Steampunk aneb Vzhůru do světa viktoriánské sci-fi

Bigstockphoto
|
11. 07. 2022
|
Znáš steampunk? Že nemáš ani páru? Nevadí, steampunk jí má dost i za tebe! Jako jeden ze subžánrů sci-fi je totiž založený výhradně na technologii poháněné parou.

Steampunk se jako jiné žánry projevuje v nejrůznějších oblastech lidské činnosti, ať už jde o film, výtvarné umění, architekturu, hudbu nebo třeba i módu. Jako první se ale vyloupl v literatuře, proto se jeho literární prvky zjevují i v uvedených sférách.

Svět steampunku ukazuje takovou budoucnost, kterou si představovali lidi 19. století. Hlavním zdrojem energie pro pohon technologií je pára, objevují se vynálezy jako ponorky, vzducholodě nebo horkovzdušné balóny. Společnost existuje v postapokalyptickém prostředí nebo v alternativní viktoriánské éře, takže postavy jsou často navlečené do korzetů, fraků, cylindrů a ochranných brýlí. Výrazným motivem jsou kromě parní technologie hodiny, různé strojky a ozubená kola.

Praotec Verne

Označení steampunk sice vzniklo až v 80. letech minulého století, ale faktickým otcem zakladatelem je už francouzský spisovatel Jules Verne. Jestli si dokážeš živě vybavit jeho příběhy plné vzducholodí, balónů a ponorek, pak máš i jasnou představu o steampunku.

Ve 20. století proslavili steampunk spisovatelé Tim Powers (Plout na vlnách podivna), William Gibson (Mašina zázraků) nebo Scott Westerfeld (Leviatan). I díky nim se tenhle subžánr rozšířil za hranice literatury.

Na stříbrném plátně

Přijde ti steampunk povědomý, ale nečetla jsi verneovky? V tom případě jsi možná viděla některý ze steampunkových výkvětů českého filmu. Jmenovitě snímky Adéla ještě nevečeřela a Tajemství hradu v Karpatech, oba natočené Oldřichem Lipským.

I v zahraničí si ale potrpí na tuhle tematiku. Parní pseudorealita je vyobrazená třeba ve Zlatém kompasu, v Číslu 9, ve filmu Wild Wild West nebo v jednom z nejnovějších hitů na Netflixu, seriálu Arcane.

bigstock-steampunk-inventions-portrait-421983731.jpg

Steampunk ukazuje budoucnost tak, jak si ji představovali lidi v 19. století.
Bigstockphoto
Steampunk je jako alternativní viktoriánská éra. Převleky občas berou dech.

Inspirace párou

Asi tě nepřekvapí, že se tenhle esteticky líbivý žánr dostal i do několika deskových a počítačových her (včetně pecky přelomu tisíciletí Arcanum, ve kterém spolu svádí lítý boj magie s technologií). Zajímavý je ale jeho vliv na stavitelství.

Na rozdíl od moderní architektury je steampunková architektura orientovaná na detail, ornamenty (nejčastěji ozubená kola) a pohyblivé části. Zářným příkladem steampunkového interiéru je Centrum Babylon v Liberci.

Steampunk v Česku

K nám dorazil steampunk až po prvních letech nového milénia, a to hlavně jako inspirace vizuální než literární. Spoustu lidí oslovila móda krinolín, kapesních hodinek a buřinek s ochrannými brýlemi a začaly se pořádat nejrůznější srazy fanoušků steampunku. Kromě akcí jako FateCon nebo SteamUp šlo o larpy (z anglického Live Action Role Play, česky „hraní rolí naživo“) a hry na hrdiny, ve kterých hráči předstírají, že jsou konkrétní postavou.

V současnosti se čeští „páropankáči“ shromažďují hlavně na sociálních sítích, kde šíří osvětu a sdílí se zbytkem komunity své steampunkové výtvory.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články