Antivirus a Pětadvacítka už mají jasnější obrysy. Stát pomůže firmám i OSVČ

bigstockphoto.com
|
01. 04. 2020
|
Pokud pracuješ sama na sebe nebo máš svou firmu, je pravděpodobné, že tě situace kolem koronaviru zasáhla i z finančního hlediska. Stát si naštěstí uvědomil, že nemůže všechny „samostatné“ nechat na holičkách.

Své mouchy to samozřejmě má, ale za úspěch můžeme považovat už to, že na drobné podnikatele a osoby samostatně výdělečně činné někdo myslí. Na dnešním jednání vlády dostal jasnější obrysy cílený program podpory zaměstnanosti Antivirus. Doufejme, že už je to jeho konečné znění a nepřijdou další změny, leda by byly k lepšímu.

Firmy, které musely ze dne na den zavřít

Když začal koronavirus řádit, mysleli jsme si asi všichni, že to za chvíli přejde a všechno bude v pohodě. Dotyčný nás ale hodně překvapil. Kvůli němu například stát vyhlásil nouzový stav a zavedl mnohá opatření, která mělo jeho šíření zabránit. Jedním z prvních těchto opatření bylo uzavření restaurací, kaváren, hospod a podobných zařízení. Dotklo se to i například kadeřnických a kosmetických salónů.

Jenže – když jsi v takovém zařízení zaměstnaná, zaměstnavateli zmizí příjmy, ale musí ti platit aspoň část platu. Nebo jsi zaměstnavatel a majitel firmy a musíš to řešit obráceně. Kde na to vzít a nekrást?

Program Antivirus teď přináší aspoň nějaké dobré zprávy. Aby nemuselo dojít k velkému propouštění (protože provoz se za pár měsíců snad zase pořádně rozjede), pomůže stát dotčeným firmám:

  • v režimu A: příspěvkem 80 % nákladů zaměstnavatele, které se pojí s náhradou mzdy (max. 39 000 Kč) – to se týká nuceného uzavření nebo omezení provozu a karantény
  • v režimu B: příspěvkem 60 % superhrubé mzdy (max. 29 000 Kč) – to se týká souvisejících hospodářských potíží

Přesné informace o tom, jak přesně bude žádost o příspěvky vypadat, ještě nejsou známy, ale během tohoto týdne by měly být. Všechno by mělo probíhat elektronicky, bezkontaktně, a to na počátku měsíce následujícího po měsíci, za který chceš příspěvky získat. Tedy například na počátku dubna za březen. Antivirus se rozeběhne 6. 4. 2020, pak je možné podávat žádosti a výplata příspěvků by se měla uskutečnit v řádu několika dní.

bigstock-young-freelancer-woman-using-l-178636072.jpg

OSVČ by měly jednorázově dostat 25 000 Kč.
bigstockphoto.com
Zaměstnavatelům a OSVČ se snad aspoň trošku uleví.

Jsi OSVČ? Možná dostaneš 25 000 Kč

O 15 000 Kč měsíčně už se nediskutuje, zato pokud splníš několik podmínek, můžeš jednorázově získat 25 000 Kč, a to po 500 Kč denně. Podmínky jsou následující:

  • pokles příjmů mezi 1. čtvrtletím 2020 a 2019 musí být aspoň 10 %
  • v roce 2019 jsi měla hrubý příjem aspoň 180 000 Kč (nebo 15 000 Kč měsíčně, pokud jsi nepodnikala celý rok)
  • máš samostatně výdělečnou činnost jako činnost hlavní (u vedlejších činností se připouští jen případy invalidních a starobních důchodců, rodičů pobírajících rodičovský příspěvek a peněžitou pomoc v mateřství nebo osob, které pečují o někoho ze svých blízkých)

Tyto podmínky stačí potvrdit na čestném prohlášení a uvést číslo účtu, na kterou ti mají být peníze posílány.

Související články