Na co si nebrat půjčku? Na dovolenou, nový mobil ani Vánoce

Shutterstock
|
29. 06. 2023
|
Vzít si půjčku není ostuda. To ovšem za předpokladu, že její sjednání důkladně promyslíš. Někdy to totiž fakt není dobrý nápad.

Zadlužit se kvůli nejnovějšímu modelu božského telefonu nebo luxusní dovolené není zrovna dvakrát moudré. Na co dalšího si nepůjčovat? Máme pro tebe malý přehled.

Dovolená

Léto se nenese jen v duchu dovolených, ale taky zvýšeného zájmu o půjčky. Bohužel řada z nás financuje pár dnů u moře nebo na horách právě prostřednictvím nejrůznějších spotřebitelských úvěrů. A to je obrovská chyba!

Vzpomínky, které si s sebou přivezeš od moře nebo ze zasněžené luxusní roubenky, ti totiž budou během následujících několika měsíců kazit vysoké splátky půjčky, kterou sis kvůli několika dnům volna bezmyšlenkovitě vzala.

Vánoční a jiné dárky

Ježíšek „na dluh“ ještě nikomu radost a štěstí nepřinesl. Pokud ti na dárky peníze chybí, nahraď je levnějšími variantami nebo těmi, které doma ručně vyrobíš. Udělají stejnou, ne-li ještě větší radost a ty se kvůli nim zbytečně nezadlužíš. Z nejrůznějších průzkumů totiž vyplývá, že půjčky na dárky splácí řada spotřebitelů ještě v létě následujícího roku!

Moderní technologie

Cena nejnovějšího „jablíčka“ je astronomická a pořídit si ho „za hotové“ může v dnešní době opravdu jen málokdo. Zadlužovat se kvůli němu nebo jiným technologickým vychytávkám je ale krajně neuvážené a zbytečné. Půjčovat bychom si totiž měli jen na věci, ze kterých máme dlouhodobý užitek. A to telefon, který za pár měsíců nebo let vyměníš za novější, rozhodně není.

Splácení dřívější půjčky

Moudré není ani „vytloukat klín klínem“ a půjčovat si na splácení dřívější půjčky (v horším případě půjček). I když se možná zbavíš jedné koule u nohy, na tu druhou si přivážeš mnohem těžší. O tom, že roztáčíš dluhovou spirálu, se snad ani nemusíme zmiňovat. Pokud ti stávající půjčka přeroste přes hlavu, zvaž spíš její refinancování.

Mazlíčci

Kdo by to byl řekl, že se spotřebitelé zadluží i kvůli domácím mazlíčkům? Bohužel ani půjčky na ně u nás nejsou žádnou výjimkou. Naštěstí ale patří k těm kurióznějším a nepříliš častým.

Klient jedné nebankovní společnosti si například chtěl půjčit na inseminaci dobytka a další žadatelka na psí výstavu. Svého domácího mazlíčka chtěla vzít do psího salonu. Byla totiž skálopevně přesvědčená, že právě její psík vyhraje první cenu. A to se „vyplatí“…

shutterstock_1113256904.jpg

Půjčka může pomoct, ale taky to člověku dokáže pěkně zavařit.
Shutterstock
Udělala bys pro svého zvířecího parťáka cokoli? Půjčku si ale neber!

Plastiky

Další kuriózní oblastí, na kterou si řada spotřebitelů neváhá půjčit, jsou i plastiky a nejrůznější zkrášlovací procedury. Důkazem je třeba hovor z callcentra jedné nejmenované nebankovní společnosti, kam se dovolala dáma, která naléhavým hlasem sdělovala, že potřebuje velice rychle půjčit peníze na plastickou operaci obličeje. Za pár měsíců ji totiž čekal třídní sraz ze základní školy po 50 letech a nutně potřebovala, aby vypadala co nejlíp a její bývalé spolužačky jí záviděly.

A co ty? Máš nějakou osobní zkušenost s půjčkou?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články