Miluješ burčák? Poradíme ti, jak ho vybrat

Shutterstock
|
20. 09. 2023
|
Je září a to znamená spoustu věcí. Pro milovníky burčáku existuje ale jen jedna dobrá zpráva. Už je k mání burčák! Pokud sis zamilovala jeho chuť a chceš si ho dopřát, hlídej své oblíbené vinotéky nebo trhy.

Čerstvě vylisovaný vinný mošt, který po několika dnech bez lidského zásahu zkvasí, oblažuje naše smysly coby mírně alkoholický sladký nápoj. K naší smůle je ale k dostání jen po velmi krátkou dobu v roce. A ke smůle všech ostatních – burčák máme jen my, pár Němců, Rakušanů a Slováků!  

Jak burčák vybrat ke vší spokojenosti?

Není burčák jako burčák a bohužel se objevují lidi, kteří by ti prodali i limonádu s tímhle označením, jen aby vydělali. My naštěstí víme, jak dobrý a poctivý burčák poznat. Správně vyrobený a dobře skladovaný i během skladování kvasí, takže se v lahvi nebo skleničce dají pozorovat bublinky oxidu uhličitého, který se stále uvolňuje.

Burčák by měl mít okrovou barvu a může mít i nahnědlé tóny, ale pozor – neměl by být moc kalný. To by totiž byla známka delšího procesu kvašení. V tom případě by tě snáz omámil a nepůsobil by tak svěže. A taky by nebyl tak chuťově dobrý. U červeného vína hledej prostě červenou, ne okrovou barvu.

Než si burčák koupíš a půjde-li to, čichni si k němu. Nikdy bys neměla cítit ani trochu hniloby nebo zatuchliny, tyhle pachy se totiž objevují v důsledku špatně provedené výroby. Naopak nevadí pach připomínající droždí, protože ten je důkazem činnosti kvasinek. I přes tento pach by ale měla převládat nezaměnitelná svěží vůně.

shutterstock_2212077763.jpg

Burčák se vyrábí jen u nás, v Německu, Rakousku a na Slovensku.
Shutterstock
Chutná tak, že se dá pít i po litrech. Ale opatrně. Je to nápoj zrádný!

Kde si burčák koupit? U silnice radši ne

Jasně, obchodníci se stánky u silnice, kteří nabízejí borůvky nebo jahody, nejsou úplně k odpisu. Ale o prodeji burčáku to neplatí. Můžeš si narazit na fakt dobrý vzorek, ale spíš se ti stane, že naletíš a nepochutnáš si. Zajdi radši do vinotéky nebo k vinaři. Jen tam totiž bude mít burčák správné podmínky k uložení – bude v chladu a temnu.

Burčák je nejlepší vypít po pořízení nebo ještě den po otevření. Potom už by ti nemusel chutnat.

Proč si pár doušků dopřát? Je to zdravé!

Stejně jako je prospěšné dát si pravidelně skleničku „normálního“ vína, i burčák má svoje zdravotní přínosy. Věděla jsi třeba, že je v něm dost vitamínu B, takže tenhle nápoj blahodárně působí na vlasy, kůži, nehty i nervovou soustavu? No, aby ne…

Další významnou složkou je tiamin, což je látka podporující správnou srdeční činnost. Takže neváhej a obsluž se.

Pár doušků ale opravdu znamená pár doušků. Burčák má okolo 6 % alkoholu a mnoho z nás má rok co rok pocit, že cucá sladkou šťávu. Jakmile se má ale zvednout a odejít na toaletu nebo se dopravit domů, nastává problém. Tak bacha na to.

Není všechno burčák, co se jako burčák tváří

Víš, že i pro burčák platí několik pravidel? Ne o každém vínu, které nějakým způsobem zkvasilo, můžeme říct, že je to fakt burčák. Ten pravý burčák totiž musí být vyrobený z hroznů vypěstovaných a zpracovaných u nás v Česku a taky se může prodávat jen od 1. srpna do 30. listopadu. Tenhle nápoj nesmí prodávající ředit vodou a musí kupujícímu sdělit, že jde skutečně o burčák a kdo ho vyrobil.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Tagy: 
Související články