Ověřené rady, jak ušetřit v domácnosti třeba na dovolenou

www.bigstockphoto.com
|
04. 10. 2019
|
Taky tě děsí složenky za energii, nájem, faktury od telefonního operátora, výdaje za školku, školku, náklady na běžný chod domácnosti, o drahém benzinu, či naftě a jídle ani nemluvě? Máme pro tebe několik rad a tipů, jak jednou pro vždy ušetřit.

Varná konvice a fén

Obecně platí, že nejvíce elektrické energie v domácnosti „sežererychlovarná konvice, fén a závěsu pak myčka. Proto je dobré se na tyhle „žrouty“ energie pořádně zaměřit. Ve varné konvici vždy vař jen tolik vody, kolik doopravdy spotřebuješ. Vařit plnou konvici, když z ní vyčerpáš jenom půlku, je krajně neekonomické. U fénu si naopak nastav fénování studeným vzduchem. Vysušení vlasů sice bude trvat o pár minutek déle, propočítaná roční úspora ti to ale vše vynahradí.

Pračka a vysavač

Co se týče takové pračky, tu se snaž nepřeplňovat a per při nižších teplotách. U vysavače pak pravidelně kontroluj čistotu filtrů. Čisté filtry totiž dokážou značně snížit spotřebu vysavače. U mrazáků a ledniček buď také obezřetná. A to už při jejich výběru a rozmístění. Pozornost věnuj energetickým štítkům. Za úspornější spotřebiče si sice připlatíš, ve finále ale ušetříš.

Lednička a mrazák

Ledničku ani mrazák neumisťuj na slunné místo nebo blízko radiátoru. Mrazák pravidelně odmrazuj a neukládej do něj tekuté potraviny, které nejsou zavřené. Odpařování vody totiž bude přispívat k námraze. Námraza ve výši 3 mm zvyšuje spotřebu elektřiny až o 75 %. Odstraňuj ji proto pravidelně. A u ukládání potravin ještě chvíli zůstaneme. Čerstvě uvařené a ještě horké potraviny do ledničky ani mrazáku nepatří. Nech je proto nejdřív vychladnout na lince a až poté ulož.

bigstock-family-savings-budget-plannin-294119266.jpg

Máme pro tebe pár triků, jak šetřit.
I malé krůčky k úspoře se časem nasčítají a projeví.

Zbytkové teplo

Využívej zbytkové teplo. A to jak u sporáku, tak třeba u žehličky. Když vaříš brambory nebo těstoviny, není potřeba mít sporák zapnutý do poslední minutky. Zbytkové teplo a horká voda se postarají o dovaření těstovin, rýže, brambor i dalších pokrmů. To samé platí pro žehličky. Pokud máš k vyžehlení poslední utěrku nebo tričko, bez obav žehličku vypni.

Voda

Pokud si dopřeješ plnou vanu, pak za jedno okoupání zaplatíš v průměru osm korun. U sprchování jde pouze o koruny tři. Při mydlení nebo čištění zubů vodu zastavuj, opět tak ročně dokážeš ušetřit několik stokorun. Pamatuj, že pouhých 10 kapek teplé vody za minutu znamená přibližně 40 litrů za týden, což je finanční ztráta zhruba 400 korun za rok.

Počítače, televize, přehrávače

Nastav si automatické přepínání PC a monitoru do režimu spánku. Ročně tak uspoříš 400 korun. Dobré také bude, pokud počítač nebo televizi nebudeš používat jako přehrávač CD či DVD. Opět se ti ročně podaří ušetřit zajímavé částky. Pokud vyrážíš na dovolenou, jednotlivé spotřebiče odpoj od elektrické sítě. A v zásuvce nenechávej ani nabíječky po tom, co s jejich pomocí nabiješ telefon.

Potraviny

Nauč se plánovat jídelníček zhruba sedm dní dopředu. Na nákup choď pouze s aktuálním nákupním seznamem a dobře najedená. Je vědecky prokázáno, že hladoví lidé nakoupí v obchodě průměrně o čtvrtinu více potravin, než lidé sytí. Nakupuj vždy jen takové množství jídla, které dokážeš bezpečně zkonzumovat. Vyzbroj se speciálními vakuovacími sáčky nebo krabičkami, díky kterým vydrží jídlo 3-4x déle čerstvé.

Máš nějaký svůj osvědčený tip, jak v domácnosti ušetřit? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Související články