Pesto z lesního česneku vládne medvědí silou

Nevíš, jak využít zdravý medvědí česnek? Udělej z něj pesto!
11. 04. 2018
|
Sezóna medvědího (chceš-li lesního) česneku je v plném proudu. Tahle supersilná jarní bylinka obsahuje látky, které jsou známé jako přírodní antivirotika a antibiotika. Už naše babičky medvědí česnek užívaly při únavě nebo zánětech.

Nemalých kvalit dosahuje medvědí česnek také při nejrůznějších respiračních obtížích, trávicích těžkostech nebo průjmových onemocněních. Připravit si z něj můžeš výtečnou jarní polévku, netradiční špenát či supersilné pesto, které se skvěle hodí do omáček, polévek nebo pod maso. Jak na to? Tady je jednoduchý recept.

Na přípravu pesta z medvědího česneku potřebuješ:

  • asi 300 g čerstvých listů medvědího česneku
  • 3 až 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 30 gramů parmazánu
  • hrst piniových nebo kešu oříšků
  • sůl na dochucení

Pesto z medvědího česneku můžeš dávat do salátů i k masu.

Postup přípravy pesta z medvědího česneku

Listy medvědího česneku důkladně proper ve studené vodě, nech okapat a překrájej na menší kousky. Do misky si připrav parmazán nastrouhaný na jemném struhadle.

Listy česneku vlož společně s oříšky do mixéru nebo hmoždíře. Začni zpracovávat a ke směsi postupně přilívej extra panenský olivový olej. Těsně před dokončením přisypej parmazán a dochuť solí.

Takto připravené pesto můžeš uložit do ledničky nebo mrazáku, kde vydrží třeba i tři měsíce. 

Náš tip: Pesto z medvědího česneku se skvěle hodí do omáček, brambor, těstovin, salátů, ale třeba i pod maso nebo jako základ jarních pomazánek. Namazat jím ale můžeš třeba i čerstvé pečivo. Mysli ovšem na to, že tepelnou úpravou se z česneku vytrácí důležité a tělu prospěšné látky.

Máš ráda medvědí česnek? Napiš nám do diskuze pod článkem, jakým způsobem ho upravuješ.

Související články