Milovaný cider: míň opojný než víno a skvěle zahání žízeň

Shutterstock
|
04. 07. 2023
|
Cider je osvěžující nápoj populární v celé Evropě. Jen ve Velké Británii se ročně vypije přes 500 milionů litrů a jeho obliba stále stoupá i u nás.

Co je vlastně cider zač?

Svou největší oblibu nachází u těch, kterým pivo připadá příliš hořké a víno moc silné. Technologicky vzato jde o jablečné víno, protože se vyrábí kvašením jablečného moštu. Takové kvašení probíhá několik týdnů a podstatné je, že aby šlo skutečně o cider, musí se množství alkoholu pohybovat v rozmezí 0,5-8,2 % alkoholu, což je hraniční hodnota, která nesmí být překročena. Pokud je hodnota vyšší, piješ už jablečné víno, nikoli cider.

Rozdíl je taky v množství přidaného cukru. Zatímco do jabčáku se přidává cukr, aby byl výsledný produkt víc alkoholický, cider obsahuje alkohol jen z cukru v jablkách.

Cider vs. cidre: známe rozdíl!

Je to možná k nevíře, ale jde o dva velmi podobné produkty, které se často zaměňují.

Cider (čti sajdr) pochází z Anglie a vyrábí se zpravidla z čerstvě lisovaného moštu, ale někteří výrobci používají jako vstupní surovinu i koncentrát nebo sušinu. Kvašení probíhá několik týdnů. Na konci procesu se doladí finální podoba chuti, nápoj se pasterizuje a oxid uhličitý se postará o to, aby měl cider dostatek bublinek.

Cena je příznivá, pořídíš ho za pár desítek korun, takže pokud chceš vyzkoušet osvěžující pití, které ti zvedne náladu, ale neopiješ se, je cider přímo ideální společník.

Oproti tomu kolega cidre (čti sidr) pochází z Francie a vyrábí se výhradně z čerstvých jablek. Kvasí ve speciálních tancích, a to minimálně půl roku. Potom měsíce až roky dozrává v šampaňských lahvích. Protože dokvašováním vzniká pověstné perlení, je cidre podobný pravému francouzskému šampaňskému. Ceny cidru jsou s ohledem na náročnější výrobu podstatně jinde, pohybují se v řádech sta korun a výš.

Cidre je skvělá volba k výjimečným příležitostem. Můžeš si ho zkusit objednat k luxusní večeři s partnerem a ještě se blýskneš svými znalostmi o něm.

Milovali ho Římané i Vikingové

Lahodnou chutí cideru se občerstvovali lidé už v antice. Jeho chuti propadli staří Římané i Vikingové během svých válečných výprav na moři. Podle některých zdrojů se dostala jablka vhodná k moštování na území Velké Británie dokonce ještě před příchodem Římanů. Ve středověku očaroval cider svou chutí i samotné krále.

shutterstock_1375947767.jpg

Cider se dá vyrábět z jablek, ale výrobci přidávají i jiné ovoce.
Shutterstock
Vychlazený cider bez přemíry cukru, to je letní nebe v puse!

Podobá se vínu i pivu

Typická barva cideru je zlatavá až žluto-oranžová s lehkým zákalem, ale může být i průzračná. Jemně perlivý nápoj se může podobat pivu a klidně i ušlechtilým vínům. Vůně se odvíjí od výběru surovin a způsobu výroby.

Jak poznáš dobrý cider?

Nápoj se dnes vyrábí napříč celou Evropou. Receptur je celá řada a liší se podle lokálních zvyklostí a možností. Nezřídka jsou receptury rodinným pokladem a předávají se z generace na generaci. Proto se nápoje mohou chuťově lišit.

Některé cidery jsou čiré, jiné kalné nebo tiché. Některé mají hodně zbytkového cukru a málo alkoholu, jiné naopak. Co se týče servírování, můžou ti cider natočit přímo z pípy, jinde ti přinesou nápoj ve skleněné lahvi. Nelekej se, obojí je v pořádku.   

V naší zemi se cider vyrábí přibližně 13 let. Podle výrobce chutná jako jemné bílé víno, ale ucítíš v něm svěží tóny po jablkách. Cidery, které se k nám odvážejí ze Skandinávie, se víc podobají chemické limonádě než osvěžujícímu moku. Ty dovážené z Francie jsou zase spíš těžké a aromatické, jak to bývá u Francouzů zvykem.

Optimální je vyzkoušet jich víc a najít si svou oblíbenou chuť, která ti sedne. Obecně vzato je dobrá chuť výsledkem vhodného poměru sladkosti, hořkosti a kyselosti výchozího moštu. Pokud možno bez konzervačních látek. Máš už svůj oblíbený?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Autor článku: redakce

Související články