Raw voda: nebezpečný byznys za všechny prachy

FB Mukhande Singha
|
10. 01. 2018
|
V redakci jsme si už dávno zvykly na to, že vše, co je označené magickým slůvkem „raw“, je in, trendy, super a cool. Samozřejmě uznáváme výhody tepelně neupravených potravin, na druhou stranu nechápeme šílenství, které raw vlna vyvolala.

Celkem nedávno se nám totiž do rukou dostal zajímavý článek, který se zmiňuje o fenoménu jménem „raw voda“. Co si pod touhle tekutinou představit? To bude součástí následujících řádků. Trend pití raw vody k nám přišel z Kalifornie a odborníci i lékaři v souvislosti s ním varovně zvedají prst.

Syrová voda jako přírodní probiotikum

Jistá komunita v Kalifornii objevila nový trend – raw vodu, která vyvěrá přímo ze země a lidé by ji měli pít bez umělých úprav nebo filtrací. Tahle „syrová voda“ je údajně pro náš organismus přirozenější než voda čištěná a chemicky upravená. Obsahuje totiž bakterie, které prý v našem těle působí jako přírodní probiotikum. Údajně také čistí zažívací prostředí a vytváří v něm ochranné vrstvy, skrze které se do organismu nemají šanci dostat další škodliviny.

Lahev raw vody za 800 korun

Propagátoři raw vody vydělávají na těch, kteří mají pochybnosti o procesech a přísadách používaných při čištění vody, která nám teče z vodovodu. Za jednu lahev „syrové“ vody si totiž účtují neuvěřitelných 36,99 dolarů, což je v přepočtu na české koruny asi osm stovek. Zakladatelem firmy propagující a prodávající raw vodu je jistý Mukhande Singh, který svůj byznys rozjel na prodeji klasické vody z oblasti Opal Springs. Tvrdí totiž, že voda, která nám teče doma z kohoutků, je cíleně otrávená. Nedávno se o ní dokonce vyjádřil následujícím způsobem: „Jde o obyčejnou záchodovou vodu s příměsí antibiotik a antikoncepčních látek“.

bigstock-166158731.jpg

Pití raw vody může být nebezpečné, tak pozor na něj.
Bigstockphoto
Narozdíl od některých Asiatů a Afričanů máme to štěstí, že nám z kohoutku teče pitná voda. Pro někoho ale není dost dobrá.

Tekutina plná bakterií a parazitů

O nebezpečí, které s sebou nese tzv. raw voda se kromě jiných zmínil i ředitel Programu zdravého života na klinice Mayo v Rochesteru Donald Hensrud. Ten vyjádřil jisté obavy ohledně kvality a zdravotní nezávislosti raw vody. Pokud prodejce nedodrží doporučené postupy úpravy, může prodávat tekutinu obsahující nebezpečné bakterie (např. E.coli, Salmonella a Giardia), viry a parazity, které ohrožují lidské zdraví.

Byznys za všechny prachy

I přes rizika, která pití raw vody přináší, se kolem této tekutiny utváří poměrně početná skupina jejích příznivců a propagátorů. Ti za ní neváhají utrácet šílené částky. Mukhande Singh spustil lavinu start-upů, které se na prodej a propagaci raw vody zaměřují. Pokud chceš raw vodu ochutnat a nebojíš se zmíněných rizik, můžeš si do začátku koupit i „uvítací“ padesáti litrový barel, který tě vyjde přibližně na 50 eur

Související články