Sedm neuvěřitelných způsobů využití arganového oleje

www.bigstockphoto.com
|
20. 07. 2019
|
Arganový olej je jedním z nejvzácnějších olejů světa. Získává se ze semen plodů argánie trnité, která roste po celém pobřeží Atlantského oceánu, v oblastech Maroka a severní Afriky. Na naše tělo má blahodárné účinky. Zajímá tě jaké?

Marocké zlato

Arganový olej obsahuje vysoký podíl mastných a polynenasycených kyselin. Je bohatý na tokoferoly a sitosteroly. Mezi jeho největší přednosti patří silně antioxidační a terapeutické účinky. Díky nim najde uplatnění především v kosmetickém průmyslu. Zajímavostí je, že ačkoli jde o olej, není vůbec mastný.

Olej z trusu

Sběr plodů probíhá třemi způsoby. Zemědělci mohou čekat, až plody dozrají a odpadnou samy, nebo jim pomáhají dlouhou tyčí. Třetím způsobem je sběr plodů pomocí koz, které se jimi živí a zemědělci je následně vybírají z jejich trusu. Od téhle metody se ale postupně upouští. Ačkoli není pro plody škodlivá, výroba arganového oleje podléhá přísným hygienickým pravidlům.

30 kg plodů na litr oleje

Samotný olej se pak získává tradičním způsobem. Ženy plody vytloukají v malých kamenných mlýncích. Na litr oleje je potřeba až 30 kilogramů plodiny a jeho výroba zabere víc než dvacet hodin. Jen pro srovnání – na výrobu olivového oleje se spotřebuje jen pět kilogramů oliv. S náročným způsobem výroby neodmyslitelně souvisí také cena. Za litr oleje vyráběného tradičním způsobem zaplatíš zhruba 2 000 Kč.

bigstock-bottle-with-cosmetic-oil-argan-280224067.jpg

Arganový olej se dnes vyrábí i modernějším způsobem, výsledek pak není tak drahý.
Litr arganového oleje vyrobeného tradičním způsobem vyjde asi na 2 000 Kč.

Moderní výroba tlačí na cenu

Přijde ti arganový olej vyráběný tradičním způsobem příliš drahý? Nezoufej, díky moderním způsobům výroby se můžeš dostat na mnohem nižší cenu. Ruční výroba oleje ovšem zůstává i nadále rozšířená a to z důvodu podpory místních vesnických komunit, které jsou jinak velmi chudé a arganový olej je jejich jediným zdrojem příjmů. Ale teď už k samotnému využití arganového oleje.

Způsob č. 1: Ochrana a výživa pokožky

Arganový olej díky svému složení perfektně vyživuje a ochraňuje pokožku před rozmary počasí. Silné slunce, mráz, vítr, znečištěný vzduch ani prach si ani neškrtnou. Stačí pleť ošetřit kvalitním argonovým olejem.

Způsob č. 2: Už žádné vrásky

Utrácíš statisíce za drahé krémy proti vráskám? Je to úplně zbytečné. Stejnou službu ti prokáže i obyčejný arganový olej. Olej totiž podporuje tvorbu kolagenu a elastinu, čímž nedá novým vráskám šanci a ty, které už máše, si můžou začít balit kufry.

Způsob č. 3: Sbohem, akné

Trápí tě nevzhledné boláky a pupínky? I s těmi si dost dobře poradí arganový olej. A je úplně jedno, jestli jde o akné způsobené dospíváním, hormonální hladinou, nesprávnou životosprávou či poporodními hormonálními změnami. Arganový olej pokožku vyživuje, hydratuje a posiluje její přirozenou imunitu. To vše, aniž by ucpával póry.

Způsob č. 4: Odličování

Micelární vody, pěny, odličovače, mléka… proč tohle všechno nevyměnit za univerzální arganový olej? Jednoduše s jeho pomocí odstraníš zbytky make-upu i voděodolné řasenky. Pro lepší účinnost ho můžeš smíchat s ricinovým olejem, který pokožku ještě více vyživí.

Způsob č. 5: Zdravé vlasy

Jsou poškozené, polámané, bez lesku a vůbec nevypadají zdravě. Že přesně nějak takhle vypadají tvoje vlasy? Nemusíš brát hned do ruky nůžky, stačí využít sílu arganového oleje. Jeho pravidelné používání vyživí tvoje vlasy od kořínků po konečky, a to až do hloubky vlasu, zároveň taky zacelí roztřepené konečky a zjemní pokožku hlavy.

Způsob č. 6: Krásné nehty

Pěstěné ruce jsou vizitkou každého z nás. A je úplně jedno, jestli datluješ do klávesnice, nebo celý den kopeš v záhonech. Čisté, neokousané nehty a vyživené ruce by měly být samozřejmostí. Pokud máš s kvalitou nehtů problémy, opět si přizvi na pomoc arganový olej. Stačí ruce alespoň jednou týdně namáčet do teplé arganové lázně.

Způsob č. 7: Ekzémy, vyrážky a alergie

Arganový olej nedráždí pokožku a velmi dobře jej snáší také atopici, ekzematici i lidé trpící alergickými vyrážkami či lupénkou. Pokud tě trápí ekzémy, vyrážky a kožní alergie, zkus na postižené místo dvakrát denně aplikovat arganový olej a kontroluj, jak se jeho stav zlepšuje.

Znáš nějaké další triky a rady, jak využít arganový olej k péči o pokožku? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Související články