Plastová okna mohou být ideálním řešením pro váš dům!

pramos.cz
Komerční článek
|
14. 01. 2019
|
Stále větší počet domácností dnes sahá k osvědčenému řešení, kterým jsou plastová okna. Je to z pochopitelných důvodů, protože je s nimi spojena celá řada předností.

Výhody plastových oken

Ještě před samotným výběrem je nutné zamyslet se nad tím, jestli jsou plastová okna skutečně tím řešením, které člověk hledá. Je pochopitelné, že jedním z hlavních kritérií rozhodování je v dnešní době cena.

V tomto ohledu jsou bezesporu plastová okna z dostupných materiálů nejlevnější. Jejich majitelé si rovněž pochvalují, že jsou takřka bezúdržbová. Vyhlášené jsou i jejich izolační vlastnosti.

NÁŠ TIP: Podívejte se na odborný článek, jak správně vybrat plastová okna.

Plastová okna je možné zakoupit v rozličných barvách i dekorech, takže mohou být přizpůsobena jakémukoli typu budov od rodinných domů přes úřady a veřejné stavby až k výrobním halám.

plastova-okna-pramos.jpg

Limity využití plastových oken

Na druhou stranu existují situace, kdy plastová okna ideální řešení nepředstavují. Nedoporučuje se je užívat k zasklívání nestandardně velkých formátů oken. Také památkáři nejsou nadšeni, když je chce někdo využít při rekonstrukci historického objektu.

Tento typ oken totiž historickým památkám jednoduše nesluší! Plastová okna jsou hlavně ekonomickým řešením, k luxusním realizacím bývá doporučován kupříkladu hliník.

Jak vybrat plastová okna?

Při samotném výběru je potom nutné vzít v potaz celou řadu dalších parametrů. K nim se počítají zamýšlené tepelně-izolační vlastnosti, počet komor v profilu, typ zasklení i další specifické požadavky na účel plastových oken.

Jestliže chce majitel nemovitosti, aby mu byla stavba schválena jako pasivní dům a on mohl čerpat dotace, musí být podoba plastových oken v souladu s normou ČSN 73 0540. Proto by se měl primárně zajímat o maximální spotřebu tepla a energie v přepočtu na metr čtvereční obytné plochy, dále by se měl starat i o vzduchotěsnost budovy.

Související články