3+1 podzimní salát: dobroty, které zasytí i zahřejí

Shutterstock
|
07. 10. 2023
|
Máš ráda saláty, ale když zrovna venku nepere sluníčko, příliš tě nelákají? Máme pro tebe 3+1 tip na podzimní salát, který ti bodne!

Některé saláty totiž zasytí i fantasticky zahřejí. Jejich příprava je nesmírně jednoduchá a pochutnáš si na nich nejen ty, ale taky ostatní strávníci hodující u stolu. Některé saláty jsou dokonce tak výtečné, že nadchnou i zarputilé masožravce. Jak na ně? Tady je několik receptů.

Fazolový salát s olivami a cibulkou

Tenhle fešák tě zaujme hned na první pohled. Jde totiž o kombinaci barev, která zalahodí nejednomu oku.

Co potřebuješ: 2 jarní cibulky, 5 větších rajčat, červenou papriku, 400 g bílých fazolí (konzervovaných), 400 g červených fazolí (konzervovaných), 100 g černých oliv a čerstvé bylinky; na zálivku pak ještě 4 lžíce olivového oleje, lžíci balsamikového krému, šťávu z poloviny citrónu, sůl a čerstvě namletý pepř

Jak na to?

  • V sítku propláchni oba druhy fazolí a dej je do kastrůlku s trochou vody.
  • Fazole by se neměly vařit, pouze prohřát.
  • Vedle si nakrájej rajčata na osminky, olivy na poloviny, jarní cibulku na kolečka a papriku na kostičky.
  • V další misce ušlehej zálivku ze zmíněných surovin. Prohřáté fazole smíchej s čerstvou zeleninou a zalij zálivkou.
  • Podávat můžeš s opečenými kousky bagety a čerstvými bylinkami.

Kombinace červené řepy, pomeranče a sýra neomrzí

Možná se ti bude na první pohled zdát, že jde o poněkud divočejší kombinaci. Věř ale, že ve finále si pochutnáš na výtečném salátu, který si budeš chtít připravovat zas a znova.

Co potřebuješ: 2 menší červené řepy, olivový olej, sůl a čerstvě mletý pepř, 2 zralé pomeranče, 100 g rukoly, listy kadeřavého salátu, 200 g sýra s modrou plísní a 100 g vlašských ořechů

Jak na to?

  • Nejdřív si oloupej, omyj a rozkrájej červenou řepu.
  • Předehřej troubu na 200 °C a vylož plech pečícím papírem.
  • Na papír krájej asi centimetr tenké plátky řepy.
  • V troubě ji peč zhruba 30 minut. Během pečení zahaj přípravu pomerančů.
  • Ty vyfiletuj (zbav bílých hořkých blanek) a nakrájej na půlměsíčky, které potom rozdělíš na poloviny.
  • Oříšky orestuj na suché pánvi.
  • Saláty omyj a rozděl na talíře. Jakmile bude řepa opečená, pokrájej ji na menší kostičky a posypej jimi salát.
  • Přidej pomeranče, nakrájený nebo nastrouhaný sýr, oříšky, zakápni olivovým olejem a na závěr dochuť solí a pepřem.

shutterstock_521779969.jpg

Červená řepa je zdravá a může být taky fantasticky chutná!
Shutterstock
Tenhle salát, to je dokonalá symfonie chutí!

Salát z růžičkové kapusty s tyrolskou šunkou

Tímhle receptem se určitě zavděčíš taky masožravcům. A pokud si dodnes myslíš, že růžičková kapusta je takové malé roztomilé zelí bez chuti, věříme, že po ochutnání tohohle salátu změníš názor.

Co potřebuješ: 400 g růžičkové kapusty, 2 lžíce másla, 200 g tyrolské sušené šunky, 2 stroužky česneku, 2 lžíce medu, balzamikový krém, sůl a čerstvě mletý pepř

Jak na to?

  • Jako první si připrav kapusty, které namočíš do vody a necháš pět minut vařit.
  • Po pěti minutách je sejmi z plamene a okamžitě je propláchni studenou vodou. Zastavíš tak proces vaření a kapusty si uchovají svoji krásně zelenou barvu.
  • Růžičkovou kapustu nech odpočinout a ve vedlejší pánvi si na másle orestuj tyrolskou šunku společně s na plátky nakrájeným česnekem.
  • Kapusty si mezitím rozkroj na poloviny a přidej je do pánve.
  • Na konci opékání přidej do pánve med, dochuť solí a pepřem a na talířích zakápni balsamikovou redukcí.

shutterstock_541694551.jpg

Kapusta je nabitá vitamíny a minerály. To ti na podzim jenom prospěje!
Shutterstock
Salát z růžičkové kapusty s tyrolskou šunkou si zamiluješ. A pokud nemáš tyrolskou šunku, dej tam klidně slaninu...

Salát z pečené dýně se špenátem a dresinkem z piniových oříšků

Dýně nemusí sloužit jenom jako dekorace u příležitosti Dušiček nebo Halloweenu. Můžeš si z nich připravit taky skvělý salát.

Co potřebuješ: oloupanou dýni bez semínek, 100 g sýru feta, 2 hrnky směsi špenátu a rukoly, 100 ml olivového oleje, sůl a pepř; na zálivku pak ještě 100 ml olivového oleje, 2 lžíce medu, 75 mililitrů červeného vinného octa, 2 lžíce opečených piniových oříšků a 2 lžíce rozinek

Jak na to?

  • Nejdřív si připrav troubu na dýni a piniové oříšky.
  • Troubu předehřej na 200 stupňů a nech v ní tři minuty oříšky opékat.
  • Mezitím si dýni rozkrájej na menší kostičky, polij ji olivovým olejem, osol a opepři.
  • Peč v troubě zhruba 25–35 minut, čas od času obrať, dokud dýně nebude zlatavě hnědá.
  • Vyndej ji z trouby a nech ji vychladnout.
  • Přejdi k přípravě dresinku. Do většího hrnce dej zahřát med a přilij vinný ocet. Na mírném plamenu směs zredukuj na čtvrtinu.
  • Přilij zbytek olivového oleje a nech prohřát.
  • K dresinku přidej piniové oříšky a rozinky. Pak nech směs vychladnout.
  • Vychladnutou dýni promíchej se špenátem a rukolou, rozděl na ni sýr feta a polij dresinkem.

Máš nějaký svůj oblíbený recept na podzimní salát? 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, autorčiny zkušenosti

Autor článku: redakce

Související články