Nová sebevražedná výzva MOMO. Máme se jí bát?

Youtube.com
|
16. 04. 2019
|
Vzpomínáš si ještě na rozruch, který vzbudila nebezpečná hra Modrá velryba? Nejvíce případů sebevražd v této souvislosti bylo zaznamenáno v zemích bývalého SSSR, existují i případy sebevražd u našich slovenských sousedů.

Hru, která vyzývala k plnění úkolů a následné sebevraždě, nahradila její „sestra“ – hra MOMO. Hra, která pod pohrůžkou zabití vyzývá uživatele k nejrůznějším úkolům zahrnující například sebepoškozování, infikovala některá videa s dětskou tématikou na síti YouTube.

Po zhlédnutí strašidelného obrázku začnou nedobrovolným účastníkům hry chodit podivné zprávy vyzývající k plnění úkolů. Pokud je dotyčný odmítne splnit, profil s podobiznou vykulené MOMO mu začíná vyhrožovat. Většinou důvěřivé dítě straší smrtí, případně tím, že zabije někoho z jeho rodiny.

Pokud má dítě staženou aplikaci WhatsApp a s ní propojené telefonní číslo, profil Momo jej reálně zkontaktuje a své oběti vyhrožuje a nabádá k různým úkolům. Manipuluje s dětmi a radí jim, aby například „zapomněly doma vypnout plyn“, nebo si zkusily bez vědomí rodičů „vzít pár tabletek“.

bigstock-196108483.jpg

Dětem musíme denně vysvětlovat, jak mají sociální sítě chápat.
Hra se může rychle změnit ve strašáka.

Před nebezpečnou hrou například v Británii varují tamější školy. Zpočátku se hra jeví jako zábavná, až mírumilovná, jakmile jí ale dítko propadne, začne být nebezpečná a klade na něj stále vyšší nároky. U nás se zatím neobjevil případ aktivních hráčů této nebezpečné hry.

Samotná podobizna MOMO je dílem japonského umělce, který si říká Shiki. Hororovou skulpturu stvořil jako své vlastní umělecké dílo, její podobizna si však začala žít vlastním životem jako vyděračská „hra“ cílící na děti. Umělec se od této hry důsledně distancuje.

Co na takové hry říkáš ty? A proč si myslíš, že se objevují? Dej nám vědět do diskuze pod článkem!

Související články