Nadávej a nedus to v sobě. Je to zdravější, než si myslíš!

Shutterstock
|
01. 12. 2023
|
Štve tě kolega v práci, miláček doma, právě ses kopla do palce o nohu stolu nebo jsi vylila červené víno na bílý koberec? Zapomeň na to, že „se nekleje“ a „nemluví sprostě“ a spusť palbu slov, která ti vytanou na mysl. Pomáhá to!

Nejenže se ti uleví v daný okamžik, ale taky si tím ušetříš budoucí frustrace, které z potlačovaných emocí pramení. Vypustit sprosté slůvko, které ti pěkně zarezonuje horní polovinou těla, se prostě vyplatí (ale rozhodně se k tomu neuchyluj hned, jak to na mě přijde, pokud se to v dané situaci nehodí).

Nějaká ta nadávka je lepší než prášek proti bolesti

Když jsme zmínili třeba ten nakopnutý palec, salva nadávek ti přinese podobné uspokojení, jako by sis vzala lék na bolest. Z jisté univerzity v Británii přišel poznatek, že ten, kdo nadává, vydrží větší bolest nebo ji vydrží delší čas, než ten, kdo nenadává.

Stejně tak klidně vypusť páru při cvičení. Když jsi totiž potichu, soustředíš se víc na bolest. Je potřeba zaměstnat mysl něčím jiným. Myslíme, že ve spoustě posilek ti to odpustí, když z nich budeš odcházet se super pocitem z dřiny, kterou jsi odvedla.

Ventiluj napětí, jinak budeš mít problém

Zadržovat emoce, to je cesta do pekel a pramení z toho nejeden fyzický neduh. A protože právě nadávky jsou tím, co naše emoce odpradávna provází, neměla bys s nimi v kritických okamžicích šetřit. Ne že bys měla křičet na kolegu a vynadat mu bez servítek do všeho, co tě napadne. Tomu bys to měla říct slušně. Jakmile za sebou ale zavře dveře tvojí kanceláře, zabuš si do stolu a nazvi ho, jak uznáš za vhodné.

Nadávat sobě sama? To nikdy

Kolikrát už sis řekla „jsem fakt blbá“ nebo ještě něco mnohem horšího? Tohle bys dělat neměla! Možná se to nezdá, ale shazuješ se ve svých očí a časem se to podepíše na tvém sebepojetí a sebevědomí. Pokud jsi něco zkazila a snažíš se v očích ostatních ospravedlnit, prostě řekni, že jsi udělala chybu, a omluv se. Chyby děláme všichni, je to normální. A neznamená to, že by sis sama sebe měla pak vážit o něco méně.

shutterstock_387564718.jpg

Vyvztekej se, když to aspoň trošku jde.
Shutterstock
Vztek k životu patří. Stejně tak nadávky. Tak hurá s nimi ven!

Klení je známka upřímnosti

Lidi, kteří nadávají, můžeme mít za hulváty. Podle vědců jsou ale především upřímnější než ti, kteří radši všechny nadávky světa spolknou. Na druhou stranu pozor, klení a nadávání bude tvému okolí nejspíš nepříjemné, tak si ho nech na okamžik, až budeš o samotě. V práci se můžeš jít vyvztekat třeba na toaletu.

Podle odborníků jsou tak z nadávačů lepší kamarádi. Ke kamarádství přece upřímnost patří. Je ale dobré nastavit si hranici, kterou budeš s přáteli uznávat a dodržovat.

Nadáváš? Nadáváš sprostě? Nebo bereš nadávání a klení jako slabost a neschopnost se ovládat? 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články