Návod, jak si zvýšit sebevědomí. Není to složité

Bigstockphoto
|
14. 01. 2023
|
Mít přehnané ego sice v pohodě není, ale opačný extrém taky ne. Nevěš hlavu, dá se na tom zapracovat. V tomhle článku se zaměříme na tipy, jak získat zdravé sebevědomí.

Za nízkým sebevědomím může stát řada faktorů. Nejčastější příčinou bývají problémy ve vztazích. Může se jednat například o ponižování v dětství, šikanu ve škole nebo manipulativního partnera. Dalšími rizikovými faktory bývají vnější okolnosti, jako je ztráta zaměstnání, zdravotní nebo duševní potíže, případně traumatické události. Krok za krokem jde ale získat sebevědomí zpátky a s ním spojený úspěch v životě. Jak na to?

Odpusť si

Prvním důležitým krokem na cestě za sebevědomým , je zapracovat na odpuštění. A to jak druhým, tak především sama sobě. Když si budeš pořád vyčítat věci, které jsi mohla v minulosti udělat jinak, nikam se neposuneš. Pamatuj, že už nejsi tvoje minulost. Jsi teď mnohem dál.

Je tedy potřeba nechat staré křivdy v minulosti. Nemusíš na sebe spěchat, proces vnitřního uzdravení chce vždycky čas. Pokud máš pocit, že to sama nedokážeš, není ostuda vyhledat pomoc terapeuta, naopak!

Odstřihni se od negativních lidí

Říká se, že jsi součtem 5 lidí, se kterými trávíš nejvíc času. Zamysli se nad tím, kdo mezi tyto lidi patří a omez čas s těmi, kteří mají negativní vliv na tvoji vnitřní pohodu. Pokud budeš trávit čas s lidmi, kteří tě ponižují, nevěří ti nebo tebou manipulují, na sebedůvěře se bude pracovat těžko.

Nesrovnávej se s druhými

Každý jsme originál. Zaplaťpánbůh za to! Přestože třeba nemáš prsa jako Pamela Anderson nebo rty jako Angelina Jolie, oplýváš spoustou jiných kvalit. Nevěříš? Zeptej se kamarádek nebo rodiny, co na tobě obdivují.

Dobrý způsob je vést si deník, kam budeš zapisovat všechny pozitivní věci, co se ti kdy přihodily, a komplimenty, které ti kdo řekl. Když budeš mít náladu pod psa, deníček vytáhneš a hned se budeš cítit líp!

Vystup z komfortní zóny

Zamysli se, v čem si dobrá, a v těchto oblastech se zkus dál rozvíjet. Neboj se zkoušet nové věci. Cesta z komfortní zóny je klíčem ke zdravému sebevědomí. Není ale potřeba mít na sebe přehnané nároky a klást si vysoké cíle. Začni menšími kroky, kterými se dopracuješ až ke svým snům. Tvůj plán bude jednodušší splnit a z jednotlivých krůčků budeš mít větší radost.

Pečuj o sebe

Když se budeš dobře cítit ve svém těle, stoupne i tvé sebevědomí. Co takhle dopřát si zkrášlující večer? Pusť si relaxační muziku a dej si voňavou koupel. Pokračovat můžeš péčí o pleť, vlasy a nehty. Neboj se do sebe investovat a obrátit se na profesionály. Kdy jsi naposledy byla u kosmetičky nebo na masážích?

bigstock-reflection-in-mirror-of-beauti-426858617.jpg

Neboj se zainvestovat do kosmetiky a všeho, co ti udělá dobře!
Bigstockphoto
Jakmile se ve svém těle budeš cítit dobře, na sebevědomí to bude znát!

Nezapomeň taky, že ve zdravém těle je zdravý duch. Bylo dokázáno, že pravidelný sport má vliv na získání sebevědomí. Zbav se podzimního splínu třeba v posilovně nebo na procházce v lese.

Přijmi, že máš právo dělat chyby

Kritika je nepříjemná věc. Dokáže nejen otrávit náladu, ale i snížit sebevědomí. Ovšem díky ní se můžeme i ledacos naučit. Kritiku tedy vyslechni, ale neber si ji osobně. Pamatuj, že všichni jsme jen lidé a máme právo dělat chyby.

Přijmi tuhle skutečnost a přestaň se bát žít život podle svého. Pod vlivem určitých vzorců jsme vyrůstali všichni. Společnost je schopná na nás klást obrovský tlak. Zamysli se ale, jestli žiješ opravdu tak, jak bys chtěla. Chceš zabít svoji jedinečnost jen proto, abys udělala radost svému okolí? V životě se nezavděčíme všem. Mysli tedy především sama na sebe a neboj se těmhle vzorcům postavit.

Zapracuj taky na schopnosti říkat ne. Nechceš někam jít nebo se s někým vidět? Svět se nezboří. Právo odmítnout máme všichni.

Jaké jsou tvé tipy k získání sebevědomí? Poděl se s námi o své zkušenosti v diskuzi pod článkem.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články