále usměvavou obsluhou. V letních měsících si můžeš vychutnat útulné venkovní posezení.

Související články