Tajemný pocit déjà vu: kde se bere a jak funguje?

www.bigstockphoto.com
|
30. 01. 2021
|
Určitě už jsi pojem déjà vu slyšela. A taky jsi ho možná zažila, minimálně jednou. Jak je možné, že místo, na kterém jsi ještě nebyla, ti přijde důvěrně známé, nebo máš pocit, že se opakuje scéna, kterou právě prožíváš?

Pojem déjà vu se používá už dlouho, konkrétně od roku 1876, kdy ho poprvé použil psycholog Émile Boirac. Pocit jako takový ale popisoval už svatý Augustin během 5. stol. n. l. Jde pocit, že to, co prožíváme, už jsme někdy zažili. Můžeme to prožít, nebo jen vidět či slyšet. Člověk ale neprožívá jen pocit, že se „něco vrátilo“, že „něco prožívá znovu“, ale taky to, že se děje něco divného, tajemného, neobyčejného až nadpřirozeného.

A ještě něco – racionálně si uvědomuješ, že jsi to nikdy zažít nemohla. Když třeba projíždíš krajinou v zemi, kterou jsi dosud nenavštívila, ale máš pocit, že už jsi tudy projížděla. Nebo slyšíš úplně novou písničku v rádiu a máš dojem, že už jsi ji slyšela někdy dávno, ale uvědomuješ si, že jsi nemohla, protože písničku hrají teprve pár dní (pokud zrovna nejde o remake).

bigstock-217931899.jpg

Deja vu se hodně využívá v literatuře a filmu. Je jakýmsi projevem zlé předtuchy.
Často se stává, že poprvé projíždíš nějakým místem, ale máš pocit, že už jsi na něm byla. Zároveň ale víš, jsi tu být nemohla.

Záblesk minulých životů

Esoterický výklad déjà vu je poměrně pěkný. Tento pocit prý zažíváme proto, že jsme událost, kterou právě procházíme, zažili v některém z minulých životů, které už máme za sebou. Další velmi zajímavou teorií je ta, že když spíme, duše opouští tělo a existuje sama o sobě. V té době astrálně cestuje a prožívá nejrůznější situace. Když se pak vrátí do těla, kam patří, a my se ocitneme v situaci, kterou si prošla sama duše, aniž bychom si to uvědomovali, nastane pocit déjà vu.

…nebo zlá předtucha

V literatuře a filmech se déjà vu často využívá a zpravidla představuje jakousi zlou předtuchu, blížící se neštěstí a varování před ním. Psychotronici tvrdí, že může jít o náhled do budoucnosti, kterého jsou schopni lidé pod tlakem a ve stresu.

A co na to vědci?

Vědci dobře vědí, co pocit déjà vu způsobuje. Astrální cestování ani minulé životy za to rozhodně nemohou. Může za to práce hipokampu. Tato část mozku je totiž hodně citlivá na vjemy zvenčí a taky je úzce spojená s pamětí. Občas tak dojde k nesprávnému přenosu informace a to, co právě zažíváme, si uložíme do paměti dřív, než si uvědomíme, že to teprve poprvé prožíváme.  Co je ale spouštěčem, to zatím nikdo neví. Záměrně totiž déjà vu vyvolat nelze.

Pocit déjà vu údajně zažije 80 % zdravých lidí. Vyvolání pocitu prý souvisí s velikostí mozkových struktur a jejich kondicí. Lidé, kteří mají hipokampus menší, než je běžné, zažijí déjà vu spíš než ti, kteří mají velikost hipokampu v normě.

Zažila jsi někdy déjà vu? Kdy? A jaké to bylo? Poděl se s námi o svůj poznatek v diskuzi pod článkem!

Související články